Nord-Irland må kvitte seg med mer enn 500.000 kuer og rundt 700.000 sauer for å nå målene om reduksjon i utslipp av klimagasser som den nordirske lovgivende forsamlingen har pålagt landbruket, viser en bransjerapport utarbeidet av rådgivningsselskaper KPMG som The Guardian har fått innsyn i.
Den nordirske forsamlingen i Belfast har lovgivende myndighet på flere områder som ikke er forbeholdt det britiske parlamentet i London, og i mars vedtok den at landbrukssektoren i Storbritannias minste land må redusere metanutslippene med 50 prosent innen 2050, og kutte nettoutslippene av klimagasser til null i samme tidsrom.
Store deler av metanutslippene i Nord-Irland kommer fra de to endepunktene i kuers og sauers fordøyelsessystem, men heller ikke fjærfe slipper unna:
About a third of human-caused methane emissions come from livestock, mostly from the burps and manure of beef and dairy cattle. Analysis by KPMG, commissioned by industry representatives including the Ulster Farmers’ Union (UFU), estimates more than 500,000 cattle and about 700,000 sheep would need to be lost in order for Northern Ireland to meet the new climate targets.
Separate analysis by the UK government’s climate advisers suggests chicken numbers would also need to be cut by 5 million by 2035. Both the pig and poultry sectors in Nothern Ireland have seen rapid growth in the past decade.
Landbruksbransjen i Nord-Irland har hatt stor vekst i de senere årene, og er bekymret for fremtiden for det som er en viktig eksportrettet virksomhet for regionen:
The region’s agrifood industry and associated farming groups have long raised concerns about the expected impact of emissions reductions.
Agriculture accounts for about 27% of Northern Ireland’s greenhouse gas emissions, with the vast majority coming from livestock. Its heavily export-driven meat industry principally supplies Great Britain, but it also exports to China and North America.
Ifølge Climate Change Committee (CCC), som er et rådgivende organ for den britiske regjeringen, vil produksjonen måtte dreies fra avl av kuer og sauer til dyrking av jorden hvis matproduksjonen skal holdes på samme nivå:
Chris Stark, CCC chief executive, told the Guardian that a switch to arable farming would probably be necessary if food production levels are to remain the same in Northern Ireland. “A condition in our modelling is that we produce the same amount of food per head in 2050,” he said. “But it’s very difficult to do this unless you see a change in farming practice, and especially unless you see a shift in arable farming versus livestock.
Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!