Tyskland ber om granskning etter at det ble lekket bilder fra innsiden av Kinas fangeleirer for uigurer i Xinjiang-provinsen. Samtidig skryter FNs sjef for menneskerettigheter Michelle Bachelet av Kinas arbeid for menneskers rettigheter.

– I en samtale med sin kinesiske kollega Wang Yi viste Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock til sjokkerende rapporter om svært alvorlige brudd på menneskerettighetene i Xinjiang, opplyser det tyske utenriksdepartementet.

Aftenposten skriver at nye bilder og dokumenter viser en omfattende og brutal masseinternering, trolig den største masseinterneringen av mennesker siden Holocaust.

Men dette burde ikke være noen overraskelse. Den skammelige behandlingen av uigurene i Kina har vært kjent lenge.

Zhao Kezhi, kommunistpartiets sikkerhetssjef og en av Kinas aller mektigste menn, hadde vært på en fire dager lang rundtur i Xinjiang. Nå sto Zhao, som også leder det kinesiske statsrådet, i regionhovedstaden, Ürümqi.

Han var klar til å oppsummere.

– Xinjiang har to millioner mennesker som er påvirket av separatister, sa han.

Xi Jinping ga selv ordren om å slå hardt ned på det han beskrev som terrorisme for å skape stabilitet i Xinijang. De såkalte omskoleringsleirene minner om konsentrasjonsleire.

Viser innsiden av leirene
Filene dokumenterer blant annet hvordan kinesiske ledere er direkte involvert i interneringen av mange hundre tusen uigurer og andre muslimer i Xinjiang-provinsen.

Kinesiske myndigheter hevder det dreier seg om sentre der folk får arbeidstrening og islamsk ekstremisme bekjempes. Men menneskerettighetsgrupper mener det dreier seg om leirer der det foregår grove menneskerettighetsbrudd og tvangsarbeid.

I dokumentlekkasjen får man også se bilder fra innsiden av leirene for første gang.

FN-besøk
Menneskerettsgrupper mener at over én million uigurer er pågrepet i Kina. USA og andre vestlige land omtaler behandlingen av uigurer som et folkemord, men Kina nekter for anklagene.

FNs menneskerettighetssjef Michelle Bachelet er på et seks dager langt besøk i Kina og Xinjiang-provinsen denne uka. Tirsdag og onsdag besøker hun byene Urumqi og Kashgar.

Hun har allerede møtt utenriksminister Wang Yi, som under møtet «uttrykket håp om at besøket vil bidra til å bedre forståelsen», ifølge et referat.

Ifølge det statlige nyhetsbyrået Xinhua gratulerte Bachelet Kina med viktige prestasjoner innen økonomisk og sosial utvikling, og i å jobbe for å beskytte menneskerettigheter.

Bachelets talsperson har ikke bekreftet hva som ble sagt i møtet. (NTB)

Aftenposten skriver at minst 12,1 prosent av minoritetsbefolkningen i Konasheher kommune var i fangenskap i 2018. De har blitt arresterte på grunn av at de har fått for mange barn, lest koranen eller anlagt skjegg, for å nevne noen eksempler.

Også ikke-religiøse personer med muslimsk bakgrunn er arrestert, derfor er det riktig å beskrive det som foregår son etnisk rensning. To års gamle barn har blitt internert. I alt er 22 barn fra seks år og nedover rammet. 20 prosent av de internerte er kvinner.

Masseinterneringen startet i 2017.

Målet var å «vaske hjerner» og å «rense hjerter», ifølge statlige dokumenter. Dette skulle skje i «utdanningssentre» over hele Xinjiang.

På det meste var mellom én og to millioner mennesker internert i disse såkalte utdanningssentrene, ifølge eksperter.

Allikevel gratulerer FNs menneskerettighetssjef Michelle Bachelet Kina for «viktige prestasjoner innen økonomisk og sosial utvikling, og i å jobbe for å beskytte menneskerettigheter».

Det er nesten ikke til å tro.

Michelle Bachelet skryter av Kina mens uigurene sitter i rene konsentrasjonsleirer. Her i møte med Kinas utenriksminister Wang Yi, selvsagt iført munnbind mot Kina-viruset. Foto: Deng Hua/ Xinhua/ AP/ NTB

Kina samarbeider tett med Verdens helseorganisasjon, som vår norske regjering trolig er i ferd med å overlate øverst myndighet for vår helsepolitikk i disse dager.

Virkeligheten overgår nok en gang dystopiene.

Les også:

WHO vil ha global kontroll over vår helse

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.