Russland forlater eller kastes ut av de samarbeidsorgan som landene møysommelig har bygget opp over årtier. Vi må forstå at det er prisen for at vi bli blir sterkere. Men er det da slik at større sikkerhet betyr større usikkerhet? Ja, det er det, og nå når Finland og Sverige går med i NATO øker spenningen. Derfor må beredskapen forhøyes. Slik er logikken.

Et amerikansk krigsskip kommer på besøk til Stockholm, hvis det får plass. Magdalena Andersson og Finlands president møter Biden torsdag.

Den finske nasjonalforsamlingen stemmer ja til Nato-medlemskap. Historien skyter fart. Det som før var utenkelig er i dag selvfølgelig.

Det er ikke noe som heter russiske sikkerhetshensyn og ingen synes lenger å bry seg om hva russerne mener.

USA fører an, et USA som har ønsket en invasjon på hjemmebane velkommen. Det affiserer ikke europeerne. De ser ikke sikkerhetsdimensjonen ved invasjonen i sør.Men det giør amerikanerne.

Nå begynner det spillet som vi kjenner så altfor godt fra den kalde krigen. Men den forskjell at Nato nå er trukket inn i en varm krig.

To finske diplomater er blitt utvist fra Russland, melder det statlige russiske nyhetsbyrået Tass.

Dette skal være et svar på at to russiske diplomater ble utvist fra Finland, skriver Tass.

EU og USA har hver på sin måte slått om takten og ser nå muligheter for å gjøre ting som før var umulig. Putin ville avverge ukrainsk Nato-medlemskap og har nå i stedet fått to nye Nato-medlemmer langs Østersjøen.

Men det at noe er mulig betyr ikke nødvendigvis at det er klokt.

Ifølge Borrell er utvidelsen av Nato «det motsatte av det Putin ønsket å oppnå» med å invadere Ukraina ettersom president Vladimir Putin «prøvde å stoppe Natos utvidelse langs Russlands grenser».

Med ett slag er sytti års sikkerhetspolitikk kastet på båten.

Både Sveriges statsminister Magdalena Andersson og utenriksminister Ann Linde har undertegnet søknaden om å bli med i Nato.

– Vi forlater en epoke og går inn i en annen, sa Andersson mandag da den svenske regjeringen kunngjorde at landet vil søke om Nato-medlemskap.

Nå har Andersson signert søknaden, skriver TT.

Det samme har utenriksminister Ann Linde.

– Det kjennes stort, alvorstynget og som at vi har landet på det som er best for Sverige, sier Linde til SVT.

Hun sier at Sveriges søknad vil sendes inn samtidig som Finland sin.

Gjenstår bare to skritt for at de høye herrer skal bli fornøyd: Danmark må vrake forsvarsforbeholdet 1. juni og Norge må melde seg inn i EU.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.