Russland skrur igjen gasskranene og stanser leveransene til Polen, opplyser statlige PGNiG, som driver Polens gassrørledninger. Også Bulgarias gass stanses.
Selskapet bekrefter dermed meldinger fra tidligere på tirsdag om stans i den russiske eksporten. Rundt 60 prosent av gassen Polen importerer, kjøpes av PGNiG fra russiske Gazprom. Gassen leveres via gassledningen Yamal gjennom Hviterussland.
– 26. april informerte Gazprom PGNiG om sin plan om full stans i leveransene dekket av Yamal-kontrakten 27. april., opplyser PGNiG. De sier Polen er forberedt på å skaffe nødvendige forsyninger fra andre kilder.
Bulgarske Bulgargaz fikk samme beskjed fra Gazprom tirsdag. Også der skrus kranene igjen med én dags varsel.
Det statlige selskapet sier Bulgaria har oppfylt alle sine forpliktelser og betalt i tide og i tråd med kontrakten. Landet er svært avhengig av russisk gass.
Polens statsminister Mateusz Morawiecki sier fyllingsgraden i gasslagrene er 76 prosent. Landet kan dermed tære på reservene. Med sommeren like om hjørnet, er det også ventet at etterspørselen går ned. En stans i leveransene er derfor ikke ventet å bli et umiddelbart problem.
– Det vil ikke bli mangel på gass i polske hjem. Siden dag én av krigen har vi gjort det klart at vi er klar for å bli helt uavhengige av Russland, forsikrer klimaminister Anna Moskwa.
– Alle leveranser til kundene gjennomføres i tråd med deres behov, sier PGNiG.
Gazprom har ikke bekreftet at eksporten stanser. Russiske nyhetsbyråer siterer imidlertid en leder i selskapet som sier at «Polen må betale for gass i tråd med den nye betalingsprosedyren».
De siste sanksjonene mot Russland har ført til krav om at EU-land må betale for gassen med rubler. Gjør de ikke det, stenges kranene. 40 prosent av EUs gassimport kommer fra Russland.
Så langt har vestlige land insistert på å fortsette å betale med euro eller dollar.
Polen planlegger å stanse importen av russisk gass innen året er omme. Da går avtalen med Gazprom ut, og en ny rørledning med norsk gass settes i drift. Den 900 kilometer lange Baltic Pipe skal levere gass via Danmark til Polen. På sikt skal den kunne dekke halvparten av landets behov.