Frps landsmøte skal i helgen ta stilling til et forslag om at Norge bør stå på for å få bygget flere kjernekraftverk i Europa.
Forslaget har følgende ordlyd:
«Fremskrittspartiets landsmøte mener Norge må ta en aktiv rolle og forske videre på trygg kjernekraft med vekt på thorium og bidra til at verden kan realisere små kjernekraftverk som kan gjøre flere land selvforsynt med strøm.»
Forslaget begrunnes med økende strømpriser, energisituasjonen i Europa og krigen i Ukraina, som har avslørt Europas avhengighet av russisk gass.
Partileder Sylvi Listhaug vil ikke avklare om hun vil støtte forslaget, men hun sier at partiet lenge har snakket om at det bør være muligheter for å se på thorium-forekomster i landet.
– Men jeg forstår at mange er redde for kjernekraft, der går det nok et skille mellom oss som husker Tsjernobyl og de andre. Det er selvsagt viktig at risikoen minsker kraftig, og det vil den gjøre med ny teknologi. Den veien man har gått i Europa, med å legge ned kjernekraftverk og erstatte det med energikilder som sol og vind, som ikke er stabile – da ser man hvilke problemer man kan få, sier Listhaug til Dagsavisen.
Leif Arne Moi Nilsen er nyvalgt leder for Stavanger Frp. Han vil etablere et kjernekraftverk i Mortavika så fort som mulig etter at Rogfast åpner.
Moi Nilsen vil sette et mindre kjernekraftverk i drift i Mortavika så snart som mulig etter at Rogfast står klart i 2033.
– Mortavika vil være en ideell plassering for et hypermoderne, mindre kjernekraftverk. Om 10–11 år vil et stort område med mye infrastruktur stå uten et samfunnsnyttig formål når ferjedriften avsluttes. Det kan vi erstatte med ny, trygg og stabil kraftproduksjon der vi også kan benytte sjøvannet til avkjøling, sier han til Aftenbladet.
I starten av april fikk Rogaland Høyre vedtatt kjernekraftutredning, tross kraftig motstand fra partileder Erna Solberg (H). Men Moi Nilsen lar seg ikke skremme av Erna.
– Erna gjorde et stort problem ut det, ja, men dette er konkret og kjent teknologi som vi kan lære oss – slik vi lærte oss olje av franskmenn og amerikanere.
Som medlem i Lyses bedriftsforsamling mener han det kommunalt eide konsernet kan spille en nøkkelrolle i utviklingen, finansieringen og realiseringen av BWRX-300 fra General Electric og Hitachi. GE Hitachi Nuclear Energy markedsfører seg som en verdensledende leverandør av avansert reaktorteknologi.
Flere andre land snuser på lignende løsninger, deriblant Canada, USA, Polen, Estland, Tsjekkia og Sverige.
Kärnfull Next har i vår inngått en avtale med GEH for å utvikle og etablere BWRX-300-prosjekter i Sverige.
Moi Nilsen ser gjerne at Lyse Energi starter et samarbeid med GEH på lik linje med svenskene. Han tror prosessen kan starte lenge før ferjedriften avsluttes, slik at oppstart kan skje så raskt som mulig etter at Rogfast står klart i 2033. Han åpner for et anlegg synlig i dagen eller i fjell.
– Vi har plasseringen, behovet, mulighetene og Lyse. Om eierkommunene ønsker det, kan Lyse drive dette fram.
Selv med en prislapp på 6-7 milliarder kroner mener Moi Nilsen at dette konseptet er konkurransedyktig med vindkraft, og langt billigere enn havvind.
Leiv Ingve Ørke, konserndirektør for energi i Lyse,vil ikke avfeie Moi Nilsens idé, men sier at Lyse vil dyrke det Lyse er best på – og det er ikke kjernekraft.
Les også: