Jon Helgheim (FrP) i en TV-debatt. Foto: Skjermdump NRK.

Diskusjonen om det er galt å åpne for Ukrainske flyktninger, mens vi sier nei til flyktninger fra Afrika og Midtøsten, er absurd, sier Helgheim fra FrP.

Det er i disse bred enighet om å åpne opp landet for ukrainske krigsflyktninger. Men dette har samtidig skapt en ny debatt, nemlig om det skal praktiseres samme åpenhet også for migranter fra andre deler av verden.

TV2 skriver at det av enkelte oppleves som «urettferdig» at Norge nå skal si velkommen til ukrainere, mens folk fra andre land må gjennom kvotesystemer og prosesserer.

Flere reagerer på at ukrainske flyktninger som kommer til Norge blir tatt bedre imot enn flyktninger som kommer fra andre deler av verden.

– Viktig at vi ikke glemmer de andre store krisene verden står overfor, sier Flyktninghjelpen.

–  Håper dere da også innfører samme praksis for mennesker som flykter fra konflikter andre steder i verden,  Jemen, Palestina, Afghanistan, lyder det i en kommentar TV2 refererer.

Antirasistisk Senter  (ARS( har varslet en demonstrasjon i denne anledning:

Vi demonstrerer mot at mennesker på flukt fra Ukraina blir sortert etter hudfarge. Dette må stoppes!

Rausheten ovenfor de ukrainske flyktningene har vært stor i nabolandene og ellers i Europa. Men denne rausheten har ikke omfavnet alle på flukt fra Ukraina.

Vi holder en markering foran Stortinget fredag der vi ber den norske regjeringen sette press på myndighetene både i Ukraina, og EU-land. Sofia Rana Sofia Rana er bystyrerepresentant og leder av Rødts antirasistiske utvalg. Babu Katembo

Styreleder Arise Hatem Ben Mansour. Nestleder Antirasistisk Senter.

En slik tankegang får Jon Helgheim i FrP til å reagere sterkt, og i et innlegg på sin Facebookside fyrer han løs:

Det er himmelvid forskjell på å ta imot kvinner og barn som har forlatt en brutal krig, mens mennene deres blir igjen for å slåss, og å ta imot horder av unge, ofte sinte menn fra Midtøsten og Afrika, mens deres kvinner og barn blir igjen i fattigdom og nød, skriver Helgheim.

Han fortsetter, og tar for seg den konkrete, spesielle krisen som nå preger Europa:

Vårt naboland har gått til krig mot et annet europeisk land. Det heroiske ukrainske folket slåss ikke bare for sin egen frihet, de slåss for oss alle.

Ifølge Helgheim er det naturlig for Norge å bidra i denne spesifikke situasjonen i vår egen del av verden:

Selvsagt skal vi ta vare på deres kvinner og barn mens mannfolka slåss! Å sørge for at familiene er trygge så soldatene kan slåss, er vel så viktig som å bidra med våpen og utstyr.

Han mener det stiller seg annerledes med de andre kategoriene migranter som nå bringes inn i debatten:

Å ta imot en stor overvekt av unge menn fra Midtøsten og Afrika, som oftest ikke har flyktet fra noe krig, fører ikke noe godt med seg.

Når folk klarer å stå på riksdekkende TV å si at vi skal gi kollektiv beskyttelse til over hundre millioner mennesker, så er det mørkt. Da har er debatten blitt hinsides sinnssyk.

Helgheim avslutter med en klar oppfordring:

Få slutt på denne tåpelige diskusjonen. Ingen skal ha dårlig samvittighet for å hjelpe til i en krig som til de grader angår oss!

Document har nylig omtalt hvordan migranter fra eksempelvis såkalte Mena-land (Middle East/North Africa) har forsøkt å benytte krigen i Ukraina til å komme seg til land i Vest-Europa:

Voldelige scener utspiller seg på togstasjonen i Kiev når menn fra Mena-land utnytter krigen til å ta seg inn i Europa ved å presse seg foran flyktende ukrainske kvinner og barn.

Ifølge tjenestemenn på grensen prøver ikke Mena-mennene bare å ta plassene til de ukrainske flyktningene, de stjeler også sengeplasser og tepper fra både kvinner og barn. Det melder den polske avisen Najwyzszy Czas.

Les også: 

Sveriges velkomst av ukrainske flyktninger krenker innvandrere

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!


Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.