Fyllingsgraden i vannmagasinene i Sør-Norge var sist uke på 15,9 prosent, godt under medianen på 19,3 prosent. SV og Rødt mener lite vann i magasinene kan gi prissjokk og true strømforsyningen. De ber regjeringen vurdere krav om høyere fyllingsgrad.

Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har lite regn og ivrig eksport ført til at vannstanden i magasinene kan bli historisk lav sør for Dovre, skriver Klassekampen.

NVE bekrefter i sin ukerapport for uke 11 at krafteksporten til England sist uke ble økt til maksimum, og at kraften i det store og det hele går én vei:

Handelskapasiteten på kabelen til England (NSL) skulle ifølgje marknadsmeldinga auke frå 1050 MW til full kapasitet på 1400 MW førre onsdag. Kapasiteten gitt til marknaden har likevel vore varierande, spesielt for importmoglegheitene. Sidan NSL hovudsakeleg blir nytta til eksport, har desse avgrensingane ikkje påverka flyten mellom Noreg og Storbritannia i særleg
grad i veka som gjekk.

 De frykter foreløpig ingen forsyningskrise, men sier at lite vann kan forverre og forlenge priskrisen.

Skjermdump: NVE

Dette får SV og Rødt til å reagere og stille felles forslag i Stortinget. De vil be regjeringen «utrede et økt minstekrav til fyllingsgraden i vannmagasinene utover dagens krav». Partiene ønsker at utredningen blant annet ser på hvordan ulike krav til fyllingsgrad påvirker kraftproduksjonen, strømprisen og forsyningssikkerheten.

– Dette kan være et nødvendig verktøy for å få mer kontroll over krafteksporten og kraftprisene, sier energipolitisk talsmann Lars Haltbrekken i SV.

– Vi må snu alle steiner for å unngå lignende priseksplosjoner som den vi har nå, sier han.

Haltbrekkens kollega i Rødt, Sofie Marhaug, mener forsyningssikkerhet er viktigst.

– Nå er hele Europa på vei inn i en stadig verre energikrise. Da er det veldig lite klokt å tillate så lite vann i magasinene.

Les også:

Krig, lav fyllingsgrad og skyhøye priser stanser ikke norsk strømeksport

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.