Politiets Sikkerhetstjeneste vil ikke kommentere saken med mannen (36) som fikk PST på døren, men avviser at etaten opererer som meningspoliti.
Document skrev i går om en mann i trondheimsområdet som fikk to PST-betjenter på besøk hjemme. De spurte ham om et møte som skal finne sted i Trondheim, et møte han ikke har noe å gjøre med.
Politifolkene sa de hadde hørt at det skulle være et møte i Trondheim, og de var interessert i informasjon om foredragsholderen, Hans Olav Brendberg.
PST oppsøkte mann hjemme med spørsmål om offentlig møte: – Veldig ubehagelig
Betjentene spurte 36-åringen om han kunne bekrefte at Brendberg var «brun» og «holocaustfornekter», noe mannen avslo å svare på. Etter noen minutter takket politifolkene for seg.
– Jeg reagerer på at PST bruker tid og krefter på å kartlegge lovlig møtevirksomhet. Det gir meg assosiasjoner til DDR og tilsvarende regimer. Det er veldig ubehagelig. PST viser at etaten har vilje til å gripe inn mot meninger. Det er en skremmende utvikling, sa 36-åringen til Document.
Kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST vil ikke kommentere den konkrete saken, men avviser blankt at PST opptrer som meningspoliti.
– PST er ikke, og skal ikke være, et meningspoliti. Vi har ikke hjemmel til det, og vi skal heller ikke ha et meningspoliti i et demokrati. PSTs oppgave er å forebygge vold i samfunnet gjennom å snakke med folk.
– Dersom politiet frykter bråk, ved at det for eksempel dukker opp motdemonstranter på dette arrangementet, er det vel et ordensproblem, og følgelig en sak for det vanlige politiet, og ikke en sak for PST?
– Vi samarbeider med politiet, og vil dele informasjon med dem ved behov, svarer Hugubakken.
– Vedkommende som fikk besøk av PST sier han opplevde det som intimiderende?
– Det er en påstand.
– Nei, det er ikke en påstand, det er hans opplevelse av besøket.
– Jeg kan ikke kommentere det, sier kommunnikasjonsdirektøren.