Over 60 prosent av Osloborgere med innvandrerbakgrunn opplever diskriminering og rasisme i møte med Oslo kommune, ifølge en rapport kommunen selv har bestilt. Rapporten er basert på selvrapportering fra 1082 personer trukket fra de ti største innvandrergruppene i Oslo.

– Dette er alvorlige tall. Vi ønsker å være en kommune for alle, både som tjenesteyter og arbeidsgiver, sier Rina Mariann Hansen (Ap), byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester, til NRK.

Rapporten er laget av Institutt for Kirke-, religions- og livssynsforskning (KIFO) på bestilling fra Oslo Kommune, som kun har inkludert de ti største minoritetene i kommunen.

Survey-utvalget består av personer med innvandrerbakgrunn, personer som selv er innvandrere og norskfødte etterkommere av innvandrere, bosatt i Oslo kommune. Dette utvalget vil i prinsippet også kunne inkludere andre potensielle diskrimineringsgrunnlag i tillegg, som LHBT-identitet eller fysiske eller psykiske funksjonsnedsettelser, heter det innledningsvis.

I henhold til oppdragsgivers bestilling har vi inkludert samtlige diskrimineringsgrunnlag med unntak av binært kjønn (altså diskriminering som utgår fra dimensjonen mann/kvinne). Samer og nasjonale minoriteter inngår ikke i det kvantitative utvalget, men deres erfaringer fanges i en viss grad opp gjennom innsiktsseminarene som er beskrevet nedenfor. En kvantitativ kartlegging av opplevd diskriminering og rasisme blant urfolk og nasjonale minoriteter i Oslo ville krevd en ganske annen tilnærming og tidsramme enn vi hadde i dette prosjektet.

Nasjonale minoriteter og urbefolkning er altså ekskludert fra grunnlaget i denne rapporten. Det samme er binære kjønn. Det til tross for at det er rom for kartlegging av diskriminering av LHBT-identitet i undersøkelsen.

Per 7. mars 2022 bodde det 236 682 innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre i Oslo. Osloborgere med innvandrerbakgrunn utgjør altså 33,8 prosent, en tredjedel, av den totale befolkningen i kommunen.

«I prosjektet studerer vi altså selvrapporterte erfaringer med diskriminering og forskjellsbehandling. Slike erfaringer kan være vanskelig å dokumentere. Individer kan for eksempel selv fortolke situasjoner svært ulikt,» står det med forbehold i rapporten.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.