Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skal ha fått tilbud om en fredsavtale, og russiske styrker har stanset fremrykkingen i påvente av en avgjørelse, ifølge israelske Jerusalem Post.
Avisa siterer ikke-navngitte kilder som skal være kjent med det som ble sagt på møtet mellom Russlands president Vladimir Putin og Israels statsminister Naftali Bennett i Moskva lørdag. Det er NTB som beretter dette.
Forslaget som ble forelagt Zelenskyj, ble regnet som «vanskelig, men ikke umulig», ifølge kildene. Det er dårligere enn det Zelenskyj ville fått før invasjonen, men det skal ikke være veldig stor avstand mellom partene.
Putin ga angivelig sine styrker ordre om våpenhvile i påvente av Zelenskyjs beslutning.
Harde krav
President Zelenskyj skal være delt i synet på forslaget. Det innebærer tap av Donbas-regionen, nøytralitet og slutt på drømmen om Nato-medlemskap, og en krymping av militæret.
Samtidig vil et eventuelt avslag tilsynelatende føre til fortsatt krig, med de konsekvenser det får for Ukrainas befolkning.
Formålet med Bennetts tur til Moskva skal ikke ha vært å megle mellom partene, men å få et inntrykk av hvor Putin sto, og melde tilbake til vestlige ledere.
De reelle forhandlingene foregår ifølge kildene direkte mellom Russland og Ukraina, og er langt mer konkrete enn det som blir rapportert utad.
Tilbyr krigs-stans
Den russiske regjeringstalsmannen Dmitrij Peskov sa mandag til nyhetsbyrået Reuters at Russlands krav er blitt overlevert ukrainske myndigheter.
De lyder etter sigende slik:
Kravene er at Ukraina må legge ned våpnene, formelt godta at Krim-halvøya blir russisk, anerkjenne utbryterregionene Donetsk og Luhansk som uavhengige land og nedfelle nøytralitet i landets grunnlov, ifølge Peskov.
Russland vil angivelig stanse krigføringen umiddelbart hvis kravene innfris.
Partiet til Volodymyr Zelenskyj, Folkets tjener, gjentok tirsdag at det er uaktuelt for Ukraina å gi fra seg noe av sitt territorium. Samtidig antydet partiet at landets Nato-ambisjoner kan legges på is i bytte mot russiske sikkerhetsgarantier.
Hvem kan stole på Russland nå?
Men avtalen kan støte på et helt avgjørende hinder:
For Ukraina, som for alle andre land, er det nå svært vanskelig å feste lit til noe som helst av avtaler og løfter som kommer fra Putin-regimet.
For Russland ga for kort tid siden som kjent helt klare og utvetydige løfter om at russisk invasjon overhodet ikke var aktuelt. Det viste seg å være rene løgner, da invasjonen på det tidspunkt var i ferd med å starte opp.
Heller ikke avtalebruddene knyttet til såkalte humanitære korridorer har styrket troen på at Putins løfter og avtaler er verdt noe som helst.
Kan være tegn på at invasjonen er mislykket
At Putin-regimet nå overhodet er interessert i en avtale, kan av Ukraina tolkes som et signal om at russerne er i ferd med å innse at deres mål om å okkupere hele Ukraina kan bli svært vanskelig å realisere.
Hadde russerne kunnet gjennomføre planen som man hadde tenkt, ville ikke Putin hatt behov for en avtale der han må gi noe for å få noe.
Det kan se ut til at Putin nå forsøker å redde ansikt, etter det som kan fremstå som en dårlig gjennomtenkt, dårlig planlagt og dårlig utført invasjon. Det hele kan minne om en fiasko.
Han trenger derfor en avtale som kan avslutte det hele, og samtidig presenteres som en seier i hjemlige medier.
Men et inntrykk av at Russland holder på å miste viljen og evnen til å fortsette krigen, vil samtidig svekke Ukrainias lyst til å gi etter for kravene. Da slåss man heller videre mot det som kan se ut som en mulighet for full seier.
Les også:
Bestill fra Document forlag i dag:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!
Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!
Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto: