Danmarks statsminister Mette Frederiksen blir møtt med avvisning og kritikk etter at hun åpnet for en blokkoverskridende regjering etter neste valg.
NTB-Ritzau melder som saken, og viser til et intervju med statsminister Frederiksen i Jyllands-Posten søndag, Danmarks nasjonaldag.
Her sier Frederiksen at hun gjerne vil starte en diskusjon om det er mulig å danne en regjering med flere partier på tvers av de politiske blokkene.
Frederiksen er selv sosialdemokrat og har i tre år ledet en mindretallsregjering med støtte fra tre røde partier. Nå ønbsker hun altså å invitere også borgerlige partier inn i en slik sammenheng.
I sin tale i fagforbundet Dansk Metal søndag forsvarte hun utspillet ved å vise til at det i usikre tider trengs en regjering som kan jobbe bredt politisk.
– Det vil selvfølgelig kreve at det felles politiske grunnlaget er stort nok. Det vet vi ikke om den er. Men er det helt sprøtt å undersøke muligheten? Det synes jeg ikke, sa Frederiksen.
– Ulike politiske prosjekter
Den utilslørte invitten til moderate høyrepartier ble imidlertid møtt med en kald skulder både hos Venstre og De Konservative, begge opposisjonspartier på den moderate høyresiden.
For dem er denne ideen komplett uaktuell:
– De siste tre årene med Mette Frederiksen som statsminister har på mange måter vært en dyr omgang for Danmark, sier parlamentarisk leder for Venstre, Sophie Løhde, før hun fastslår at Danmark trenger en ny borgerlig regjering.
Mette Abildsgaard i De Konservative er også negativ til utspillet, og mener Frederiksens budskap lyder hult:
– Vi har to fundamentalt forskjellige politiske prosjekter. Akkurat nå har vi en regjering som øker skattene og minsker danskenes frie valg, og vi vil gå stikk motsatt vei, sier hun.
Lunken mottakelser også fra venstresiden
Blant regjeringens samarbeidspartier i rød blokk er Radikale Venstre, et liberalistisk sentrumsparti, positive. Partiet har allerede gitt beskjed om at det ikke vil støtte en ny sosialdemokratisk ettpartiregjering etter neste valg
Socialistisk Folkeparti kaller på sin side Frederiksens utspill for en teoretisk diskusjon og en «bokstavlek», mens venstreorienterte Enhedslisten reagerer svært negativt og mener statsministeren åpner for «et skred mot høyre».
I Intervjuet understreker Frederiksen at hun først og fremst ønsker å gå til valg på en ny ettpartiregjering.
Det er blitt spekulert på om statsministeren vil utlyse valg på nytt folketing etter sommeren. I Danmark er det ingen faste valgdatoer, men en regel om at statsministeren må utlyse valg før regjeringens fireårsperiode er over.
Også i Norge har det fra tid til annen vært snakk om at store, såkalte ansvarlige partier som Høyre og Arbeiderpartiet burde samarbeide, da forskjellene i praktisk poltikk i dag ikke er så store.
Men kritikerne påpeker at en fare ved et slikt samarbeid, er at landet i praksis mister en politisk opposisjon med tyngde. Opposisjonen vil bestå av småpartier med liten representasjon.
Dermed kan man nærme seg noe som minner om et semi-totalitært ettparti-system.
Les også:
Danmark: Tidligere forsvarsminister siktet for å ha delt statshemmeligheter
Endelig! Nå er den her, bestill i dag:
Kjøp «Et varslet energisjokk» her!
Bestill også denne nye boken fra Document forlag:
Fikk du ikke med deg denne? Bestill den nå!
Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!
Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto: