I Tyskland advarer toppsjefene i det kjemiske konsernet BASF og energiselskapet Siemens Energy om at konsekvensene for tysk økonomi ville bli ekstremt skadelige dersom energileveransene fra Russland skulle opphøre umiddelbart.
Ifølge BASF-sjef Martin Brudermüller kunne et opphør av olje- og gassimporten fra Russland føre Tyskland ut i sin verste krise siden andre verdenskrig, skriver Die Welt.
Dette ville bli en eksistensiell trussel fremfor alt for små og mellomstore bedrifter, advarer sjefen for det kjemiske konsernet.
Et «eksperiment som en boikott av russiske leveranser på grunn av Ukraina-krigen ville være «uansvarlig», fortsetter Brudermüller, som mener mange i Tyskland undervurderer risikoen ved en boikott: «Mange har falske forestillinger. Det merker jeg i mange av samtalene jeg har», sier han.
BASF-sjefen mener at det vil ta fire-fem år å frigjøre seg fra russisk gass, og at en rask økning i bruken av amerikansk gass ikke er mulig.
Også Siemens Energys toppsjef Christian Bruch mener at et opphør av russiske gassleveranser ville være dramatisk og ramme Tyskland hardere enn Russland.
For noen bransjer er gassleveransene et eksistensielt spørsmål, sier Bruch til Handelsblatt, og nevner glassindustrien som eksempel. «Hvis anleggene blir kalde, er det slutten.»
I Ungarn kommer det lignende toner fra statsminister Viktor Orbán, skriver The Times. Ungarn importerer 85 prosent av gassen og 60 prosent av oljen fra Russland, og Orbán har – i motsetning til polske toppolitikere – avvist å ta stilling mot Russland etter invasjonen av Ukraina.
Statsministerens opptreden i saken er omstridt i Ungarn, og kan bli en faktor i hans disfavør i det ungarske parlamentsvalget søndag. Orbáns ledelse på opposisjonen er knapp, og velgernes holdning til Ukraina-krigen kan bli utslagsgivende for valgresultatet.
Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!