Prisene på kunstgjødsel har gått kraftig opp. Dette fører til prisøkning på mat. Ukraina-krigen får skylden. Men prisøkningen startet allerede i 2020.
Den dyre gjødselen er én av flere faktorer som har ført til rekordhøye matvarepriser i kjølvannet av Russlands invasjon.
Inntil nå har Russland vært en av verdens største gjødseleksportører. I tillegg har krigen ført til skyhøye priser på naturgass – som brukes ved produksjon av kunstgjødsel.
Konsekvensene merkes av bønder over hele verden, blant annet i Kenya.
– Jeg kan ikke fortsette med landbruk, sier Monica Kariuki, som har en gård utenfor hovedstaden Nairobi. (NTB)
Kariuki har opplevd en femdobling av gjødselprisene. FN advarer om matmangel og sult i flere andre land i Øst-Afrika.
Prisøkningen skyldes også at Russland og Ukraina er to av verdens største eksportører av korn. Krigen hindrer Ukrainas salg av hvete, og det russiske landbruket rammes av Vestens sanksjoner.
Krigen har også presset opp olje- og gassprisene. Stigende energipriser er nok en faktor som gjør det dyrere å produsere mat.
– Det er et helsike å få tak i råvarer, sa bonden Einar Høstbjør til Dagens Næringsliv nylig.
I Norge slakter bønder dyra sine. Bøndene gir opp, kostnadene blir for høye. Nortura frykter kjøttmangel. Også her skylder man på krigen i Ukraina.
En av verdens store matprodusenter, Ukraina, er invadert av en annen stor mateksportør, Russland. Krigen og sanksjonene mot Russland har skapt frykt for global matvaremangel. Sjelden har så mange snakket om hvor viktig det er at Norge kan produsere mat til egen befolkning. Men skyhøye priser på strøm, diesel og gjødsel har ikke gjort det lett for bønder som fra før mener de tjener altfor lite på å produsere mat. Noen har fått nok.
– Vil bli matvarekrise
Konsernsjef i Yara mener en matvarekrise ikke lenger er til å unngå.
– Det er ikke lenger spørsmål om vi får en matvarekrise. Spørsmålet er hvor stor den blir, sa konsernsjef Svein Tore Holsether til NTB i slutten av mars.
Det er særlig land i Afrika som rammes. Her hjemme vil vi neppe mangle mat, men prisene vil øke kraftig, og det kan bli mangel på enkelte varer.
Men å gi krigen i Ukraina skylden for den dramatiske situasjonen er uredelig. Politikere og andre som tjener rått på situasjonen utnytter krigens brutalitet for å skape solidaritet i befolkningen. Hvordan kan vi klage på dårlig råd når sivilbefolkningen i Ukraina lider? Hvor er solidariteten vår?
Men fakta er fakta. Selv NTB kan ikke unngå å nevne dette i en bisetning.
Høstbjør, som driver en stor gård utenfor Sarpsborg, fortalte at gjødselprisene begynte å stige allerede i 2020. Siden i fjor har de tredoblet seg. I tillegg merker han de høye prisene på diesel og strøm.
Vi må ikke glemme at energiprisene var skyhøye lenge før Russland invaderte Ukraina. Krigen har selvsagt forverret problemene. Men krisen er i høyeste grad selvpåført på grunn av de grønne drømmene, som nå ender i et rent mareritt.
Kablene til Tyskland og England har ødelagt Norge som i hundre år var selvforsynt på ren kraft. Prisene er mangedoblet, og dette er en ønsket utvikling. Tyskland har ødelagt for seg selv med Merkels store prosjekt Energiewende. Svenskene har ødelagt for seg selv ved å legge ned kjernekraften.
Prisene på naturgass hadde allerede 12-doblet seg, før jul!
Politikere som Lene Westgaard-Halle (H) fortalte oss at det ville koste forbrukerne rundt 50 kroner i måneden på kort sikt. Med kort sikt mente hun fram til 2030.
Enten løy hun oss rett opp i ansiktet, eller så hadde hun ingen anelse om det hun snakket om. Mitt råtips er at det var en lett blanding.
Så ikke skyld på krigen i Ukraina. Vi tror ikke på dere.