Kraftig økte strømregninger truer økonomien til Furnes jernstøperi i Stange. Strømregningen er blitt tredoblet det siste halvåret, opplyser den tradisjonsrike bedriftens sjef Oddbjørn Maurdalen til E24
Dermed blir det vanskelig å få det til å gå rundt for den svært energikrevende virksomheten, som er den største private arbeidsgiveren i kommunen med 140 ansatte:
– Det er helt ekstremt. Det gjør i tillegg at vi får en utfordring med dekningsbidraget vårt. Vi har langsiktige kontrakter slik at det tar tid å få de økte prisene ut til kundene, sier han til E24.
Maurdalen krever nå at regjeringen sørger for en fastprisavtale på strøm som sikrer rammebetingelsene for bedriften. Det er uforståelig og uakseptabelt at det ikke kommer kompensasjonsordninger når staten håver inn milliarder, mener han.
Prisene per kilowattime (kWh) har økt voldsomt i Sør-Norge det siste året.
Mandag er prisen på strøm i landets sørligste prisområder, det vil si Østlandet, Sørlandet og Sørvestlandet på 1,96 kroner.
Samtidig har regjeringen forlenget ordningen med strømstøtte for husholdningene, kulturlivet og landbruket.
Dette er urimelig, mener direktør Knut Sunde i Norsk Industri.
– Man har ryddet opp for folk flest, bønder og veksthus. Men regjeringen, i alle fall frem til nå, har ikke løftet en finger for norsk næringsliv.
Også eksportbedriften 3B Fibreglass Norway i Birkenes kommune i Agder, som har over 300 ansatte, sliter:
– For vår del, som for mange andre prosessindustrier, så er dette en direkte trussel for livsgrunnlaget fremover. Lave strømpriser er et fortrinn vi er helt avhengige av å ha mot våre konkurrenter som er å finne i Midtøsten og Asia, sier Heine Østby.
Man må bruke mye energi for å smelte glass, sier sjefen for sørlandsbedriften, som bruker 54 gigawattimer i året.
Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) omtaler situasjonen i øyeblikket som «ekstraordinær», men relativiserer den samtidig og gir seg inn på en generell betraktning:
Vestre sier at «bedrifter er vant til at priser går opp og ned».
– Spørsmålet blir da om staten skal kompensere for slike svingninger eller ikke. Vi må hele tiden vurdere grensene mellom bedriftenes og statens ansvar.
– Det handler om hvordan vi bruker fellesskapets midler på en mest mulig effektiv og rettferdig måte, sier han.
Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!