Klaus Müller. Foto: Verbraucherzentrale Bundesverband / Wikimedia Commons.

Mengden gass som kan omsettes i Europa, vil sannsynligvis avta gradvis, sier sjefen for det føderale tyske energi­tilsynet Bundesnetzagentur, Klaus Müller.

Hvis skruen strammes ytterligere, vil gassen også bli dyrere, sier Müller i et intervju med avisen Tagesspiegel som er omtalt i nyhetsmagasinet Focus.

Russland kommer sannsynligvis ikke til å stanse gasseksporten til Tyskland, Polen eller Nederland, sier Müller. Men også stansen i levering til mindre markeder bidrar til prisøkning. Bundesnetzagentur-sjefen sier at det er umulig å lage ordentlige prognoser for energisituasjonen, og at han selv ikke gjør det for lengre horisonter enn de neste 24 timene.

Energitilsynet planlegger uansett med tanke på alvorlig gassmangel, og vil i så fall måtte avgjøre hvem som skal og ikke skal få gass i Tyskland. Knapphet på gass får også konsekvenser for strømforsyningen, all den tid gasskraften er helt nødvendig for de periodene det ikke er nok sol- og vindkraft.

I etaten er det derfor to kriseteam, forklarer Müller: ett gassteam og ett strømteam. Husholdninger, sykehus, sykehjem og politistasjoner vil bli prioritert i tilfelle akutt mangel.

Næringslivet stiller altså ikke først i køen, men det finnes også unntak. Noen bedrifter lider større økonomisk skade enn andre i tilfelle energimangel, og noen produksjonsanlegg blir rett og slett ødelagt uten energiforsyning, sier Müller.

 

Kjøp billetter her!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.