Kanskje blir likevel ikke Jens Stoltenberg norsk sentralbanksjef fra i høst. Nå antyder han muligheten for å fortsette som leder i Nato en stund til.
Det var mye frem og tilbake og til dels heftig debatt om valget av Jens Stoltenberg til ny norsk sentralbanksjef. Debatten har gått varm om hvorvidt det er riktig med en tidligere sentral Ap-mann og statsminister i den jobben.
Men nå kan det hende Norges Bank må finne en annen leder fra høsten av. For Stoltenberg vil ikke utelukke at han fortsetter i Nato-jobben, i første omgang ett år til.
NTB-Johan Falnes og Marie De Rosa skiver om saken, og forteller at Jens Stoltenberg sier det blir opp til de 30 medlemslandene å avgjøre om han skal forlenge perioden som Nato-sjef.
Hele spørsmålet dukket opp idet en journalist fra Politico onsdag spurte på en pressekonferanse om Stoltenberg vurderer en forlengelse grunnet situasjonen i Europa og verden.
Det har den siste tida vært voksende spekulasjoner i pressen om at dette kan bli aktuelt, og avisa Financial Times skriver at saken kommer til å bli diskutert på Natos ekstraordinære toppmøte torsdag.
I stedet for å komme med en klar beskjed om at han fra høsten av er Norges nye sentralbanksjef, svarte da Jens Stoltenberg slik:
– Dette er det opp til de 30 allierte å avgjøre. Mitt fokus er å forberede toppmøtet i morgen i den mest alvorlige sikkerhetssituasjonen vi har vært i på flere tiår, svarte Stoltenberg.
– Jeg overlater til de allierte å avgjøre dette, gjentok han til slutt.
Press fra allierte
Ifølge NTB har det vært delte meninger i alliansen om hvor realistisk en ny forlengelse er, etter utnevnelsen av Stoltenberg som sentralbanksjef i Norge. Det er en jobb han skal tiltre 30. september.
Kilder har avvist det som usannsynlig og vist til at Stoltenberg bør tas på sitt ord når han selv sier at han vil hjem. Andre mener Stoltenberg tvert imot er under et relativt tungt press for å fortsette, ikke minst på grunn av behovet for en stø hånd på rattet i den situasjonen som har oppstått nå.
Flere av de allierte skal ha tatt opp spørsmålet direkte med Stoltenberg, for å forsøke å overtale ham til å bli værende. Dette har skjedd også etter at han ble ansatt som ny sjef for Norges Bank.
Det er en allmenn oppfatning blant Nato-landenes ledere om at Jens Stoltenberg er en god leder for alliansen, og man finner det lite gunstig å foreta et lederskifte i en så kritisk situasjon som Europa nå står i.
Støre: – Bred støtte
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) uttaler seg forsiktig om saken, og tilkjennegir ikke noe klart krav om at Stoltenberg bør stå ved den avtalen han har inngått med norske myndigheter:
– Jeg opplever bred støtte til jobben Jens Stoltenberg har gjort i Nato. Han har vært en samlende leder. Men jeg har ikke noen kommentarer til det ut over dét. Vi får se hva diskusjonen blir på toppmøtet, sier Støre til NTB.
– Regner du med at det kommer opp på torsdag?
– Det vil jeg ikke utelukke. Men jeg har ikke noe mer å si om det, sier en vag Støre.
Finansdepartementet forberedt på en mulig helomvending
Finansdepartementet uttaler til NRK at de er forberedt på at Stoltenberg kan bli værende i Nato.
– Vi har fått med oss at forlengelse er et tema i Nato og forbereder oss på at det kan skje, sier kommunikasjonssjef Therese Riiser i Finansdepartementet til NRK.
På spørsmål om hvordan en forlengelse vil slå ut for Norges Bank, der Stoltenberg er ment å tiltre som sentralbanksjef i høst, svarer hun:
– Hvordan det vil bli håndtert og hva som blir konsekvensene, vil vi komme tilbake til dersom det viser seg at Stoltenberg ikke kan tiltre som planlagt.
Det er dermed uavklart om stillingen eventuelt vil bli utlyst på nytt, om man bare vil gi den til den som var innstilt som nr. 2. i prosessen, Ida Wolden Bache, eller om hun vil fungere som en midlertid løsning til Jens Stoltenberg er klar.
Les også:
Bestill fra Document forlag:
Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!
Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto: