Norge bruker store beløp på bistand, men ifølge FrP mangler det både mål, oversikt og kontroll på prosjektene. Nå vil partiet ha en helhetlig og kritisk granskning.
Fra Norge gis hvert år én prosent av brutto nasjonalinntekt (BNI) i bistand. I 2022 vil det utgjøre om lag 42 milliarder kroner. Den norske bistanden blir hovedsakelig kanalisert gjennom en rekke frivillige organisasjoner, globale fond, FN-systemet samt andre internasjonale organisasjoner, fastslår Bistandsaktuelt.
Ifølge FrP er det nå på høy tid at det settes et kritisk søkelys på hele dette sakskomplekset.
På sin egen Facebook-side gir FrPs stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde følgende oppsummering av partiets standpunkt:
Det finnes ingen resultatmål, ingen oversikt hvor mange som er involvert, ingen tidsavgrensning på prosjektenes varighet, ingen oversikt over de langsiktige konsekvensene, ingen kontroll på administrasjonskostnadene, skriver han.
Tybring-Gjedde mener måten bistanden håndteres på, utvikler seg i ytterligere negativ retning:
I tillegg har bistanden gradvis blitt endret, og i dag blir et økende antall nye milliarder sprøytet inn i FN, som igjen distribuerer pengene rundt omkring på jordkloden.
Han er ikke nådig i sine konklusjoner:
Alt er basert på illusjonen om at den som gir mest penger, er den mest barmhjertige.
Ifølge Tybring-Gjedde har det hele nå blitt en slags karrierevei for mange, ikke minst tidligere politikere:
– Parallelt opplever vi at dørene åpnes for norske eks-politikere som rekrutteres inn i internasjonale stillinger verden over. Flere tusen mennesker har interesse av at dette fortsetter, og derfor uteblir protestene, skriver han.
FrP-representanten etterlyser bedre kontrollrutiner:
Stortinget har en plikt til å ha en oversikt over hvordan skattepengene brukes. Når det gjelder bistand, er det ingen som har slik kontroll. Men like alvorlig er det at ingen er interessert i å få det. Det ønsker FrP å gjøre noe med.
Til Bistandsaktuelt utdyper han sine synspunkter:
– Det har ikke tidligere vært en helhetlig uavhengig gjennomgang av hvordan midlene brukes, sier stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (FrP) til Bistandsaktuelt.
Sammen med fem andre representanter fra FrP, inkludert partileder Sylvi Listhaug og Carl I. Hagen, foreslo Tybring-Gjedde tidligere denne måneden overfor Stortinget at det bør opprettes en egen bistandskommisjon.
Kommisjonen skal vurdere hvilke bistandspolitiske veivalg og prioriteringer Norge kan ta, for å sikre at norske bistandsmidler får ønsket effekt.
– De som sitter i kommisjonen, skal ikke ha bindinger til Utenriksdepartementet (UD), Norad eller andre bistandsorganisasjoner. Det bør være et bredt sammensatt kollegium som har relevant kompetanse, mener Tybring-Gjedde.
FrP-representantene er også kritiske til høye lønninger i «bistandsindustrien».
– Man har også sett fremvekst av en bistandsbransje, også kalt «bistandsindustrien», som ansetter tusenvis av bistandsarbeidere. Noen av disse har svært lukrative lønnsvilkår.
Ifølge Bistandsaktuelt er han ikke fornøyd med den informasjonen om norsk bistand som er tilgjengelig i dag:
– Utenriksdepartementet evner ikke å gi et tydelig svar på hvilke resultatmål departementet har satt for norsk bistand som helhet. Ei heller tidsrammer for ulike prosjekter.
Kommisjonen må også se på eventuelle bindinger mellom organisasjonene og Utenriksdepartementet, uttaler Tybring-Gjedde.
Forslaget fra FrP-representantene skal nå behandles i Stortingets utenrikskomité. Men Tybring-Gjedde er ikke optimistisk når det gjelder å få flertall for forslaget.
– Bistand er en politisk symbolsak, der nivået på bistanden og de enkelte formålene den går til er viktigere enn hvor mye den faktisk hjelper, avslutter han.
(Enkelte sitater er forkortet av Document.)
Les også:
Riksrevisoren slakter norsk bistand: – Virker som om de har problemer med å bli kvitt pengene
Bestill fra Document forlag i dag:
Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!
Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto: