Under MDG-landsmøtet går en presset partileder Bastholm til angrep på Ap og Høyre og kaller dem «fullstendig utdaterte». MDG selv sliter først og fremst med faren for å bli «fullstendig utraderte».
NTB-Johan Falnes skriver om MDGs landsmøte, som avholdes denne helgen. Her fyrer MDG-leder Une Bastholm løs mot norsk politikk generelt, som hun mener preges av kortsiktighet. Hun gir styringspartiene skylden.
– Styrende partier i Norge har lenge lidd av en kortsiktighet som gjør at vi tar veldig dårlige valg i miljøpolitikken, sier Bastholm.
Fredag holder hun åpningstalen på MDGs landsmøte på Fornebu. Der kommer både Arbeiderpartiet og Høyre til å få sitt pass påskrevet for å gjøre kortsiktig økonomisk vekst til det viktigste målet.
– Styringspartiene har hatt stor påvirkning på den politiske kulturen i Norge. Vi merker det som parti, at det blir veldig sterkt vektlagt hva som gir kortsiktige verdier, kortsiktig økonomisk inntjening, sier Bastholm til NTB.
Bastholm minner om at norske politikere de siste årene har vist at de kan hive seg rundt når det trengs. Nå oppfordrer hun Arbeiderpartiet og Høyre til å gjøre det samme i miljøpolitikken.
– Den kriseforståelsen som Erna Solberg hadde under pandemien, og som Jonas Gahr Støre nå har av krigen i Ukraina, den trenger vi at de også har på klima- og naturkrisen.
Høyre slår tilbake
Høyres nestleder Nikolai Astrup vil imidlertid påpeke at Høyre per i dag er minst like «grønne» som MDG:
– Som et ansvarlig styringsparti så jobber vi med å kutte utslipp samtidig som vi skaper nye jobber og legger grunnlaget for framtidig velferd, noe vi jobber med hver eneste dag, sier han.
– MDGs politikk med skatteøkninger til næringslivet vil bremse omstillingen av norsk økonomi og det grønne skiftet.
Når mange velgere opplever at de like gjerne kan stemme Høyre som MDG, har et nisjeparti som MDG naturlig nok trøbbel.
MDG i krise
MDG har mer eller mindre ligget fast under sperregrensen helt siden valget i fjor høst.
Dette landsmøtet vil derfor trolig bli preget av et intenst forsøk på å komme tilbake på banen igjen, få oppmerksomhet fra en vennlig innstilt presse og bli et parti velgerne bryr seg om. Partileder Bastholms utspill kan ses i lys av dette.
I en evaluering i etterkant av valget ga MDG-erne seg selv kritikk for å ha framstått krasse, kompromissløse, umodne og ensporede. Det vil mange kalle et enslig øyeblikk av selverkjennelse fra partiets side.
Men nå vil de angivelig se framover. På landsmøtet skal det nemlig vedtas en ny langtidsstrategi der målet er å etablere MDG som et «grønt folkeparti med bred oppslutning» innen 2030.
Per i dag er man langt unna å være akkurat dét.
I strategiforslaget fastslås det at MDG skal lede an i noe man kaller «et paradigmeskifte i norsk politikk».
– Det handler om hvilke verdier vi skal vektlegge og om å gjøre politikken mer menneskelig, sier partileder Bastholm.
Mange vil mene at et grunnleggende trekk ved «menneskelig» politikk er å lytte til innbyggerne og ta hensyn til deres meninger.
I eksempelvis lokalpolitikken i Oslo har det tvert imot vært MDGs kjennetegn å bedrive brutal, ideologisk fundert overkjøring av byens store flertall, i sak etter sak.
Hele lokalmiljøer har reist seg i protest mot MDGs hensynsløse fremferd.
En god start på den nye «menneskelige» linjen for partiet kan derfor være å slutte med til dels ekstreme tiltak det store flertall av innbyggerne er imot, som denne saken.
Hvis ikke står dette partiet i fare for å bli både enda mer utdatert enn det allerede er, og fullstendig utradert fra norsk politikk.
Les også:
MDG vil stenge Oslo-tunnel for privatbiler. Brukes av 18.000 biler per døgn