Danske vindkrafteiere har de to siste årene fått utbetalt over en halv milliard danske kroner for å stenge ned vindturbinene, selv om det blåser. Tysk kraftkaos er årsaken.
Det tyske kraftnettverket har for liten kapasitet til å sende den danske strømmen videre i landet. Derfor betaler Tyskland danske vindkrafteiere for å ikke levere strøm som avtalt, skriver DR.
Hos landmand og vindmølleejer Kristian Lundgaard-Karlshøj begynder det typisk med en besked, der tikker ind på telefonen.
– Jeg får en sms, som fortæller, at om lidt bliver møllerne stoppet, siger han.
Beskeden betyder, at der er penge på vej fra Tyskland ind på Kristian Lundgaard-Karlshøjs bankkonto.
Bakgrunnen er at tyske regler sier at vindturbinene i Tyskland skal gå for fullt når det blåser.
- Grønne tyske tilskudsregler gør, at vindmøller i Tyskland skal køre, så meget de kan.
- Men kapaciteten i det tyske kabelnet er ikke stor nok til at sende den danske strøm, som tyskerne har aftalt at tage imod, videre ned i landet.
- Derfor betaler Tyskland i stor stil danske vindmølleejere for ikke at levere strøm som aftalt.
- Tal fra Energinet viser, at danske vindmølleejere i de seneste to år tilsammen har fået mere end en halv milliard kroner for at lade møller stå stille.
Lundgaard-Karlshøj mener han kunne produsert 25 prosent mer strøm hvis denne avtalen ikke begrenset hans produksjon.
I alt står danske møller stille så længe, at den mængde strøm, som 300.000 husstande om året kunne have brug for, lige nu ikke bliver produceret. Det viser beregninger, som Energinet har lavet.
Visedirektør Jeppe Danø i Energinet vil avslutte ordningen med Tyskland.
– Vi synes simpelthen, det er uholdbart at stoppe vindmøllerne i en tid, hvor vi mere end nogensinde har brug for al den vedvarende energi, vi overhovedet kan få ind i energisystemet.
Både vindkrafteieren og Energinet ønsker å endre måten man handler i vindkraft, slik at mer av kraften kan utnyttes ved å selges til de andre nordiske landene.
Men vindkrafteiernes interesseorganisasjon, Green Power Denmark, sier tvert nei.
Foreningen mener, at det vil koste ejerne penge, fordi de lige nu får mere i lommen gennem den tyske ordning, end man kan forvente at få, hvis ejerne i stedet lader møllerne dreje og sælger strømmen.
– Man bliver betalt for ikke at producere. Og når det er en bedre forretning end at producere strøm, så gør man så det, forklarer produktions- og handelsdirektør Kamilla Thingvad.
Thingvad mener at eksport til f.eks. Norge og Sverige bare vil skyve på problemet, slik at norske eller svenske vindkrafteiere må stenge ned sin produksjon. Derfor foreslår hun heller at man løser problemet ved å utbedre kablene gjennom Tyskland.
I mellomtiden har vi en situasjon hvor man har gjort store naturinngrep for å bygge ut vindkraft, så får man betalt for å ikke produsere strøm.
For en lekmann fremstår dette som vanvittig, særlig i en situasjon hvor prisene er historisk høye og etterspørselen etter billigere kraft er stor.
For oss her hjemme vil dessuten en utbedret kapasitet av tyske kabler trolig føre til enda høyere priser.
Tyskland betaler dansker millioner for å stanse vindmøllene
Les også:
Svensk vindkraft en del av Kinas globale plan – nå stoppes samarbeidet etter korrupsjonsskandale