Labor-leder Anthony Albanese vant valget mot det liberal-nasjonale partiet. Han lovet en ny tilnærming til klimapolitikk. Men kanskje det var tyranniet under korona som felte Scott Morrison.
Mediene ønsker å fremstille valget i Australia som et klimavalg, akkurat som man her hjemme spådde at valget i høst skulle bli et klimavalg. Norske medier slenger seg på, selv om de tok grovt feil i høst.
Han skal bli en ny aktør i den globale klimakampen, lover Australias sylferske statsminister. Han får en stor jobb med å rense en råtten politikk, mener ekspert.
Det australske valget ble et klimavalg, slår flere analytikere fast. Labor-leder Anthony Albanese kastet den konservative regjeringen med løfter om en ny tilnærming til klimapolitikk.
Umiddelbart etter at han ble tatt i ed, satte Albanese seg på flyet for å dra på toppmøte i Tokyo. Med seg hadde han budskapet om at et nytt mannskap er på plass i Australia.
– Det er en regjering som representerer en endring i måten vi møter verden på i spørsmål som klimaendringer, sa han. (NTB)
MDG er valgets store taper: Opp som en løve, ned som en slapp vaskeklut
Det er fortsatt uvisst om Labour får rent flertall. Hvis ikke må de samarbeide med De grønne eller andre for å få flertall i patlamentet. Her ligger nok noe av forklaringen, hvis man leser mellom linjene hos BBC.
If the election results in a hung parliament, Greens and independents – who have been campaigning for radical climate change action – could wield greater influence in framing the new government’s policies on the issue.
Albanese er som norske politikere, og snakker om fornybar energi på inn- og utpust. Han vil gjøre Australia til en supermakt på fornybar energi. Dette blir trolig kostbart for landets skattebetalere.
Men Kikki Kleiven, direktør ved Bjerknessenteret for klimaforskning, lar seg ikke overbevise så lett.
– La oss vente og se. De har en enormt lang vei å gå. På klimatoppmøtet i høst var de tydelige på at de ikke skulle gi opp kull. De har vært og er fremdeles ett av de mest skitne landene hvis du teller per hode, sier Kleiven til NTB.
– Vi kan kalle det et klimavalg. Men jeg setter det litt i hermetegn, for Albanese er en litt både og-minister.
– Det er store ord, men samtidig har han måttet balansere velgermassen sin. Han skal også ha med seg arbeiderne og kan ikke bare ri på den fornybare bølgen.
Kleiven peker på de ødeleggende skogbrannene som har rammet Australia de senere år, og gir klimakrisen skylden. Men da overser hun glatt flere andre faktorer. For det første er ikke skogbranner et nytt fenomen i Australia.
The explorer Captain James Cook (1728 – 1779) sailing along the east Australian coast in 1770 remarked: “Smoke by day and fires in the night.” Particularly bad bushfires in terms of lives lost, homes destroyed and areas of land burned occurred in 1851, 1926, 1939, 1967, 1983 and 2009. (Irish Times)
Mangel på nok dyktige folk i ulike brannvesen spiller inn. I Australia består brannvesenet hovedsakelig av frivillige, men de unge melder seg ikke lenger, så alderen på brannmenn stiger jevnt og trutt.
Også mangelen på vedlikehold av skogen skaper problemer.
Many experts such as Vic Jurskis, a fellow of the Institute of Foresters of Australia identify fuel load as the biggest factor exacerbating the bushfire problem. Fuel load refers to accumulation in the bush of undergrowth, fallen trees and grass killed by previous fires, fallen branches and leaves, etc. This accumulation provides much extra fuel for the next fires. Doubling the available fuel doubles the rate of fire spread and quadruples the intensity.
Det var tidligere praksis å gjennomføre kontrollerte branner i krattet om vinteren, nettopp for å redusere risikoen for skogbrann. Men klimapartier som De grønne har jobbet mot denne praksisen, og vunnet fram. Så det er like gjerne klimapolitikk som klimaendringer som har skylden.
The 2009 Victorian Bushfires Royal Commission Report identified the failure to reduce fuel load as a factor that intensified the huge 2009 fires.
Men dette blir vel komplisert. Det er bedre å rope klima enn å undersøke saken skikkelig. Nå har sikkert også jeg oversett noen poenger, men dette er ikke ukjent for de som har fulgt litt med.
Min teori er at australske velgere ikke stemte for Albanese og klimaet, men mot Morrison. Han har blitt til en forhatt figur etter å ha frontet det rene tyranniet under pandemien, hvor sivile har blitt banket opp og skutt på med gummikuler av politi, overvåkning på Big Brother-nivå ble innført, og urbefolkning smittet av Covid-19 ble isolert ved hjelp av soldater.
Australia bruker soldater for å isolere urbefolkning smittet av Covid-19