Påskeaften har den islamske krigsherren Mohammad feiret fem år på kalenderen for norske navnedager. Jubileet ble pussig nok ikke behørig markert av NRK Dagsrevyen, men det ble sannelig heller ikke vår kristne høytid.
Det var i november 2016 at det ble kjent at den norske almanakken i 2017 ville ta med 10 arabiske, islamske navn i kalenderen for navnedager. Venstrepolitiker og tidligere talsmann for moskeen World Islamic Mission i Oslo, Abid Q. Raja, gledet seg stort over nyheten:
– Utrolig spennende og fremtidsrettet, og en erkjennelse av at landet er mangfoldig, sa Raja til Dagbladet den gang.
Kristen tradisjon
Dette med navnedager er en gammel kristen tradisjon som stammer fra Middelalderen. Likevel fant Almanakkforlaget altså på at islamske navn måtte med, og utarbeidet en liste sammen med Universitetet i Oslo. Mohammad har navnedag 16. april i Norge, i likhet med Magnus og Mons. Krigsherrens aller første navnedag i Norge ble attpåtil lansert og feiret første påskedag i 2017, altså på det som kanskje er den aller viktigste dagen i kristenheten.
Aisha på Helligetrekongersdag
Andre islamske navn som har fått navnedag er for eksempel Ahmed, som feires sammen med Agnar og Annar den 21. juni, og Hassan, som feires sammen med Hilmar og Hjalmar 16. januar, og Aisha, som feires 6. januar, i likhet med Aslaug og Åslaug.
6. januar er for øvrig også en kirkelig festdag, nemlig Helligetrekongers dag, til minne om Jesu’ dåp og de tre vise menn. Aisha er også navnet på Mohammads yngste kone, som han skal ha giftet seg med da hun var 6-7 år gammel.
Navnedager er en eldgammel kristen tradisjon. Før reformasjonen i 1537 var navnedagene til minne for kristne helgener, skriver Store norske leksikon:
«Selv om helgenkulten formelt ble avskaffet da Norge ble protestantisk, blir navnene på en del viktige helgendager fortsatt brukt. For eksempel er olsok 29. juli, sankthans 24. juni og mikkelsmesse 29. september dager som skriver seg fra den katolske helgenkalenderen. I Sverige ble det allerede ved reformasjonen innført navnedager med utgangspunkt i vanlige svenske navn.»
Den norske almanakken inkluderte ifølge leksikonet den gamle helgenkalenderen frem til 1912, da de fleste helgenfester ble luket ut. Man beholdt imidlertid de mest kjente merkedagene som kyndelsmesse, jonsok, olsok, larsok og barsok.
Muhammad øker mest
Men hvorfor i all verden skal islamske navn inn i en norsk og kristen tradisjon? Det har sannsynligvis sammenheng med islamiseringen. For på grunn av masseinnvandringen fra islamske land de siste tiårene, så har Muhammad, i ulike varianter, blitt det vanligste guttenavnet på nyfødte i Oslo, som i alle vest-europeiske byer med tilsvarende, demografiske utvikling. Som Document skrev i januar 2020:
«Fra 2013 til 2019 har antall norske statsborgere med varianter av navnet Muhammad økt med nærmere 50%. (dvs. i løpet av bare 6 år). I Oslo topper navnet statistikken for 12. år på rad.»
Eller som NRK skrev alt i 2014: Mohammad var da det vanligste navnet i Oslo, ikke bare blant nyfødte, men blant alle gutter og menn som bodde i Oslo.
«Dette er første gang Mohammed-navnet topper lista når man ser på hva alle menn i Oslo heter,» skrev NRK, som tok med en gledesstrålende kommentar fra Statistisk sentralbyrå:
– Det er veldig spennende, sa Jørgen Ouren, som hadde talt alle navnene i byen.
Hva med Ole og Per?
Islamsk viktigste profet og krigsherre har altså lenge vært mer til navneinspirasjon for folk i Oslo, enn gode gamle Per og Ole. Men den pågående demografiske endringen, befolkningsutskiftningen, skal visst ingen snakke om.
Linker:
Mohammad får egen navnedag i 2017 – Utrolig spennende sier Abid Raja
http://www.dagbladet.no/kultur/mohammad-far-egen-navnedag-i-2017nbsp–utrolig-spennende/64976510
Store norske leksikon om navnedager:
https://snl.no/navnedag
Norske navn: M*ham**d øker mest
https://www.document.no/2020/01/22/norske-navn-mhamd-oker-mest/?fbclid=IwAR1rDF1J41X3z94eJjovq5jsTpAEDD8bubmZMCkqFSdGwCPIheX6ZvJXpzU
Nå er Mohammed det vanligste navnet i Oslo
https://www.nrk.no/ostlandssendingen/mohammed-vanligste-navn-i-oslo-1.11898780
Liste over navnedager i Norge:
https://no.wikipedia.org/wiki/Liste_over_norske_navnedager
Av Bente Haarstad