Fire personer er så langt pågrepet etter de voldsomme opptøyene i Sverige i påsken. Dette til tross for at over hundre politifolk ble skadet. Rettsstaten har gitt opp kampen mot mobben.
Verst var situasjonen i Örebro. Men ingen av de voldelige pøblene ble pågrepet, politiet måtte fokusere på å redde sitt eget liv, skriver Aftonbladet.
Til tross for en svært omfattende oppsummering, nevner ikke Aftonbladet hvem som sto bak opptøyene. Ord som innvandrere eller muslimer finnes ikke i teksten.
– Det här är ojämförligt det starkaste och mest hemska ögonblicket jag varit med om, sier den erfarne politimannen Mats Öhman.
– Det var fruktansvärda scener i andra städer också, men här blev det oerhört koncentrerat på en plats som var ganska liten. Det gällde till slut att rädda livet på kollegorna. Och då var det fokus på det.
Öhman (67) hadde egentlig fri, men tok en tur forbi Sveaparken i Örebro fordi han hadde en «dårlig følelse». Han tok med seg et kamera for å kunne dokumentere hva som skjedde.
Mistet kommandoen
Han ble vitne til at politiet mistet kommandoen, og mobben tok over kontrollen. Dette ble tydelig da en politibil ble kapret.
– Jag såg när de slet upp dörren, och trodde att den chauffören skulle bli ihjälslagen. Men lyckligtvis tog han sig ut på andra sidan och där fanns det poliser.
– När jag gick därifrån tänkte jag att jag kommer få höra att jag har döda arbetskamrater. Det var ren lycka när jag fick höra att ingen var dödad.
Öhman har aldri opplevd noe verre i sine mange år i politiet, og bekymrer seg for fremtiden.
– Vad ska det bli av det här, om inte vi får stopp på det här klimatet? Vad ska mina barnbarn växa upp i? Det är det som lite förgråar vardagen.
Defensivt arbeid
I Landskrona ble politibiler pepret med steiner. Men ingen politifolk ble skadet. Ingen er pågrepet. Politisjef Tina Anderberg forklarer hvorfor:
– Det fanns inga direkta, klara gärningsmän att gripa där, och initialt på anmälningarna som skrevs så hade vi inga skäligen misstänkta.
– Det är också en taktisk bedömning som görs på plats, de försöker ju lura in oss på platser för att angripa oss. Så det är ett taktiskt defensivt arbete för att vi inte ska bli utsatta för mer våld.
Politiet går altså på defensiven. Dermed overlater man kontrollen til mobben. Dette kan fungere som en metafor for hele Sverige.
Bløffer om antallet
Ifølge offisielle rapporter deltok tilsammen rundt tusen mennesker i opptøyene. Når man ser TV-bildene får man et klart inntrykk av at det totale antallet er langt høyere.
Det var opptøyer i Linköping, Norrköping, Örebro, Malmö, Landskrona och Stockholm, enkelte av stedene flere dager på rad. Da er det merkelig å påstå at det deltok «opp mot tusen personer».
Til tross for den store mengden voldspøbler er kun fire personer pågrepet, to i Linköping og to i Norrköping.
Det må sies å være en fallitterklæring for den svenske rettsstaten. Særlig når det dreier seg om alvorlige forbrytelser som kan medføre livstid i fengsel, hvis voldsopptøyene rammer utrykningspersonell.
Alle som ble pågrepet under opptøyene i Sverige langfredag er løslatt
Politiet var målet
I disse opptøyene ble Paludan brukt som en unnskyldning. Rikspolitisjef Anders Thornberg har selv uttalt at det var politiet som var målet.
Ifølge SVT ble 104 politifolk skadet i påsken. Men svenske myndigheter forsøker altså å nedskalere hvor mange som deltok i de voldelige opptøyene.
Politiet i Örebro sier de er skuffet over at ingen ble pågrepet, men hevder de har god dokumentasjon på hvem som deltok og hvem som utførte vold.
– Väldigt många kommer identifieras och bli dömda för brott, det är min absoluta övertygelse. Jag har just talat med utredarna på grova brott och de har ingen annan uppfattning, sier Öhman.
Så det er bare å vente i spenning, og se om den svenske rettsstaten fortsatt fungerer. Trolig vil politiet gjøre en stor innsats for å forsøke å pågripe og sikte de verste av de voldelige pøblene.
Deretter venter det svenske rettsvesenet, som ikke akkurat er kjent for å ta sine strafferammer i bruk.
Kanskje dette blir et vendepunkt. Men jeg tviler. Sverige er for svakt.
Därför har så få gripits efter påskupploppen
Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!
Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.