Blokkeringen av hveteeksport fra Ukraina som skyldes Russlands invasjon, kan føre til en matkrise og kanskje hungersnød for millioner av mennesker, har flere observatører advart om de siste ukene.
Russland anser dette som gunstig i sin krigføring, hevder Marco Di Liddo, senioranalytiker ved den utenrikspolitiske tenketanken Centro Studi Internazionali (CSI) i Italia.
Hvis det oppstår en matkrise i Afrika og Midtøsten, vil det sannsynligvis fremkalle en migrasjonskrise i Europa, og det vil svekke vår verdensdel, sier Di Liddo i et intervju med den italienske avisen Il Sussidiario.
Hungersnød i Afrika vil kunne skape et formidabelt migrasjonstrykk mot Europa, sier den italienske analytikeren, som også er rådgiver for Italias forsvarsdepartement.
Di Liddo minner om migrasjonsbølgen i 2015, og sier at flere europeiske land vil vakle hvis det skjer noe lignende igjen. Destabilisering av Europa er et strategisk mål for Putin-regimet, mener Di Liddo.
Il Sussidiario: Det er altså en plan som er studert på tegnebrettet?
Marco Di Liddo: En plan for å militarisere hveteproblemet og true med å utløse en sosial bombe som skaper ustabilitet og setter fart i migrasjonsstrømmene. Hvis disse betingelsene oppfylles, vil Vesten måtte hanskes med to nødsituasjoner som slett ikke er enkle.
Det å bruke tilgangen på mat som et våpen er et perfekt eksempel på hybrid krigføring, sier Di Liddo. Russland vil kunne bruke det våpenet på alternativet måter også, for eksempel til å skaffe seg innrømmelser ved å avstå fra å bruke matvåpenet så mye som de kan.
Di Liddo har ingen større tro på andre transportmidler for hveten enn skip:
Et skip kan bære større vekt enn et tog. Kvantumet som kan eksporteres ved hjelp av tog, er ikke bare mindre, men det bruker også lengre tid på å komme frem.
Selv om det kommer frem til slutt, vil komplikasjonene ha fordyret hveten, sånn at det uansett blir for dyrt for mennesker i afrikanske land.
USA og Vesten forøvrig er i noen grad forberedt på å gripe inn hvis slike scenarier slår til, men ikke i tilstrekkelig grad, konkluderer Di Liddo.