De russiske oligarkene har flytende palasser som vekker oppsikt. Nå er den overdådige pengebruken blitt en akilleshæl. Verdiene beslaglegges. Det står lite om det juridiske grunnlaget. Beslagleggelsene er politiske signaler til Putin. Oligarkene gjøres ansvarlige for hans politikk.

Den ene superyachten etter den andre tas i beslag.

Italiensk økokrim har beslaglagt den russiske oligarken Andrej Melnitsjenkos superyacht i havnebyen Trieste.

Det melder CNN , som viser til en uttalelse fra italiensk økokrim. Fartøyet ble beslaglagt fredag.

Båten heter Sailing Yacht A og har en verdi på rundt 530 millioner euro, om lag 5,2 milliarder kroner. Den er blant de største i verden, ifølge fabrikanten Nobiskrug.

Melnitsjenko ble ilagt sanksjoner av EU 9. mars som del av Unionens utvidede straffetiltak mot russiske oligarker. Ifølge EU er han eier av gjødselprodusenten EuroChem Group og kullselskapet SUEK.

Det synes ikke å streife EU at disse oligarkene kan slå tilbake. Europeiske bønder er avhengige av kunstgjødsel, fosfat, kalium, nikkel. Uten disse blir det ingen avlinger. Vi hører nå at prisene er tredoblet og det advares mot sult. Men skulle ikke sammenhengen være nokså enkel?

Russland er kjent for sine naturrikdommer. Hvis man gjør Russland til en pariahstat vil det få konsekvenser – for oss.

Det er lettere sånn sett med fotballklubber. Roman Abramovitsj er helintegrert i Storbritannia. Men det rike russere ser er at vestlige myndigheter kan fryse og kanskje beslaglegge eiendommene deres. Utenriksminister Liz Truss virker ikke spesielt opptatt av rettssikkerhet. Derimot snakker hun om at hun har en «hitlist», slik man har når man går på jakt.

Abramovitsj forsto tidlig hvor det bar hen og varslet at han ville overdra fotballklubben Chelsea til en stiftelse. Han har bygget opp Chelsea til en stjernespekket klubb, men nå er arbeidet i karantene.

Storbritannias regjering innførte torsdag omfattende sanksjoner mot et knippe russiske oligarker, deriblant Abramovitsj. Han har eid Chelsea siden 2003, men varslet nylig at et salg er på trappene. (..)

Chelsea har fått en spesiallisens fra britiske myndigheter til å drive fotballvirksomheten videre fram mot slutten av mai. Det gjør at laget kan spille kamper og betale lønn til ansatte, men sanksjonene mot Abramovitsj går merkbart utover klubbdriften. De neste månedene får ikke de mørkeblå signere nye spillere, og de kan heller ikke selge klubbeffekter eller kampbilletter.

Også Canada er ute etter Abramovitsj.

Den russiske mangemilliardæren og Chelsea-eier Roman Abramovitsj får ikke drive forretninger i Canada og får alle sine midler fryst i landet.

Det ble klart da Canadas statsminister Justin Trudeau fredag besøkte Warszawa.

Sanksjonene som innføres på grunn av krigen i Ukraina, er rettet mot Abromovitsj og fire andre russiske oligarker.

Tidligere i mars kunngjorde Abramovitsj at han vil selge fotballklubben Chelsea, men salget har blitt stanset på grunn av den britiske regjeringens sanksjoner mot klubbeieren.

Spillerne får ikke bruke sine kredittkort.

Chelsea-ansatte kan for tiden ikke bruke kredittkortene utdelt fra klubben. Årsaken er sanksjonene mot London-lagets russiske eier Roman Abramovitsj.

Der melder Sky Sports. Tidligere fredag kom det opplysninger om at Barclays også midlertidig hadde sperret Chelseas bankkontoer, men det tilbakeviste Premier League-klubben noen timer senere.

Det er vel ikke den slags som løfter stemningen før en kamp.

Det rapporteres ikke om det juridiske grunnlaget for sanksjoner og beslagleggelser og de konsekvensene det kan få for økonomien til de som er direkte berørt – en fotballklubb holder liv i mange – og samfunnet i stort.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.