EU vurderer fortsatt om de skal utestenge Russland fra betalingssystemet Swift. Ungarn, Italia og Kypros er nå for, noe som legger økende press på Tyskland.
En beslutning om å utestenge Russland fra det globale betalingssystemet Swift vil bli fattet om få dager, sier sjefen for en av sentralbankene i eurosonen til Reuters lørdag.
– Det er bare et spørsmål om tid for Swift, veldig kort tid, sier sentralbanksjefen, som ønsker å være anonym, til nyhetsbyrået.
– Er det nok? Nei. Er det nødvendig? Absolutt. Sanksjoner gir bare mening hvis det er kostnader for begge sider, og dette vil bli kostbart, legger vedkommende til.
Lørdag meldte Polens statsminister Mateusz Morawiecki på Twitter at Ungarn vil stille seg bak forslaget. Ungarn var etter sigende et av landene som motsatte seg sanksjonen, sammen med blant annet Italia og Tyskland.
I en uttalelse lørdag avviser Ungarn at de noen gang har vært motstandere av forslaget.
– Ungarn vil ha fred, sier utenriksminister Peter Szijjarto i en uttalelse på Facebook, som også er sendt til NTB på epost.
Han sier påstandene om at Ungarn ville blokkere sanksjoner mot Russland, deriblant utestengelsen fra Swift, er ubegrunnede.
– Jeg er trist og sjokkert over at noen representanter i internasjonal politikk tør å fabrikkere falske nyheter og løgner, sier utenriksministeren.
Ifølge Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har også Italias statsminister Mario Draghi snudd i saken.
Dette ble senere bekreftet i en italiensk uttalelse.
– Draghi bekreftet at Italia vil støtte EU-sanksjoner mot Russland, inkludert de som er relatert til Swift, heter det.
Dermed ser Tyskland ut til å være stadig mer alene om å være skeptiske til russisk utestengelse fra Swift. Den europeiske stormakten frykter at et slikt grep vil ha omfattende konsekvenser for landets energisikkerhet, ettersom 50 prosent av kullet som importeres til Tyskland, kommer fra Russland.
Å utestenge Russland fra Swift kan gjøre det veldig vanskelig for Tyskland og andre land å betale for energiimporten.
– Vi bør ikke glemme at Russland er vant til sanksjoner. Og hvis vi ekskluderer Russland fra Swift, vil det få alvorlige konsekvenser for Nato-land. Men det kan funke, når ord alene ikke er nok, sa Tsjekkias president Milos Zeman da han uttrykte støtte til utestengelse.
Østerrike har sagt de ikke vil stå i veien for å utestenge Russland fra Swift, selv om de ikke tror dette vil gi resultatene folket håper på.
Latvia, som deler grense både med Russland og Russlands allierte Hviterussland, mener også sistnevnte bør utestenges fra Swift. Kypros har også gitt sin støtte.
Iran er et annet land som tidligere er blitt utestengt fra Swift-systemet basert på sitt atomprogram.
Russland har jobbet innenlands med å utvikle finansiell infrastruktur for å håndtere en eventuell utestengelse, inkludert SPFS-systemet for bankoverføringer og kortbetalingssystemet Mir.