Konsumprisindeksen i Norge var i mars 4,5 prosent høyere enn for ett år siden, viser tall som Statistisk sentralbyrå (SSB) har offentliggjort mandag. Det er en økning på 0,8 prosentpoeng sammenlignet med måneden i forveien.
Ifølge SSB er det energiprisene som trekker opp prisindeksen, rapporterer NTB:
– Årsaken til den økte veksttakten er først og fremst at prisene på strøm og drivstoff steg i mars i år, mens de falt på samme tid i fjor, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB.
Det er den geopolitiske usikkerheten og stemningen i de internasjonale markedene som øker inflasjonen ytterligere:
– Prisveksten på drivstoff akselererte den siste måneden, fra et allerede høyt nivå. Vi ser dette i sammenheng med den siste tidens vekst i råoljeprisen, som også økte i mars, som følge av usikkerhet i internasjonal forsyning av olje, sier Espen Kristiansen.
Drivstoffprisene økte med 40 prosent og strømprisene med 23,8 prosent fra mars 2021 til mars 2022, men uten statens inngripen ville strømprisen ha økte mye mer, forklarer han:
– Uten støtteordningen og den midlertidige reduksjonen i elavgiften ville vi hatt en prisoppgang for elektrisitet inkludert nettleie på rundt 84 prosent i samme periode, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB.
Økningen i inflasjonen i Norge føyer seg inn i et globalt mønster, der mange land har hatt enda kraftigere prisstigning.
I Peru, Pakistan og Sri Lanka har prisstigningen skapt sosial uro, skriver VG.
I USA har sentralbanken varslet at renten vil settes opp for å holde inflasjonen i sjakk. Den europeiske sentralbanken (ESB) nøler imidlertid med å øke renten. Presset på ESB om å sette opp renten blir stadig større, melder Frankfurter Allgemeine.
Kjøp «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!