Den kinesiske tech-giganten Alibaba har utviklet teknologi som brukes til å overvåke alt vi gjør. Slik teknologi er allerede i bruk i Kina. På WEF-møtet i Davos fikk vi høre hvordan samme teknologi kan brukes på oss, for å måle våre CO2-utslipp.
De dystopiske mulighetene ble presentert for deltagerne på World Economic Forum (WEF) av styreleder i Alibaba Group, J. Michael Evans. Han har introdusert et prosjekt som er designet til å spore enkeltmenneskers personlige klimaavtrykk (carbon footprint).
Intensjonen er å få folk til å måle nesten alt de gjør i forhold til hvordan dette påvirker klimaet. Så kan man bli belønnet med «klimakreditter» hvis man opptrer på den måten myndighetene forventer, skriver Reclaim The Net.
Her er det to ting man bør merke seg: For det første er systemet altså tilnærmet identisk med det systemet kommunistdiktaturet i Kina har innført, bare at de kaller det sosiale kreditter og fokuserer mer på at man opptrer lovlydig, sunt og lojalt overfor kommunistpartiet.
Det andre man bør merke seg, er mer et spørsmål: Hvem er myndighetene? Evans bruker begrepet «state», men i klimaspørsmål er det allerede et sterkt preg av overnasjonalitet. Det er nettopp derfor WEF er så opptatt av klima og såkalte pandemier.
Globale utfordringer må jo som kjent løses globalt, er argumentet disse kreftene bruker. Da følger konklusjonen rent logisk: Situasjonen krever et globalt styre.
Her kan du se et kort klipp hvor Evans uten blygsel forteller hva dette dreier seg om. Han virker faktisk nokså fornøyd med seg selv.
Teknologien er ikke helt ferdig utviklet, men Alibaba jobber med saken. Så det er bare å glede seg.
Those less enthusiastic who are commenting about this news on social media believe trackers like this have less to do with reducing people’s carbon footprint, and more with simply tracking them.
Mange skeptikere mener at det altså ikke handler om å «redde klimaet» ved å spore og overvåke enkeltpersoner. Det er selve overvåkningen som er målet; klima benyttes kun som en unnskyldning.
I mars skrev Alibaba selv at målet er å trene opp mennesker til å opptre på en bestemt måte, for å redusere sine CO2-avtrykk. Målet er Net Zero, dvs. nullutslipp.
Alibaba gir noen eksempler på hvilke handlinger som medfører at du kan bli tildelt disse kredittene.
Expect to earn 200 carbon credits when you lick your plate clean, and 554 credits if you take the subway.
«The platform is designed to encourage people to adopt low-carbon behaviors and be environmentally accountable.»
Seriøst? De skal overvåke oss i en så detaljert grad at vi kan tjene kreditter på å slikke vår tallerken ren?
Alibaba skriver videre at «trikset er å utvikle en modell som forvandler individuelle aktiviteter til klimakreditter, og bygge opp et samfunn som promoterer et liv med lave klimautslipp basert på klimakreditt-systemet.»
Selve trackeren er ikke ferdig utviklet, men plattformen er allerede i bruk i Kina. 1492 selskaper og andre fellesskap er med. Studenter deltar også.
– We’ve been trying to combine behavioral science with technology to change people’s perceptions and make low-carbon fashionable, sa Xiao Lei fra Alibaba Cloud.
De skal på godt norsk forsøke å kombinere adferdsvitenskap og teknologi for å forandre våre oppfatninger og gjøre lave utslipp moteriktig. Hjernevask ved hjelp av tech.
Klaus Schwab må vel gni seg i de klamme hendene sine.
For the moment, using the platform is not mandatory.
Inntil videre er det frivillig å bruke plattformen. Her ligger det en forventning om at frivillighet er noe midlertidig.
Russel Brand, den britiske rabulisten og YouTube-stjernen, beskriver det som om vi forvandles til rotter som det blir gjort forsøk på. Brand er en motstemme som når ut til millioner av mennesker. Du kan se videoen av ham nedenfor, den er nokså underholdende.
Vi andre får bare gjøre oss klare til å slikke våre tallerkener.