Prisene på boligmarkedet viser tegn til å flate ut. Obos-boliger i Oslo falt 0,6 prosent fra februar til mars, noe lavere enn på landsbasis, hvor prisene falt 0,2 prosent.
– Obos-prisene i hovedstaden flatet ut i mars. Selv om dette er svakere enn normalt for mars, så var det ikke uventet med en korreksjon etter at prisene gikk opp 8,7 prosent de to første månedene i år, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos i en pressemelding.
Oslo-prisene har steget med 3,1 prosent det siste året. På landsbasis har økningen vært 4 prosent i samme periode. Dette er i realiteten en prisnedgang, siden inflasjonen i 2021 var på hele 5,3 prosent (offisielt).
Monsvold sier det ble omsatt langt færre boliger i mars i år, sammenlignet med fjoråret. Men hun understreker at 2021 var et år med svært høy aktivitet.
– Den høye omsetningen og utflating i prisene må ses i lys av at det har blitt flere boliger i markedet. Det var svært få boliger til salgs i starten av året. Det har sammenheng med lavt varelager ved utgangen av fjoråret. Samtidig har endringene i avhendingslova skapt flaskehalser på tilbudssiden som gjør at det har tatt lengre tid enn før å få boliger ut i markedet.
Mosvold forventer at renteøkning vil virke dempende på boligmarkedet.
– Vi forventer at økte utlånsrenter vil dempe boligprisveksten framover. Flere boliger til salgs etter hvert som flaskehalsene på tilbudssiden blir mindre og vårslippet kommer, vil også redusere prispresset.
Foreløpig ser det ikke ut til at de høye energiprisene og krigen i Ukraina har virket noe særlig inn på boligprisene, og et godt arbeidsmarked bidrar også til at folk føler seg komfortable, foreløpig.
Utviklingen på boligmarkedet er ekstremt viktig for norske husholdningers økonomiske situasjon, siden mange har store lån i en situasjon hvor renten er på vei opp.
Får man renteoppgang, synkende priser på boliger og vedvarende høye strømpriser, så kan mange familier få det svært vanskelig rent økonomisk.