Frem til innsettelsen i begynnelsen av desember var det knapt noen som kjente den nye tyske innenriksministeren, sosialdemokraten Nancy Faeser. Da hun tiltrådte, liret hun av seg kjente fraser: Høyreekstremisme er den største trusselen «mot demokratiet vårt». Hennes forgjenger Horst Seehofer fra CDU har sagt det samme tidligere. Noen dager etter Faesers innsettelse gjentok Tysklands forbundskansler Olaf Scholz hennes påstand i en tale til parlamentet.
Det tyske innenriksdepartementet har på spørsmål fra Neue Zürcher Zeitung (NZZ) ikke ønsket å svare på hva Faesers vurdering og utsagn bygger på.
Avisen tok derfor kontakt med Tysklands føderale påtalemyndighet i Karlsruhe. Tall derfra gir et helt annet bilde enn det Scholz et al. prøver å få velgerne til å tro på: I perioden januar–oktober 2021 hadde myndighetene iverksatt etterforskning i 210 saker knyttet til islamistisk terrorisme, ti saker mot venstreekstremister og fem mot høyreekstreme.
Situasjonen var ganske lik i 2020: Da satte myndigheten i gang etterforskning i 372 saker mot islamister, ti mot høyreekstreme og fire mot venstreekstremister.
Legger man tallene fra den føderale påtalemyndigheten til grunn, er det ikke høyreekstremisme som er den største faren mot det tyske demokratiet, men islamismen.
Statistikk kan som kjent brukes på mange vis, og ved første øyekast ser den tyske innenlandske sikkerhetstjenesten Verfassungsschutz’ årsrapport fra 2020 ut til å støtte tesen til Scholz og hans innenriksminister. I denne rapporten er nemlig langt de fleste straffbare forhold tilordnet «politisk motivert høyreekstrem kriminalitet», nesten dobbelt så mange straffbare forhold som myndighetene knytter til venstreekstremisme.
Hvorfor er det et så stort avvik mellom tallene i rapporten fra Verfassungsschutz og tallene fra den føderale påtalemyndigheten, som nesten utelukkende omhandler islamister?
Fordi den føderale påtalemyndigheten i Karlsruhe kun beskjeftiger seg med lovbrudd som setter staten i fare, vanligvis terrorisme. Der rager altså islamismen langt over de andre -ismene. Rapporten fra Verfassungsschutz lister derimot opp svært forskjellige straffbare forhold:
58 prosent av høyreekstremistiske forbrytelser er såkalte propagandaforbrytelser. For eksempel er det å spraye et hakekors på en vegg en propagandaforseelse etter tysk lov. Dette inkluderer også distribusjon av høyreekstreme filmer eller sanger. Men symbolene eller sangene som er vanlige i det venstreekstremistiske miljøet, faller generelt ikke inn under det statlige forbudet. Venstreorienterte propagandaforbrytelser loggføres dermed nesten ikke i den offentlige statistikken, konkluderer NZZ.
Ifølge Verfassungsschutz økte antallet venstreekstremistiske voldshandlinger mot politi og sikkerhetsmyndigheter med 66 prosent sammenlignet med 2019. Flere brudd på alminnelig ro og orden samt en kraftig økning i vold mot representanter for rettsstaten – det høres ikke nødvendigvis ut som om det tyske demokratiet først og fremst burde frykte høyreekstreme. Spesielt siden det totale antallet venstreekstremistiske voldsforbrytelser i 2020 var høyere enn for høyreekstreme (1237 mot 1023). Fordelingen er heller ikke helt ulik i tidligere år, ei heller pressens skjeve fremstilling av de faktiske forhold (her NTBs).
Å klassifisere høyreekstremisme som den største faren fungerer bare hvis man «justerer for» (ser bort fra) de siste årenes islamistiske angrep; både de som ble forpurret og de som faktisk fant sted, for eksempel angrepet på et julemarked i Berlin i 2016, der tretten mennesker ble drept og flere titalls skadet, mange av dem alvorlig.
Verfassungsschutz bemerker tørt: «Tyskland er fortsatt et hovedmål for Den islamske staten og al-Qaida.»
Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!