Den 3. april publiserte EU-parlamentet en plan om å tvinge alle EU-land til å homogenisere valget til EU-parlamentet. Parlamentet har startet reformen av EUs valglov, som vil gjøre de 27 separate valgene med forskjellige regler til et felles EU-valg. Nylig vedtok parlamentet en lovgivnings-initiativrapport og utkastet ble godkjent med 323 stemmer for, 262 mot og 48 avholdende stemmer.

Under det nye systemet vil hver velger ha to stemmer: En for å velge EU-representanter i  nasjonale valgkretser, og en for hele EU-valgkretsen, sammensatt av 28 ekstra seter. EU-omfattende lister over kandidater skal sendes inn av europeiske valgenheter, for eksempel koalisjoner av nasjonale politiske partier og/eller nasjonale velgersammenslutninger eller europeiske politiske partier.

EU-parlamentet ønsker også å takle ulikhet mellom kjønnene, og understreker at til tross for en generell forbedring i det siste valget, valgte noen land ikke en eneste kvinnelig EU-parlamentsmedlem. Forslaget innebærer derfor obligatoriske «ziplister», bedre kjent som kvotering, naturligvis uten å krenke rettighetene til ikke-binære personer.

Andre punkter for å gjøre valget paneuropeisk inkluderer å innføre 9. mai som felles europeisk stemmedag, gi alle over 18 år retten til å stille til valg, lik tilgang til valget for alle innbyggere, inkludert funksjonshemmede, og muligheten for å avlegge stemme gjennom post.

I tillegg skal en ny europeisk valgmyndighet  bli opprettet for å føre tilsyn med prosessen og sikre at alle land overholder de nye reglene.

De nye reglene har ingenting med regjeringsvalg i de respektive EU-land å gjøre. Men med en egen valgdag for EU over hele Europa, vil EU markere seg kraftig politisk, og bevisstgjøre for samtlige europeere at EU er en maktfaktor med ambisjoner.

Det er heller ikke utenkelig at EU etterhvert vil tre de samme reglene ned over de respektive EU-land. Kravet om «mangfold» vil da også følge med på lasset, noe som undergraver fundamentet for det representative demokratiet.

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.