Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har funnet en magisk kalkulator, og anslår at vanlige familier vil få mer å rutte med i år – til tross for renteøkning og massiv inflasjon.
– Selv i denne turbulente tida, med økt rente, dyrere strøm, dyrere drivstoff og dyrere mat, så vil man sitte igjen med penger som man kan dekke andre kostnader med, sier Vedum til NTB.
Han har nå fått Finansdepartementet til å regne på hvordan lønnsoppgjør, renteøkning og prisvekst vil påvirke en gjennomsnittsfamilie i Norge.
Og konklusjonen er positiv: Familien ligger an til å få reallønnsvekst. (NTB)
Vedum har valgt ut en nøye kalibrert og velbemidlet familie, og kommer med noen nokså provoserende spådommer. Med en million i samlet inntekt vil et lønnsoppgjør gi denne familien 37 000 kroner i økte inntekter.
Men så kommer utgiftene.
* Finansdepartementet tar utgangspunkt i at familien har 3,4 millioner kroner i gjeld. Familien får da 13.000 kroner mer i renteutgifter i år hvis Norges Banks rentebane slår til.
Dette innebærer en renteoppgang på 0,38 prosent. Norges Bank har allerede hevet renten fra 0,5 til 0,75 prosent. Så dermed faller beregningen i grus hvis det kommer en renteheving til i løpet av året, noe som så å si alle analytikere forventer.
* Økt pris på bensin og diesel vil gi familien ekstrautgifter på 4.500 kroner.
Dette avhenger selvsagt av hvor mye man kjører. Men med en prisøkning på i gjennomsnitt 5 kroner literen, vil man måtte holde seg under 9000 km i året. Det er omtrent det nivået vår familie ligger på, men det er svært lavt.
Det mer normale er vel rundt 12-13 000 km i året. Noen kjører mye mer enn dette. Men vi vet jo ikke hvor høye bensinpriser vi må tåle gjennom året, så la gå. Kanskje anslaget er greit nok.
* Økte matvarepriser vil koste familien 3.000 kroner ekstra.
Dette er et rent eksempel på «fake news». Matvareprisene har allerede steget voldsomt, og Vedum unnlater glatt å ta hensyn til prisstigningen i høst.
Enkelte analytikere anslår at den reelle prisstigningen på mat allerede har passert 20 prosent, og at det vil bli verre.
Krigen i Ukraina forverrer en allerede dramatisk situasjon skapt av våre egne politikere, marinert i «Det grønne skiftet» og globalistiske drømmerier.
I følge referansebudsjettet til Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), skal det holde med 6800 kroner i måneden til mat, drikke, husholdningsartikler og andre dagligvarer for en familie på to voksne og to små barn.
Vår familie bruker nok nesten det dobbelte av dette nå. Men en 20 prosents økning ut fra SIFO-tallene vil utgjøre 1360 kroner i måneden, altså 16 320 kroner i året. Nokså langt fra Vedums magiske anslag.
* De økte strømprisene vil koste 1.800 kroner ekstra.
Her må Vedum ha tatt en spansk en, og sammenlignet med strømprisen i desember eller noe slikt. Sammenlignet med en normal situasjon, altså før strømkabel-æraen, har strømprisene steget med minst en krone/KWh.
Bor man i en liten leilighet kan man kanskje presse prisøkningen ned mot det sinnssyke anslaget til Vedums Magica Tryll-inspirerte kalkulator.
Men bor man i en enebolig, og bruker relativt moderate 2000 KWh strøm i måneden, så vil strømkostnadene alene øke med 24 000 kroner, gitt at prisene ikke stiger ytterligere.
Konklusjonen er at familien sitter igjen med 14.700 kroner i pluss når alle de økte utgiftene er trukket ifra.
Konklusjonen til Vedum er ikke verdt papiret den er skrevet på.
Rødts finanspolitiske talsperson Marie Sneve Martinussen er ikke imponert.
– Det er lett å få fine tall når man selv velger de tallene man vil ha. Denne «idealfamilien» ligger langt over gjennomsnittet i Norge, så at de klarer seg godt i møte med priskrisen, er en liten trøst for de som har helt gjennomsnittlige eller lave inntekter, sier hun.
Som trofast Rødt-politiker må hun selvsagt peke på ulikhetene i samfunnet, selv om det faktisk er middelklassen som rammes aller hardest (relativt sett) av de mange krisene. Men Martinussen har allikevel et poeng.
– Det er forskjellene i Norge som gjør denne priskrisen til en krise. For noen er ikke regnestykket like lykkelig.
Også Sylvi Listhaug (FrP) reagerer.
– Før valget fikk vi vite at det var vanlige folks tur. Det vi nå har lært, er at det var vanlige folks tur til å få lommeboken tømt. Mens staten flommer over av inntekter og setter stadig nye rekorder på hvor mye man soper inn fra måned til måned, så blør lommebøkene til vanlige folk og bedrifter
Jeg reagerer også. Trygve Slagsvold Vedum: J’accuse!