Den russiske invasjonen av Ukraina er i bunn og grunn en defensiv handling, et forsvar av fedrelandet. Slik forstår i hvert fall Russlands president Vladimir Putin situasjonen, ut fra talen han holdt i forbindelse med «Seiersdagen» 9. mai.

I talen sammenlignet han styrkene i Ukraina med de sovjetiske soldatene som kjempet mot Nazi-Tyskland under andre verdenskrig. Han gjentok sine beskyldninger om at USA, Vesten og Nato har skylden for konflikten. Samtidig hevdet han fortsatt at Russland sto overfor en uakseptabel trussel i Ukraina og at «spesialoperasjonen» der er nødvendig for å avverge trusselen.

NATO ville ikke lytte til Russlands advarsler, sa Putin.

– Nato countries did not want to listen to us, meaning that they in fact had entirely different plans, and we saw this. Openly, preparations were under way for another punitive operation in Donbas, the invasion of our historical lands, including Crimea. (The Times)

Han snakket også direkte til de russiske soldatene, med henvisning til kampen mot nazistene som ble avsluttet for 77 år siden.

– It is the same now. You are fighting for our people in Donbas, for the security of our motherland. The day of victory is close to each of our hearts. There is no family in Russia that wasn’t scorched by the great patriotic war. We are proud of the generation of victors.

Samtidig kom Putin med ros av de vestlige soldatene som bidro til Hitlers fall.

På forhånd hadde flere spekulert i om Putin ville utnytte dagen til å erklære en ny strategi. Den britiske utenriksministeren Ben Wallace fryktet at Putin ville utnytte 9. mai til en massemobilisering, og erklære en slags verdenskrig mot nazistene.

Britisk forsvars­minister: Putin kan erklære verdenskrig 9. mai

Men slik gikk det ikke. Ifølge Russland-ekspert Julie Wilhelmsen ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi). Hun har i årevis forsket på Putins retorikk.

Wilhelmsen peker på at den russiske presidenten i mange år har gjentatt at Vesten, og særlig USA og Nato, truer Russland.

– Dette er kjente temaer i Putins retorikk, sier Wilhelmsen til Aftenposten.

Putin var også opptatt av å understreke at Russland er moralsk overlegen et dekadent Vesten.

Men minst like interessant er hva Putin utelot. Fortellingen om at krigen i Ukraina skal bekjempe nazisme, var tonet ned.

Wilhelmsen antyder at dette skyldes de nære båndene mellom mange russere og ukrainere. Men skepsisen til NATO og USA deles av de fleste russere.

Også propaganda fungerer bedre om den finner gjenklang i befolkningen, sier Wilhelmsen.

– Og mange russere er skeptiske til at Nato kommer nærmere Russlands grenser, og USAs posisjon som en lederstjerne i verden.

Putins tale var et forsøk på å legitimere krigen overfor egen befolkning, mener Karen-Anna Eggen ved Institutt for forsvarsstudier. Ifølge Putin er Russland og russerne villige til å betale en høy pris for seier i Ukraina.

– Det tyder på at krigen fortsetter, sier Eggen.

– Talen var dermed litt mer nedtonet enn mange hadde ventet. Men det var fortsatt et direkte forsøk på å legitimere krigen, Og, at det ikke kom en eskalering nå, betyr ikke at det ikke kan komme senere.

Putin avsluttet dog sin tale med et krigsrop for Russland.

– For Russia. For Victory. Hurrah!

Reaksjoner

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener Putin  omskriver og forfalsker historien.

– Talen følger et mønster fra president Putin om ganske systematisk historieomskrivning. I dette tilfellet var det også ganske klare eksempler på forfalskning, sier Støre til NTB.

Tidligere statsminister Erna Solberg (H) mener Putin fremstår som absurd.

– Putins tale viser med all tydelighet hvor grunnløs denne krigen er, og den er et bevis på hvordan Putins forvrengte verdensbilde står i sterk kontrast til sannheten. Det er Russland som har angrepet Ukraina, og det er bare Putin som kan stanse krigen, sier Erna Solberg.

– Putin brukte anledningen til å gjenta grunnløse påstander om hvordan nazisme og terror truet landet hans, og at Nato var i ferd med å planlegge et angrep på Russland. Begge deler er uten rot i virkeligheten og løfter absurditeten til et nytt nivå.

Peter Viggo Jacobsen ved det danske Forsvarsakademiet mener talen tyder på at Putin forventer at konflikten vil vare lenge.

– Når Putin velger en kort, klar og noe nøktern stil i forhold til hva man kunne forvente, så er det uten tvil en gjenspeiling av at krigen ikke har gått Russlands vei.

– Han kunne ikke holde en seierstale, og han kunne heller ikke vise særlig optimisme.

Kjøp Roger Scrutons bok «Konservatismen» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.