Byrådsleder Raymond Johansen og Ap sliter med velgernes tillit, og får støtte fra bare 17,6 prosent i en ny Oslo-måling. Innbyggerne i hovedstaden er ikke imponert over hvordan byen styres.
Det er motvind for rødgrønn styring både sentralt og lokalt. Mens regjeringspartiet Sp synker som en stein i de nasjonale målingene, faller Ap tungt i Oslo.
NTB skriver om en ny, trist Oslo-måling for Arbeiderpartiet. Målingen er foretatt for Aftenposten.
Ap fikk 20 prosent i 2019-valget, et stup ned fra 32 prosent i 2015-valget. Men det var bare starten på elendigheten, nå er byrådsleder Raymond Johansens parti helt nede på 17,6 prosents oppslutning.
Det er et bunnivå, og forteller om en byrådsleder med oppsiktsvekkende lav støtte. Han opererer nå i praksis på tross av innbyggerne, fremfor på vegne av dem.
– Et Ap under 20 prosent i hovedstaden er ganske kritisk for dem. De ligger veldig lavt i denne målingen, men vi har sett dette også i andre målinger i bransjen, sier Mads Motrøen, som er leder for politiske målinger i Norstat.
Fra Oslo Arbeiderparti fremstilles tillitskrisen som om det bare gjelder å få fortalt om partiets politikk, så vil det nok snu. Man mener velgerne ikke har forstått hva det hele «handler om»:
– Vi skal jobbe beinhardt de neste 17 månedene for å få fram hva valget i september 2023 handler om. Det er et valg om Oslo og hvilken retning byen skal ta fremover, sier Frode Jakobsen, leder i Oslo Ap.
Det rødgrønne byrådet under Ap-ledelse har gang på gang blitt kritisert for dårlig økonomistyring og til dels hodeløs pengesløsing i hovedstaden.
Det er tvilsomt om den seneste nyheten om det kontroversielle karbonfangstanlegget på Klemetsrud til formidable 9 milliarder kroner vil rette opp inntrykket, og således gjøre Ap til et mer populært parti blant oppgitte Oslo-velgere.
Mange er åpenbart mer enn forsynt med rødgrønn pengebruk til de mest underlige og til dels absurde formål.
Høyre er nå Oslos største parti med en oppslutning på 29,5 prosent, opp 4,1 prosent fra kommunevalget i 2019.
De borgerlige (Høyre, Venstre, og Fremskrittspartiet) ville likevel ikke fått flertall hvis målingen var valgresultat. Til det er det fortsatt for mange i Oslo som stemmer på MDG, et parti som dermed sikrer rødgrønt flertall.
MDGs oppslutning på 12,9 prosent ville gitt åtte mandater og makt over hvilken blokk som får flertall.
Det innebærer at hovedstaden risikerer å fortsatt være gisler for ekstremistisk, såkalt grønn politikk fra dette partiet også etter neste kommunevalg.
Det betyr flere sykkelfelter, flere nedlagte p-plasser, flere stengte gater, høyere bompenger og enda flere millioner øst ut til påfunn som utemøbler og merkelige kunstinstallasjoner.
Ifølge NTB har imidlertid ikke MDG endelig bestemt seg for om partiet vil gå videre med å støtte de rødgrønne i Oslo. Dette er angivelig noe man vil ta stilling til i forkant av valget i 2023.
Men de færreste tror på at MDG skal kunne bli byrådspartner eller støtteparti for Høyre, Venstre og FrP. Det er ikke bare et spørsmål om hva MDG vil, men også om de borgerlig kan leve med en slik ytterliggående og sterkt omstridt partner.
Her er bare en av mange saker som viser hvorfor dette kan bli temmelig vrient for eksempelvis FrP:
MDG vil øke bompengene i Oslo kraftig: – Er for billig å kjøre bil
Bestill fra Document forlag:
Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto: