Krigen i Ukraina pågår for sjette dag. Stofftilfanget er enormt og til dels svært uoversiktlig og uetterrettelig. Vi lager derfor en nyhetsstrøm som vil oppdateres kronologisk med kilder og tidspunkt. Større nyhetshendelser vil postes separat.
- 17.40 NTB-AFP-DPA: Angrep mot tv-tårnet i Kyiv – fem personer skal være drept
Russiske styrker angrep tv-tårnet i Kyiv tirsdag, og ifølge ukrainske myndigheter ble fem personer drept i angrepet.
Fem andre ble såret i angrepene, ifølge myndighetene.
Angrepet førte til at flere tv-kanaler gikk i svart. Ukrainas innenriksdepartement sier at en backupløsning for noen av kanalene vil være oppe og gå innen kort tid.
Bilder fra Kyiv viser at det stiger tykk, svart røyk opp fra en del av tårnet, men selve strukturen i tårnet skal ikke være ødelagt.
Tidligere tirsdag sa en talsperson for det russiske forsvarsdepartementet at russiske styrker ønsket å angripe teknologisk infrastruktur i Kyiv «for å undertrykke informasjonsangrep på Russland».
TV-tårnet i Kyiv var riktignok ikke blant målene han nevnte.
- 17.00 NTB-DPA: Russland: Vil fortsette angrepet til «målene er nådd»
Russland bekrefter at angrepet mot Ukraina fortsetter, og ikke vil ta slutt før de fastsatte målene med operasjonen er nådd.
– Russlands væpnede styrker fortsetter med militæroperasjonen inntil de fastsatte målene er nådd, sier landets forsvarsminister Sergej Sjojgu tirsdag, ifølge nyhetsbyrået Interfax.
Ifølge Sjojgu er prioriteringen å beskytte Russland fra det han kaller «den militære trusselen fra vestlige land som prøver å bruke det ukrainske folket i kampen mot Russland».
Han kom også med anklager mot Ukraina.
– Under militære sammenstøt nøler ikke ukrainsk side med å bruke sivile som menneskelige skjold, hevder han.
Ukraina anklager på sin side Russland for å skyte raketter mot boligområder og sivile mål. Påstandene fra begge sider har ikke blitt bekreftet av uavhengige kilder.
- 16.42 NTB: Angrep mot tv-tårnet i Kyiv – flere kanaler er gått i svart
Russiske styrker har angrepet tv-tårnet i Kyiv, noe som har ført til at flere tv-kanaler har gått i svart.
Ukrainas innenriksdepartement sier at en backupløsning for noen av kanalene vil være oppe og gå innen kort tid, skriver The Kyiv Independent. (Se hovedbilde)
- 16.27 NTB-AFP: Kina antyder at de vil ta på seg en meklerrolle mellom Russland og Ukraina
Kinas utenriksminister Wang Yi snakket tirsdag med sin ukrainske kollega Dmytro Kuleba. Der oppfordret han til at krisen løses gjennom forhandlinger.
Wang skal ha signalisert at Kina er villig til å mekle i konflikten, skriver The Guardian.
Ifølge den kinesiske transkriberingen av samtalen skal Kuleba være villig til å styrke kommunikasjonen med Kina.
– Ukraina ser fram til at Kina spiller en meklerrolle for å oppnå en våpenhvile, skal Kuleba ha sagt.
– Kina beklager dypt konflikten som har brutt ut mellom Ukraina og Russland, og er særlig bekymret for lidelsen sivile gjennomgår, sa Wang ifølge statskringkasteren CCTV.
Kina trår svært forsiktig diplomatisk, ettersom Russland er en nær alliert av landet. De har fortsatt ikke offentlig kalt Russlands handlinger en invasjon av Ukraina.
- 16.14 NTB-AFP: Blinken vil ha Russland ut av menneskerettsråd (korrigert av NTB kl. 16.14)
Russland bør fratas sitt medlemskap i FNs menneskerettsråd, sier USAs utenriksminister Antony Blinken.
– Man kan med god grunn spørre om et FN-land som forsøker å ta over et annet av FNs medlemsland, mens det begår forferdelige menneskerettsovergrep og forårsaker enorm humanitær lidelse, bør få lov til å bli værende i dette rådet, sa Blinken i en videooverført tale til FNs menneskerettsråd i Genève tirsdag.
- 16.10 NTB: Estland bekrefter: Hviterussiske styrker er i Ukraina
Estlands statsminister Kaja Kallas bekrefter på en pressekonferanse at Hviterussland har styrker inne i Ukraina.
Etter et møte med Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg sa Kallas også at Russland har gått fra å være en vanskelig nabo til en skurkestat.
– Vi venter dessverre å bli vitne til enda flere grusomheter, inkludert vilkårlige bombeangrep.
Hun la til at Hviterussland nå framstår som en «med-angriper» i konflikten.
Kallas oppfordrer Nato til å være forberedt på å måtte forsvare de mest sårbare i alliansen, inkludert de baltiske landene.
Kallas deltok tirsdag på en felles pressekonferanse i Tallinn med Stoltenberg og den britiske statsministeren Boris Johnson.
- 16.02 NTB-DPA: EU-topper vil gi en seriøs vurdering av ukrainsk medlemskap
EU kommer til å vurdere seriøst om Ukraina skal gis status som kandidat til å bli EU-medlem, men veien til medlemskap er lang, ifølge EU-topper.
Uttalelsene kom etter at Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj holdt en følelsesladd digital tale i EU-parlamentet tirsdag.
Ukrainas anmodning om EU-medlemskap er «symbolsk, politisk og legitimt», sa EU-rådets president Charles Michel under møtet.
Michel roste Zelenskyjs appell der han ba EU vise at unionen står sammen med Ukraina mot den russiske invasjonen.
Men Michel sa også at EU må ta en beslutning på grunnlag av «hensiktsmessige valg».
EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen sa at veien fram mot EU-medlemskap er lang for Ukraina, for så å tilføye at Ukraina uansett tilhører «vår europeiske familie».
BRUSSELS — The U.S. government is concerned that the Russian government may retaliate for recent Ukraine-related sanctions by arresting American citizens in Russia and holding them as pawns in the conflict, current and former U.S. officials tell NBC News.
Among the concerns national security officials are discussing is that President Vladimir Putin’s government may target Americans doing business in Russia — such as employees of U.S. companies — if they comply with the new U.S. sanctions.
That could force Americans in the country to make an undesirable choice between violating U.S. law and running afoul of the Russian government.
Den amerikanske regjeringen frykter at den russiske regjeringen vil gjengjelde de siste ukraina-relaterte sanksjonene ved å arrestere amerikanske borgere i Russland og holde dem som gisler i konflikten, sier nåværende og tidligere US-tjenestemenn til NBC News.
Blant bekymringene nasjonale sikkerhetsansatte diskuterer, er at president Vladimir Putins regjering kan vende seg mot amerikanere som gjør forretninger i Russland – som for eksempel ansatte i amerikanskeide selskaper – hvis de overholder de nye amerikanske sanksjonene. Det kan tvinge amerikanere i landet til å måtte velge mellom å krenke amerikansk lovgivning eller komme på kant med russiske myndigheter.
- 15.44 NTB-AFP: Blinken vil ha Russland ut av menneskerettsråd (korrigert av NTB kl. 16.14)
Russland bør fratas sitt medlemskap i FNs menneskerettsråd, sier USAs utenriksminister Antony Blinken.
– Man kan med god grunn spørre om et FN-land som forsøker å ta over et annet av FNs medlemsland, mens det begår forferdelige menneskerettsovergrep og forårsaker enorm humanitær lidelse, bør få lov til å bli værende i dette rådet, sa Blinken i en videooverført tale til FNs menneskerettsråd i Genève tirsdag.
Også Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har bedt om at Russland må kastes ut av Sikkerhetsrådet.
- 15.30: NTB: Ukrainas ambassade: – Mange nordmenn er villig til å dra til Ukraina for å kjempe
Ukrainas ambassade har fått mange spørsmål fra nordmenn som er interessert i å kjempe på Ukrainas side i krigen mot Russland.
– Vi har fått mange spørsmål fra nordmenn om dette. Og vi vet at mange nordmenn er villig til å dra til Ukraina for å kjempe, sier en ikke navngitt pressesekretær ved Ukrainas ambassade i Oslo til Klar Tale.
Pressesekretæren sier at folk begynte å ta kontakt torsdag i forrige uke, men har ikke nøyaktige tall på hvor mange som så langt har henvendt seg med spørsmål rundt å bidra i krigen for Ukraina.
De henviser dem som tar kontakt videre til riktige myndigheter i Ukraina.
- 15.28 NTB-AFP: Kineser såret under Kinas evakuering fra Ukraina
Kina har begynt å evakuere egne borgere fra Ukraina, melder kinesiske medier. En av dem ble skutt og såret under ferden.
Den kinesiske kringkasteren CCTV meldte tirsdag at personen, som var på vei fra Øst-Ukraina til Lviv i Vest-Ukraina, får behandling på sykehus.
Utenriksdepartementet i Beijing opplyste samme dag at landets ambassade og konsulat i Ukraina nå bruker alle ressurser på å hjelpe kinesere med å forlate landet.
Det er om lag 6000 kinesere i Ukraina. Blant dem er 600 studenter som mandag flyktet fra hovedstaden Kyiv til havnebyen Odessa, melder den statskontrollerte avisen Global Times.
De reiste deretter med buss til nabolandet Moldova. Bussen ble eskortert av biler fra den kinesiske ambassaden og fikk også ukrainsk politibeskyttelse.
- 15.17 NTB: Tass: Nytt forhandlingsmøte onsdag
Det statlige russiske nyhetsbyrået Tass hevder at nye forhandlinger mellom Russland og Ukraina skal finne sted onsdag.
Dermed fortsetter forhandlingene som begynte i Homjel-regionen sørøst i Hviterussland mandag, ifølge en russisk kilde, skriver Tass.
Møtet mandag varte i drøyt sju timer. Delegasjonene reiste så tilbake til sine respektive hovedsteder.
Ukraina sier de krevde umiddelbar våpenhvile og tilbaketrekking av russiske styrker i forhandlingene.
- 15.15 NTB-AP-AFP: Kreml benekter bruk av klasevåpen
Russland nekter for at det er brukt klasevåpen under angrep mot sivile mål i Ukraina, slik Amnesty International, Human Rights Watch og andre hevder.
– Russiske styrker gjennomfører ingen angrep mot sivil infrastruktur eller boligområder, sier president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov.
Dokumentasjonen på det motsatte er nå overveldende, og at alt fra boligblokker til sykehus og skoler er truffet i russiske angrep de siste dagene.
Peskov tilbakeviser også rapporter om russisk bruk av klasevåpen, til tross for at også dette er dokumentert av flere uavhengige kilder.
Amnesty International har dokumentert bruk av klasevåpen mot en barnehage der sivile hadde søkt tilflukt i Okhtyrka. Tre mennesker ble drept, blant dem et barn, i angrepet der det ble benyttet en 220 mm Uragan-rakett.
Human Rights Watch har dokumentert russisk bruk av klasevåpen under et angrep som rammet et sykehus i Vuhledar øst i Ukraina, der fire sivile ble drept og ti såret.
Journalistkollektivet Bellingcat har også samlet rapporter om mulig bruk av klasevåpen og konkluderer med at slike våpen ser ut til å være brukt gjentatte ganger mot mål i landets nest største by Kharkiv.
– Man kan ikke rettferdiggjøre bruk av klasevåpen i befolkede områder, slo Amnestys generalsekretær Agnès Callamard fast tidligere i uka.
110 land har til nå ratifisert den internasjonale konvensjonen som forbyr all bruk av klasevåpen, en konvensjon som Norge med daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i spissen tok initiativet til i 2007.
- 15:10 NTB-AFP: Kinas utenriksminister beklager konflikten
Kinas utenriksminister Wang Yi snakket tirsdag med sin ukrainske kollega Dmytro Kuleba. Der oppfordret han til at krisen løses gjennom forhandling.
– Kina beklager dypt konflikten som har brutt ut mellom Ukraina og Russland og er særlig bekymret for lidelsen sivile gjennomgår, sa Wang ifølge statskringkasteren CCTV.
Kina trår svært forsiktig diplomatisk, ettersom Russland er en nær alliert av landet. De har fortsatt ikke offentlig kalt Russlands handlinger en invasjon av Ukraina.
Flere reagerer på det de oppfatter som rasisme fra mediene under dekningen av krigen i Ukraina. Noen forsøker å gjøre Ukrainas kamp for å overleve underordnet Black Lives Matter.
En reporter for ABC får en reporter kritikk for å ha kalt Ukraina et sivilisert samfunn, i motsetning til Afghanistan og Irak. Dette oppfattes som hvit overlegenhet og dehumanisering av mørkhudede. ABC-reporteren har selvsagt beklaget.
15 000 soldater, noe som tilsvarer omtrent en divisjon, er satt i bevegelse mot Kiev. En kolonne av militære kjøretøyer på over 60 kilometer er satt inn.
Bare en liten del av disse styrkene har vært i kamp, ifølge analytikeren Franz-Stefan Gady.
It appears that “only a fraction” of those have been engaged in combat, with forces massing for an assault on the capital, said Franz-Stefan Gady, a research fellow with the International Institute for Strategic Studies.
En annen analytiker, Justin Crumb, sier at russiske styrker minner om en beleiringsstyrke fra middelalderen. Han er i tvil om at en sånn massiv kolonne er effektiv i moderne krigføring.
- 15:00 NTB-AFP: Russisk fly med atombrensel fikk lande i Slovakia
Slovakia lot tirsdag et russisk fly med atombrensel lande i Bratislava, til tross for flyforbudet EU har innført.
Det russiske transportflyet fikk også fly over Polen, med henvisning til at EU har gjort unntak for fly som har nødhjelp og atombrensel i lasten.
Atombrenselet i flyet skulle til Slovakias to atomkraftverk, som ligger i Mochovce og Jaslovske Bohunice. Disse benytter kun lavanriket uran-dioksid fra Russland som brensel og står for rundt halvparten av elektrisitetsforsyningen i Slovakia.
- 14:53 NTB-AFP: Russland anmoder innbyggere nær etterretningsbygg om å evakuere
Det russiske forsvarsdepartementet har advart om at de om kort tid vil slå til mot ukrainske etterretningsbygg i sentrum av Kyiv og ber sivile om å evakuere.
Det dreier seg blant annet om kontorene til den ukrainske sikkerhetstjenesten SBU og et senter for såkalt psykologisk krigføring, ifølge en melding på Twitter-kontoen til det russiske statlige nyhetsprogrammet Vesti.
Bakgrunnen skal være «å stanse informasjonsangrep mot Russland.»
- 14:44 NTB-AFP: Ukraina henter hjem ambassadører fra Georgia og Kirgisistan
Ukraina henter hjem ambassadørene fra Georgia og Kirgisistan i protest mot at begge land har uttrykt støtte til Russlands invasjon.
– Vår ambassadør i Kirgisistan hentes hjem for konsultasjoner om landets aggresjon mot Ukraina, sier president Volodymyr Zelenskyj.
– Vi henter også hjem vår ambassadør fra Georgia, som skaper vansker for frivillige som ønsker å hjelpe oss, og på grunn av landets umoralske holdning til sanksjoner, fortsetter han.
Kirgisistan president Sadyr Japarov ga under en telefonsamtale med Russlands president Vladimir Putin nylig uttrykk for støtte til den russiske invasjonen i Ukraina.
I Georgia har det vært store demonstrasjoner i protest mot invasjonen, og landets president Salome Zurabishvili har bedt Russland stanse den sjokkerende krigføringen.
Georgias statsminister Irakli Garibashvili har slått fast at landet ikke vil slutte opp om de internasjonale sanksjonene mot Russland.
- 14:42 NTB: Mer enn en million russere har skrevet under mot krigen
Underskriftskampanjen «Stopp krigen i Ukraina» har tiltrukket seg mer enn en million underskrifter, langt de fleste fra Russland.
Torsdag ettermiddag var det cirka 1,1 millioner som hadde underskrevet kampanjen på Change.org.
Det er menneskerettighetsaktivisten Lev Ponomarjov som har startet den, melder CNN.
I tillegg samler nettstedet «Vi er ikke alene» en oversikt over ulike underskriftskampanjer fra nærmere 30 ulike bransjeorganisasjoner mot krigen. De representerer blant annet akademikere, kunstnere, journalister, musikere, økonomer og en rekke andre yrker. Ifølge «Vi er ikke alene» har nærmere 100.000 personer undertegnet disse underskriftene.
En rekke russiske kjendiser har tidligere uttalt seg mot krigen.
Organisasjonen SmåRådina har samlet 190 underskrifter fra russere bosatt i Norge, i et brev der de ber Russlands ambassadør om å fordømme invasjonen.
- 14:36 NTB-AP: FN: Flyktningstrømmen vokser time for time
FNs flyktningbyrå opplyste tirsdag at rundt 660 000 flyktninger har flyktet fra Ukraina til nabolandene.
– Dette tallet har steget eksponentielt, bokstavelig talt time for time, siden torsdag, sier byråets sjef Filippo Grandi.
– Jeg har jobbet med flyktningkriser i nesten 40 år, og jeg har sjelden sett en så utrolig raskt økende folkevandring – trolig den største i Europa siden Balkan-krigene.
- 14:20 NTB-DPA-TT: Lavrov anklager Ukraina for å ville skaffe seg atomvåpen
Russlands utenriksminister Sergej Lavrov brukte FNs nedrustningskonferanse til å anklage Ukraina for atomvåpenambisjoner. Andre delegater vendte ham ryggen.
Lavrov skulle egentlig ha deltatt fysisk på tirsdagens konferanse i Genève, men på grunn av vestlige sanksjoner måtte han bli hjemme og holde talen sin digitalt. Det samme gjaldt møtet i FNs menneskerettsråd.
– I dag har faren som Zelenskyjs regime (Ukrainas president) utgjør for nabolandene og den internasjonale sikkerheten økt markant etter at myndighetene i Kyiv har innledet er farlig spill knyttet til planer om å skaffe seg egne kjernevåpen, sa Lavrov i en videotale under FNs nedrustningskonferanse.
Under talen vendte de andre møtedeltakerne ryggen til skjermen i protest mot Russlands invasjon av Ukraina.
Da Lavrov samme dag talte i FNs menneskerettsråd, protesterte flere titall representanter ved å forlate salen. Den russiske utenriksministeren brukte taletiden til å lese opp en lang uttalelse der han rettferdiggjorde angrepet på Ukraina ved å anklage nabolandet for brudd på menneskerettighetene.
Han hevdet blant annet at Ukraina har terrorisert den russiske minoriteten i Ukraina i årevis. Han sa også at vestlige land har støttet dette, og henviste blant annet til USA, Canada og EU.
Lavrov la ikke fram noe dokumentasjon for påstanden om at Ukraina forsøker å skaffe seg kjernefysiske våpen. I forrige uke fastslo Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) at det ikke har sett noen tegn til at Ukraina ønsker å bruke sitt atomprogram til å skaffe seg våpen.
Lavrov anklaget også Nato for å trekke Ukraina inn i sitt kretsløp ved å forsyne landet med våpen. I tillegg klaget han over at forsvarsalliansen ikke er villig til å gi Russland langsiktige sikkerhetsgarantier ved blant annet å utelukke en ekspansjon østover.
- 13:59 NTB: Norske våpen alt på plass i Ukraina
Norge panservernraketter er allerede i bruk i Ukraina.
Ifølge forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) vil Norge bidra med inntil 2.000 panservernraketter, produsert av norske Nammo, til bruk i Ukrainas forsvar mot russiske invasjonsstyrker.
– Det er våpen som er enkle å ta i bruk og benyttes til å forsvare seg mot angripende pansrede kjøretøy. Forsvaret arbeider nå med å klargjøre og sende materiellet så raskt som mulig, sa Enoksen.
Tucker leverer et glitrende forsvar for at politikere eier konsekvensene av sine egne vedtak og handlinger. De kan ikke spille overrasket. Alle forstår at det å levere offensive våpen til en krig, er det samme som å gjøre seg til deltaker.
Likevel opplevde vi i dag forsvarsminister Odd Roger Enoksen si til NRK Dagsnytt kl. 7 at han ikke så noen konsekvenser av å levere offensive våpen til Ukraina. Han kunne ikke se at dette på noen måte gjorde Norge til part i krigen.
- 12:32 NTB-AFP: Kina har begynt evakueringen fra Ukraina
Kina har startet evakueringen av egne borgere fra Ukraina. Det er om lag 6.000 kinesere i landet.
Utenriksdepartementet i Beijing opplyste tirsdag at landets ambassade og konsulat i Ukraina nå bruker alle ressurser på å hjelpe kinesere med å forlate landet.
Mange av kineserne i Ukraina er studenter, mens andre er der i forbindelse med jobb.
- 11:08 NTB-AFP: Russland fortsetter til «alle mål er nådd»
Russland vil fortsette offensiven i Ukraina til alle mål er nådd, sier forsvarsminister Sergej Sjojgu.
– Russlands væpnede styrker vil fortsette med sin spesielle militære operasjon inntil via har nådd alle våre mål, sier Sjojgu.
Russland omtaler ikke angrepene mot Ukraina som en invasjon.
Ifølge den russiske forsvarsministeren er målet fortsatt å «demilitarisere og avnazifisere» Ukraina, samt å beskytte Russland fra «en militær trussel skapt av vestlige land».
- 11:07 NTB: Norsk olje og gass suspenderer de russiske selskapene RN Nordic og Lukoil
Styret i Norsk olje og gass har vedtatt å suspendere de russiske selskapene RN Nordic og Lukoil på grunn av Ukraina-invasjonen.
– I lys av Ukraina-situasjonen har styret i Norsk olje og gass vedtatt å suspendere de russiske selskapene RN Nordic og Lukoil. For øvrig har Lukoil i dag sagt opp medlemskapet sitt i Norsk olje og gass, sier styreleder Monica Th. Bjørkmann i Norsk olje og gass, som er en arbeidsgiver- og interesseorganisasjon for selskaper som driver på norsk sokkel.
Kun timer etter at Hviterusslands president nektet for at hans land skulle gå inn i Ukraina, hevder ukrainske myndigheter at hviterussiske soldater er i landet.
Den norske militære etterretningstjenestens lyttestasjoner spiller en nøkkelrolle i overvåkingen av Putins militær-politiske sjakktrekk. Mandag var det ikke registrert endringer i den russiske Nordflåtens operasjonsmønster som antydet økt kjernefysisk beredskap. Trusselen om atomkrig er tom, men Putin vet at propaganda er et psykologisk presisjonsvåpen.
- 10:37 NTB: Ett minutts stillhet for Ukraina i Stortinget: – Alvorlig brudd på folkeretten
Stortinget åpnet tirsdagens møte med ett minutts stillhet i solidaritet med det ukrainske folk og for å minnes ofrene for krigen i landet.
– Gode kollegaer! Bomberegn. Livredde barn. Mennesker på flukt. Uskyldige ofre. Alvorlig brudd på folkeretten. Et folk som kjemper for frihet og demokrati. Det er krig i Europa, sa stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) da stortingsmøtet startet ved 10-tiden tirsdag.
– I solidaritet med det ukrainske folk og alle de som kjemper for frihet og demokrati også i Russland, og for å minnes ofrene for krigen vil presidenten be om at vi reiser oss og markerer det med ett minutts stillhet ved møtets start i dag, sa han.
EU-kommisjonen visepresident, Margrethe Vestager, forsvarer fortsatt import av russisk gass til EU, til tross for at hun betegner situasjonen i Europa som ‘det 21. århundres kalde krig’. Daglig importerer Vesten russiske olje og gass for minst en milliard dollar per dag.
10:16 NTB/Document: YouTube blokkerer russiske statlige medier i Europa
De russiske kanalene RT og Sputnik får ikke lenger kringkaste på YouTube i Europa. Avgjørelsen gjelder hele kontinentet, varsler videoplattformen.
– Vi blokkerer Youtube-kanalene til RT og Sputnik i hele Europa med øyeblikkelig virkning. Systemene våre trenger litt tid før dette skjer i praksis, skriver YouTube i en epost.
10:13 NTB: Britiske sanksjoner mot Russlands største sparebank
Storbritannia har iverksatt sanksjoner mot Sberbank, Russlands største sparebank.
Banken ble tirsdag ført opp på den britiske listen over russiske virksomheter som det nå er ulovlig å handle med.
Sberbank er den største banken i Russland. Den har også en egen europeisk fløy.
Den britiske regjeringen har også gitt ordre om at alle russiske skip skal bortvises fra britiske havner.
- 10:08: NTB: Lukasjenko nekter for at Hviterussland vil bli med på invasjonen
Hviterussiske soldater skal ikke delta i Russlands invasjon av Ukraina, sier landets president Aleksandr Lukasjenko til statlige medier.
– Den hviterussiske hæren deltar ikke i militæraksjonen. Vi kan bevise dette for alle. Russland har ikke engang tatt opp dette med oss. Vi har ikke planer om å delta i spesialoperasjonen i Ukraina i fremtiden. Det er ikke behov for dette, sier Lukasjenko tirsdag ifølge BBC.
Frykten de siste dagene har vært at hviterussiske styrker skal bli med i kampen om å innta Kyiv. I tillegg er vestlige land og Ukraina sterkt kritiske til at Russland brukte hviterussisk territorium til å starte invasjonen. Mandag sa hviterusserne ja i en folkeavstemning til å endre grunnloven slik at atomvåpen kan plassere på landets territorium.
- 10:04 NTB-AFP: Strømbrudd i Mariupol i Øst-Ukraina etter russiske angrep
Den østukrainske byen Mariupol har mistet strømmen etter russiske angrep, opplyser den regionale lederen Pavlo Kyrylenko.
– Mariupol og Volnovakha er vårt! skriver Kyrylenko på Facebook.
Han skriver videre at to byene er «under press fra fienden», men at de holder stand. I Mariupol er kraftlinjene kuttet, og byen er uten strøm, opplyser han.
Mariupol ligger ved Azovhavet øst for den russisk-annekterte Krim-halvøya.
As a result of the shelling of the Kharkiv Regional State Administration building, six people were injured, including one child. The death toll is being determined.
The fire on the roof of the opera house was eliminated.
More than 40 people and seven vehicles were involved from the State Service of Ukraine for Emergency Situations.
- 09:32 NTB-Ritzau: Mærsk innstiller alle seilinger til Russland
Den danske rederigiganten Mærsk innstiller alle seilinger med konteinere til og fra Russland.
Det opplyser selskapet i en skriftlig uttalelse tirsdag.
- 09:01 NTB-AFP: Frankrike: Sanksjoner vil føre til sammenbrudd i russisk økonomi
Franske myndigheter sier at de vestlige sanksjonene mot Russland kommer til å føre til et sammenbrudd i russisk økonomi.
– Vi kommer til å føre en total økonomisk og finansiell krig mot Russland, sier Frankrikes finansminister Bruno Le Maire til France Info.
Han sier også at en ny runde med økonomiske sanksjoner blir forberedt og iverksatt hvis nødvendig.
– Vi ser allerede effektene. Putins krigskiste er allerede redusert til neste ingenting. Vi kommer til å framkalle sammenbruddet i den russiske økonomien, sier han.
- 09:01 NTB-AFP: Tsjetsjenere drept i Ukraina-krigen
Det er tsjetsjenere blant de falne i Ukraina-krigen, ifølge lederen for den russiske delrepublikken Tsjetsjenia.
– To døde og seks andre fikk skader av varierende alvorlighetsgrad, skrev Ramzan Kadyrov på meldingstjenesten Telegram tirsdag.
Han hevdet at de drepte «valgte å bli helter».
Også den russiske regjeringen i Moskva har erkjent at de har mistet soldater i Ukraina. Kadyrov styrer i praksis Tsjetsjenia i tråd med sine egne regler og prinsipper, med støtte fra Vladimir Putin.
Tidligere har Kadyrov lagt ut videoer i sosiale medier av tsjetsjenske styrker som opererer i Ukraina.
The NS Champion tanker was due to arrive at the Flotta oil terminal on Tuesday.
In his letter to all UK ports, Mr Shapps said the maritime sector “must play our part” in sanctioning Russia.
He wrote: “Russia’s assault on Ukraine is an unprovoked, premeditated attack against a sovereign democratic state.
«The UK Government has been clear there would be massive consequences and a severe cost for any Russian military incursion into Ukraine, and, in co-ordination with our international allies and partners, we are developing an unprecedented package of further sanctions.
“In these circumstances the Department for Transport does not consider it appropriate for Russian vessels to continue to enter UK ports.
«From this point onwards, UK ports are asked not to provide access to any ship which they have reason to believe is owned, controlled, chartered, or operated by any person connected with Russia; owned, controlled, chartered or operated by designated persons; flying the Russian flag; registered in Russia.
US streaming giant Netflix will not comply with a Russian law that requires all video content providers with over 100,000 daily views to add 20 free-to-air TV channels to their platform. “Given the current situation, we have no plans to add these channels to our service,” a Netflix spokesperson told Variety on Monday.
The entertainment news website called the required package “propaganda channels,” and stated that one of them was “Spa, a channel operated by the Russian Orthodox Church.” The religious outlet it was referring to is called Spas, which means ‘Savior’ in Church Slavonic. The two packages comprising the obligatory set also include several entertainment channels, a children’s cartoon channel, and a music channel.
- 08:26 NTB: Storbritannia: Det russiske flyvåpenet har ikke kontroll i lufta over Ukraina
Britisk etterretning sier Russland fortsatt ikke har kontroll i lufta over Ukraina.
– Russland har mislyktes i å ta kontroll over luftrommet over Ukraina, noe som har ført til at de har gått over til å operere om natta for å redusere tapene, skriver det britiske forsvaret i en etterretningsoppdatering lagt ut på Twitter tirsdag morgen.
Ukrainske myndigheter hevdet tirsdag at forsvaret hadde skutt ned fem jagerfly og et helikopter mandag. Tallene er ikke blitt verifisert fra uavhengig hold.
Det britiske forsvaret skriver også at framrykkingen mot Kyiv har hatt liten framdrift de siste 24 timene.
– Vedvarende logistiske problemer er sannsynligvis årsaken, skriver de, og fortsetter:
– Russiske styrker har økt bruken av artilleri nord for Kyiv og i nærheten av Kharkiv og Tsjernihiv. Bruken av tungt artilleri i tett befolkede urbane områder øker faren for sivile tap kraftig.
- 08:26 Kyiv Independent: UK government orders ports to block Russian vessels
The U.K.’s Secretary of State for Transport Grant Shapps announced the decision in a letter on Feb. 28.
07:55 NTB: Militærekspert: Russiske styrker er strukket for langt i Ukraina
Den russiske hæren er strukket for langt i Ukraina og står i en farlig posisjon hvis krigen trekker ut, mener en amerikansk militærekspert.
Ifølge Seth Jones, som er visepresident ved Center for Strategic and International Studies, har ikke Russland satt inn på langt nær nok styrker til å erobre og holde Ukraina. Han viser ifølge CNN til historiske sammenligninger.
– Hvis du regner 150.000 russiske soldater i Ukraina og en befolkning på 44 millioner, er det et styrkeforhold på 3,4 soldater per 1.000 personer. Du kan ikke holde territorium med slike tall, sier Jones.
Han sier vellykkede okkupasjoner historisk sett har hatt tall som er «astronomisk høyere». Han ramser opp:
* De allierte styrkene som okkuperte Tyskland i 1945, hadde 89,3 soldater per 1.000 innbyggere.
* NATO-styrken i Bosnia i 1995 hadde 17,5 soldater per 1.000 innbyggere.
* NATO-styrken i Kosovo i 2000 hadde 19,3 per 1.000.
* De internasjonale styrken i Øst-Timor i 2000 hadde 9,8 per 1.000.
– Et stort antall soldater og politi er kritisk for å etablere grunnleggende lov og orden. Antallet russiske soldater i Ukraina er ikke engang nok til å holde noen av de store byene i lang tid, sier Jones.
Han mener at oddsene heller ikke vil være gode hvis den ukrainske regjeringen faller, og Russland blir stående overfor en geriljakrig.
– De vil stå i stor fare for å bli plukket fra hverandre av ukrainske opprørere, sier han til kanalen.
- 07:19 NTB-AFP: Ordfører: Russiske styrker i utkanten av byen Kherson
Russiske soldater har rykket fram til utkanten av Kherson i Sør-Ukraina, ifølge ordføreren i byen.
Soldatene setter angivelig opp veisperringer på veiene inn til byen, som ligger i nærheten av den russisk-kontrollerte Krim-halvøya.
– Kherson har vært og vil forbli ukrainsk, skriver ordfører Igor Kolykhajev på Facebook tirsdag.
- 06:29 NTB-DPA: Canada forbyr oljeimport fra Russland
Canada innfører midlertidig forbud mot all oljeimport fra Russland, opplyser statsminister Justin Trudeau.
– Vi kunngjør vår hensikt om å forby all import av olje fra Russland, en industri som (Russlands) president (Vladimir) Putin og hans oligarker har skodd seg godt på, sa Trudeau på en pressekonferanse mandag.
– Denne industrien står for over en tredel av Russlands inntekter, og mens Canada har importert svært lite de siste årene, sender dette tiltaket et kraftfullt budskap, sa han.
- 05:43 NTB: Dette skjedde i Ukraina i natt
* Russiske angrep i Kharkiv i Øst-Ukraina og fremrykking mot hovedstaden Kyiv har fortsatt gjennom natten. Myndighetene melder også om at det er blitt innledet angrep mot byen Kherson sør i landet.
* Nye analyser av satellittbilder fra det private amerikanske selskapet Maxar Technologies viser angivelig en 64 kilometer lang russisk militærkolonne på vei mot Ukrainas hovedstad Kyiv. Selskapet hadde tidligere opplyst at kolonnen var 27 kilometer lang.
* Begge parter i krigen skal ha blitt påført tap i et russisk angrep i regionen Sumy nordøst i Ukraina. Ifølge det ukrainske antikorrupsjonsnettstedet Antikor dreier det seg om muligens 70 drepte på den ukrainske siden, og et stort antall drepte på den russiske siden. Opplysningene er ikke bekreftet fra uavhengig hold.
* Ukraina fjerner midlertidig visumkrav for alle utlendinger som vil inn i landet for å kjempe sammen med landets væpnede styrker mot Russland. Endringen trer i kraft fra i dag, opplyser president Volodymyr Zelenskyj.
* USA lover flere sanksjoner mot Russland og mer våpen til Ukraina. Det uttalte Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba i natt etter at han hadde snakket med sin amerikanske motpart Antony Blinken på telefon.
* Australias statsminister Scott Morrison kunngjorde i natt at Australia skal sende raketter, ammunisjon og annet militært utstyr, til en samlet verdi på 444 millioner kroner, til Ukraina.
* Algeries statlige gass- og oljeselskap Sonatrachs sjef Toufik Hakkar har ifølge BBC kunngjort at landet står klart til å levere mer gass til EU. Rørledningen som går til Italia har mer kapasitet, opplyser han. 11 prosent av EUs gassimport kommer i dag fra Algerie.
05:02 NTB-DPA: Angrepene fortsetter i Ukraina
Russiske angrep i Kharkiv i Øst-Ukraina og hovedstaden Kyiv fortsatte natt til tirsdag.
I Kharkiv har russiske soldater ifølge byens ordfører Ihor Techerov sprengt understasjoner som angivelig har ført til problemer med elektrisitets- og vannforsyningen i byen. Det melder det ukrainske nyhetsbyrået Ukrinform.
Nyhetsbyrået Unian melder om at de øverste etasjene i to høyblokker er blitt ødelagt. Opplysningen er ikke blitt verifisert fra uavhengig hold.
Samtidig meldte den ukrainske generalstaben natt til tirsdag om at russiske styrker fortsetter å nærme seg hovedstaden. Situasjonen er spent, ifølge et innlegg som generalstaben har lagt ut på Facebook.
Ukrainske myndigheter meldte også om at det er blitt innledet et angrep mot den sørukrainske byen Kherson.
04:47 NTB-DPA: – Over 6.400 pågrepet i antikrigsdemonstrasjoner i Russland
Mandag ble minst 413 personer pågrepet i nye russiske demonstrasjoner mot krigen i Ukraina, ifølge organisasjonen OVD-Info.
Dermed er totalt 6.440 personer blitt pågrepet siden de første demonstrasjonene startet torsdag, dagen da Russland gikk inn i Ukraina, ifølge organisasjonens oversikt.
3.126 av pågripelsene har skjedd i Moskva, mens 2.084 har funnet sted i St. Petersburg, ifølge en uttalelse fra OVD-Info mandag kveld.
Organisasjonen holder oversikt over pågripelser som skjer under demonstrasjoner.
- 04:06 NTB-AFP: Finlands nasjonalforsamling skal diskutere Nato-medlemskap
Nasjonalforsamlingen i Finland skal tirsdag diskutere om landet skal bli medlem av forsvarsalliansen Nato.
Statsminister Sanna Marin skrev mandag kveld på Twitter at det tirsdag er planlagt en debatt i nasjonalforsamlingen der man skal diskutere situasjonen i Ukraina.
Debatten har ikke til hensikt å være en bredere diskusjon om Finlands alliansepolitikk, opplyste hun.
- 03.12 NTB-AFP: USA og atomvåpenekspert toner ned russisk atomtrussel
Atomvåpenekspert Pavel Podvig toner ned Russlands budskap om å heve atomberedskapen og sier det i stor grad kun er et signal til USA. USA toner også ned faren.
I helgen satte Russlands president Vladimir Putin landets atomstyrker i kampberedskap. Men kjernevåpenforskeren Pavel Podvig sier at dette i stor grad kun er et signal til USA om ikke å blande seg inn i konflikten.
– Det faktum at atomvåpen er blitt trukket inn i denne allerede kompliserte situasjonen gir grunn til bekymring. Men det er ikke en så negativ utvikling som det kan se ut som, sier han til BBC.
USAs president Joe Biden, Pentagon og det amerikanske utenriksdepartementets talsmann Ned Price toner også ned trusselen.
På spørsmål om Biden er bekymret, svarte Biden mandag et rolig «nei». Price sa at USA ikke ser noen grunn til å endre sitt eget atomberedskapsnivå, mens en høytstående kilde i USAs forsvarsdepartement sier at Pentagon ikke har sett noen merkbar endring fra Russland til tross for Putins kunngjøring søndag.
- 02:17 NTB-DPA Meldinger om titalls drepte på begge sider nordøst i Ukraina
Både den ukrainske og russiske hæren har angivelig blitt påført tap i et russisk angrep i regionen Sumy nordøst i Ukraina.
Ifølge det ukrainske antikorrupsjonsnettstedet Antikor skal det dreie seg om muligens 70 drepte på den ukrainske siden, og et stort antall drepte på den russiske siden.
Russisk artilleri rammet en militærenhet i angrepet, og det ble hentet ut lik fra området, ifølge Antikor.
Det ukrainske nyhetsbyrået Unian har meldt at den ukrainske hæren ødela rundt 100 russiske militærkjøretøy i Sumy-regionen.
Opplysningene har ikke latt seg bekrefte fra uavhengig hold.
- o1:56 NTB: Satellittbilder: 64 kilometer lang russisk kolonne på vei mot Kyiv
Satellittfoto fra det private amerikanske selskapet Maxar viser angivelig en 64 kilometer lang russisk militærkolonne på vei mot Ukrainas hovedstad Kyiv.
Søndag opplyste selskapet at kolonnen på vei mot Kyiv var 27 kilometer lang, men natt til tirsdag uttalte selskapet at nye analyser viser at den er rundt 64 kilometer lang, melder BBC og CNN.
Maxar Technologies uttaler til CNN at kolonnen består av pansrede kjøretøy, stridsvogner, og kjøretøy som frakter artilleri og logistisk støtte.
Kolonnen strekker seg fra Pribyrsk, en liten by som ligger nærmere den hviterussiske grensen enn Kyiv, til Antonov-flyplassen, som ligger rundt 27 kilometer fra Kyivs sentrum.
Selskapet opplyser at nye satellittbilder også viser det som skal være bakkestyrker og angrepshelikoptre i den sørlige delen av Hviterussland, mindre enn 32 kilometer fra den ukrainske grensen.
- 00:23 NTB-DPA: USA vil ikke ha flyforbudssone over Ukraina
USA avviser oppfordringer om å opprette en flyforbudssone over Ukraina. Det kan føre til direkte konflikt mellom USA og Russland, mener president Joe Biden.
– Presidenten har vært meget klar på at han ikke har til hensikt å sende amerikanske styrker for å kjempe i en krig mot Russland, sier Det hvite hus’ talskvinne Jen Psaki.
– Og jeg tror det er viktig å merke seg at en flyforbudssone i praksis ville ha ført til et slikt skritt, fordi en flyforbudssone krever implementering, sier hun.
– Det vil kreve militær utplassering fra USA for å håndheve det som vil være en direkte konflikt, en potensielt direkte konflikt, og potensielt krig med Russland, og det er ikke noe vi har planer om å være en del av, sier hun.
Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!