For oss som husker borgerkrigen på Balkan, er ikke Butsja et sjokk. Der var det normalen. Det endte i Srebrenica, der 7000 ble drept på par dager. Nå ble Srebrenica nevnt i forbindelse med Butsja. Det er helt ute av proporsjon.
Det har skjedd noe med vårt forhold til historien. Vi er avhistorisert. Historie er noe som forsvinner i horisonten. Dagens mennesker har ingen historie.
Det er farlig. Historie er noe av det viktigste vi har til å lære av våre feil.
I stedet er alt blitt følelser og moralisering.
Balkan hadde flere grusomheter enn dem vi hittil har sett i Ukraina: Konsentrasjonsleirer. Mennesker bak piggtråd som så ut som skjeletter. Massevoldtekter.
Vi sier ikke dette fordi det er noen konkurranse. Vi sier det for at vi skal ha et perspektiv.
Hvis du ikke har noe å sammenligne med, kan du bli fanget i dine følelser, og det kan få deg til å treffe valg som senere viser seg å ha konsekvenser du ikke tenkte på.
Det sies at Ukraina blir et skille. På hvilken måte? De som sier det, mener ofte at velferdsmenneskene med ett ble klar over at de har levd på en løgn. Verden er brutal. Vi må forsvare oss.
Men hvor dypt stikker dette? Jeg hørte forsvarssjef Eirik Kristoffersen si under Cold Response at ukrainerne var heltemodige. Akkurat slik kom nordmenn også til å være hvis vi ble angrepet, sa han.
Det lød ikke overbevisende.
Den vektløsheten vi lever i, gjør at politikerne drives av mediene til å «gjøre noe». Man leverer våpen og kutter forbindelsen til russerne.
Diplomater utvises over en lav sko. Nå vil USA og Storbritannia kaste Russland ut av FNs menneskerettsråd.
– Bildene fra Butsja og ødeleggelsene over hele Ukraina pålegger oss å la ord bli etterfulgt av handling, tvitret USAs FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield mandag.
– Vi kan ikke la et medlemsland undergrave samtlige prinsipper vi hegner om, for deretter å fortsette å delta i rådet, skriver hun, og opplyser at det vil bli en avstemning i rådet om saken torsdag.
– Gitt sterke beviser for krigsforbrytelser, inkludert rapporter om massegraver og avskyelig nedslakting i Butsja, kan ikke Russland lenger være medlem av FNs menneskerettsråd. Russland må suspenderes, sier Storbritannias utenriksminister Liz Truss. (NTB)
Hvor mange medlemmer ville det bli igjen i FNs organer med en slik standard? Krigen i Jemen har vart i mange år. Det sies at krigen i Eritrea/Etiopia har kostet en halv million liv. Over hele verden begås det grusomheter hver eneste dag.
At USA og Storbritannia foreslår å kaste ut Russland, viser at de har glemt historien. Hvorfor har Russland en særskilt stilling i FN? Pga. sine 28 millioner døde under annen verdenskrig. Det er av ærbødighet for disse ofrene at Russland har sitt sete i Sikkerhetsrådet. Men også dette vil man – og G7-landene – frata russerne.
Det vitner om den totale historieløshet og kan lede oss inn i en storkrig.
Bestill gode bøker fra Document forlag:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!
Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!
Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto: