Forskere har for første gang dyrket frø i jordprøver hentet fra månen. Resultatene lover godt for mulige menneskelige utposter på andre planeter.

Forskerne meldte igår at de hadde plantet frø av Arabidopsis thaliana i 12 små beholdere på størrelse med fingerbøl som hver inneholdt ett gram månejord hentet av NASA i 1969 og 1972. 

Måne-regolitt med sine skarpe partikler og mangel på organisk materiale, skiller seg sterkt fra jordsmonn, så det var knyttet til stor spenning om frøene ville spire.

– Da vi så en overflod av grønne spirer på alle prøvene, tok det pusten fra oss. Det åpner for fremtidig forskning på månen og sannsynligvis også på Mars, sa professor Anna-Lisa Paul, direktør ved University of Florida Interdisciplinary Center for Biotechnology Research.

Regolit-frøene som har opplevd eksponering for kosmiske stråler og solvind gjorde det ikke overraskende, mindre bra enn referanseplantene. De vokste tregere og ble generelt mindre, hadde mer forkrøblede røtter og var mer tilbøyelig til stressrelaterte egenskaper som mindre blader og dyp rødlig svart farve, noe som er typisk for usunn vekst. De viste også genaktivitet som indikerer stress à la planters reaksjoner på salt, metall og oksidasjon.

– Plantene kunne vokse i regolitten, men de måtte jobbe hardt metabolsk, sa Paul.

For forskerne er det bemerkelsesverdig at de i det hele tatt vokste. Medleder av studien, Rob Ferl sa at han følte glede over å se livet gjøre noe det aldri har gjort før:

– Å se plantene vokse forteller at vi kan dra til månen og dyrke mat, rense luften og resirkulere vannet gjennom planter slik det fungerer på jorden. Det er også en åpenbaring at jordisk liv ikke er begrenset til jorden.

Reuters

Les også: 

Romfartssjef vil ha Europas første astronaut på månen innen 2030

Russland og Kina planlegger felles stasjon på månen

Nedtelling til historisk Mars-landing torsdag 21.45

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.