Lise Klaveness har fått sjefsstolen i Norsk Fotballforbund (NFF) som første kvinne noensinne. Nylig dro hun til Qatar og holdt en hyllet tale. Nå er hun tildelt Fritt Ord Honnør for innsatsen. Bør man la seg imponere?
Lise Klaveness er på mange måter en imponerende figur. Over 70 landskamper, juristutdannelse og godt betalte jobber. Hun har klart seg selv, og fortjener respekt for sine prestasjoner.
Men nå er hun i nærheten av maktens korridorer. Da mister man ofte perspektiv.
Nå hylles Klaveness i alle kanaler, fordi hun holdt et innlegg i Doha hvor hun kritiserte VM i Qatar.
Torsdag 21. april ble hun tildelt Fritt Ords Honnør for sin «modige og direkte tale om menneskerettighetsbrudd og diskriminering, på kongressen til det internasjonale fotballforbundet FIFA-kongressen i Qatar».
Men en nøye gjennomgang av talen til Klaveness fører til en del spørsmål.
Innledningen er anektodisk, og omhandler Klaveness selv, og hennes forhold til fotball. Hyggelig nok, men temmelig uinteressant i denne sammenhengen. Det virker som om hun forsøker å fremheve sin egen person.
Så kommer hun til saken.
Our game can inspire dreams and break down barriers. But as leaders we must do it right, to the highest standards.
NFF diskuterte i 2021 en boikott av Qatar-VM, men forslaget ble nedstemt. Man skulle heller bruke «dialog og press» via FIFA.
We cannot ignore the calls for change.
Rene Obama, altså. Klaveness mener FIFA bør være en rollemodell. Så får omsider ramset opp hele woke-paletten.
I am here now as Norway’s first female football President, humble to speak in front of you.
In 2010, the world cup was awarded by FIFA in unacceptable ways with unacceptable consequences. Human rights, equality, democracy, the core interests of football, were not in the starting 11 until many years later.
Tildelingen av VM til Qatar var en skandale. Først og fremst på grunn av klimaet, som gjør at VM må spilles i november/desember, i stedet for i juni/juli som normalt. Dette vil redusere antall TV-tittere betraktelig.
Korrupsjonen var påfallende, men selv om dette er kritikkverdig er det ikke noe nytt. FIFA er en korrupt organisasjon, på samme måte som IOC og flere andre lignende organisasjoner.
Og er virkelig menneskerettigheter, likhet, demokrati kjerneinteressene til fotball?
For meg er kjerneinteressene konkurranse, lagarbeid, spesialisering, prestasjoner og idrettsglede og disiplin. Og det var ikke demokrati og likhet som styrte mine trenere fra 7-årsalderen. Det var et vennligsinnet diktatur. Men det var frivillig å delta.
Hovedgrunnen til at mange argumenterte for en boikott av VM i Qatar var de mange dødsfallene blant gjestearbeidere. Klaveness nevner dette spesifikt.
The migrant workers injured or families of those who died in the build-up to the World Cup should be cared for. FIFA, all of us, must now take all necessary measures to really implement change.
Dette er det egentlig hovedpoenget bak alle ropene om boikott.
I februar 2021 skrev den britiske avisen The Guardian at over 6500 gjestearbeidere døde i Qatar fra 2010 til 2019.
Mange oppfattet det som at selve byggingen av stadionanleggene var årsak til de mange dødsfallene. Tromsø IL var først ut med krav om boikott, og skrev følgende:
«Nylig publiserte The Guardian en rapport som viser enormt mange døde fremmedarbeidere. Tallene er nedslående! Strategien som har vært fulgt har ikke gitt nødvendige resultater og vi føler det er tid for å gå videre til neste steg; boikott.»
Bjørnar Posse Sandboe, Stabæk-supporter og tidligere leder av Supporteralliansen, kommenterte:
«Her er det et mesterskap bygget med lik. Det er 6.500 døde – nesten 1000 mer enn tilskuersnittet i Eliteserien i 2019».
Men dette var antall døde gjestearbeidere totalt i hele Qatar. Selv The Guardian skrev at bare 37 av dødsfallene skjedde blant de som jobbet med å bygge stadionanleggene, og av disse var 34 ikke arbeidsrelaterte.
Tre dødsfall på ti år, i en massiv arbeidsstokk? Er dette virkelig så ille? Riktignok kan man ikke stole helt på registreringen av dødsfall i Qatar, men uansett: Det dreier seg om små tall.
The Washington Post måtte i 2015 korrigere en artikkel om dødsfall i Qatar, siden avisen ikke hadde klart å påvise at noen av dødsfallene var direkte knyttet til bygging av stadionanlegg til VM.
Tidligere landslagskeeper Erik Thorstvedt undersøkte om 6500 dødsfall blant gjestearbeidere var spesielt høyt, hvis man så på hele Qatar.
I en kronikk på TV2.no skrev Thorstvedt at han mener tallene avdekket av The Guardian var oppsiktsvekkende lave. Han antok at de fleste gjestearbeidere var menn mellom 20-49 år, og gjorde en interessant sammenligning.
Hvor mange menn mellom 20-49 år døde i Norge i tidsrommet 2010-2019?
Norge: Antall mennesker i folkegruppen, ca 1,1 millioner. Antall døde: 10.863.
Qatar: Antall mennesker i folkegruppen, estimert 1,8 millioner. Antall døde 6.500.Dette gir altså en dødsrate som er langt lavere enn blant nordmenn, i Norge.
Tallene er ikke helt korrekte, for antall gjestearbeidere i Qatar var ikke 1,8 millioner hele perioden. Men selv om man reduserer det til et gjennomsnitt på 1,4 millioner, så er dødsfallene fortsatt betydelig lavere blant gjestearbeiderne enn blant vanlige norske menn i samme aldersgruppe.
I Norge: 9,9 dødsfall per 1000
I Qatar: 4,6 dødsfall per 1000 (blant gjestearbeidere)
Som Thorstvedt påpeker er bo- og arbeidsforholdene i Qatar under enhver kritikk, og Qatar burde jobbe hardt for å få entrepenørene til å behandle sine arbeidere bedre. Men dødsfallene er et dårlig argument.
Dårlige forhold finner man for øvrig i mange bransjer i de aller fleste land i verden. Et eksempel kan være forholdene i koboltgruvene i Kongo, hvor barn jobber under fryktelige omstendigheter. Eller hva med Kina?
Dette unnskylder selvsagt ikke Qatar, men viser bare hykleriet. For ingen snakker om å avslutte den massive satsningen på elbiler og «det grønne skifte», og ingen åpnet munnen så veldig høyt i forbindelse med OL i Kina i februar.
Resten av talen handler om ulike klassiske problemstillinger.
Klaveness snakker om menneskerettigheter og demokrati. Hun vil gjøre politikk ut av fotballen. Da bør man minne om at kun 21 land er definert som fullverdige demokratier av Democracy Index i 2021.
Blant disse er land som Canada, Australia, New Zealand og Østerrike. Ingen av disse landene kan sies å ha opptrådt særlig demokratisk i forbindelse med Covid-19.
På bunnen av listen finner man Afghanistan. Allikevel overøser vi landet med penger i bistand, og inviterer ledelsen av Taliban på besøk til Norge i privatfly.
Klaveness fremhever at hun er kvinne, og er opptatt av LGBTQ-rettigheter. Det er ikke mange land i verden som behandler kvinner som likestilt med menn.
Det er heller ikke mange land som respekterer LGBTQ-rettigheter. Skal man tro de mest hysteriske transaktivistene, så er det faktisk ingen land i verden som er bra nok på dette feltet.
Selv Klaveness valgte å utelate setningsleddet «me and my wife» i talen, selv om det egentlig var planlagt. Hun droppet det etter råd fra andre.
Men hva med jenters rettigheter her hjemme? Hva med menn i kvinneidrett?
NFF godkjente allerede i 2015 at gutter som følte seg som jenter kunne spille på jentelag. Biologiske menn får konkurrere mot kvinner i en rekke idretter. Er dette rettferdig for kvinnene? Har Klaveness noe å si om dette?
Noen år senere inviterte NFF 8-åringer til å delta i Pride-festivalen i regi av fotballklubben. Hva har dette med fotball å gjøre?
Klaveness nevner krigen i Ukraina, og krever at FIFA tar stilling og inntar en lederrolle. Krigen i Ukraina er tragisk, men hvorfor skal absolutt alt være politikk? Hva har krigen i Ukraina med fotball å gjøre?
Personlig ser jeg fotball nettopp for å få et lite pusterom fra all galskapen. Nå har de overbetalte stjernene knelet for BLM i to år. Fotballen er i ferd med å følge i Hollywoods fotspor. Klaveness bidrar. Det kan ikke ende godt.
Go woke, get broke.
Hvorfor kritiserer ikke Klaveness Norway Cup, som nektet å la russiske barn delta i turneringen? Som om barna har noen skyld i krigen?
Hvis vi skal utestenge alle udemokratiske land som ikke får bestått når det gjelder likestilling og LGBTQ-rettigheter, samt alle land som bedriver undertrykking eller krigføring, så blir det ikke så mange land igjen. Da ender vi opp med en situasjon hvor det blir umulig å arrangere et VM i fotball.
Klaveness oppsummerer talen slik:
There is no room for employers who do not secure the freedom and safety of world cup workers.
No room for leaders that cannot host the women´s game.
No room for hosts that cannot legally guarantee the safety and respect of LGBTQ+ people coming to this theatre of dreams.
Dette utelukker vel samtlige muslimske land i verden, uten at noen sier det høyt.
Det Klaveness gjorde i Doha kommer ikke til å endre internasjonal fotball. Det er pengene som rår. Hele stuntet gir Klaveness personlig oppmerksomhet, og hun får markert at hun er tilstrekkelig woke.
Kanskje Klaveness burde starte å rydde opp internt i NFF og den enorme pengebruken først? Men det står kanskje ikke i arbeidsinstruksen for ledervervet som gir Klaveness en årslønn på 1,7 millioner kroner.
Det er like mye som statsministeren. Kanskje det er derfor Klaveness opptrer som en politiker?
Document har sendt e-post til NFF og bedt om en avklaring om hvordan de stiller seg til transkvinner i kvinnefotball. Et svar vil offentliggjøres her.