Den svenske regjeringen nedsatte en kommisjon for å undersøke Sveriges håndtering av pandemien. Men regjeringen nekter å frigi de etterspurte dokumentene, og nå vokser kritikken.
Korona-kommisjonen fikk i oppdrag av regjeringen å gjennomgå Sveriges pandemihåndtering. Sluttrapporten legges frem 25. februar, men nå er det uenighet mellom kommisjonen og Regeringskansliet om hvilke dokumenter kommisjonen skal få ta del i under sitt arbeid.
Så sent som i forrige uke ba kommisjonens generalsekretær Joakim Sonnegård for tredje gang om innsyn i notater, loggbøker og annen dokumentasjon laget av Regeringskansliets administratorer under arbeidet med krisehåndteringen.
Nekter innsyn
Kommisjonen har også bedt om innsyn i notater fra møter i krisehåndteringsrådet, som omfatter statsministerens statssekretær og representanter for større myndigheter. I tillegg ønsker de å se notatene som er tatt under møter i GSS-gruppen, hvor statssekretærene som leder krisehåndteringsarbeidet i ulike departement deltar. Til sammen gjelder dette notater fra 149 møter.
Men Regeringskansliet har nektet. Katja Anell, leder ved Regeringskansliets krisehåndteringskontor, sier til avisen Dagens Medicin at det ikke alltid finnes slike notater, og at det etter loven ikke er noen plikt til å utlevere notater fra enkelte tjenestemenn – heller ikke til korona-kommisjonen.
Også sosialminister Lena Hallengren avviser kritikken og mener det er regjeringens intensjon å være åpen. Hallengren ble tirsdag innkalt til Riksdagens sosialkomité for å svare på spørsmål vedrørende Regeringskansliets avslag på å utlevere de etterspurte dokumentene. Hun sa da at GSS ikke er et beslutningsorgan og at det derfor ikke føres protokoll under gruppens møter. Notater oppbevart av deltakende statssekretær eller andre tjenestemenn vil ikke bli frigitt.
– I likhet med andra möten i Regeringskansliet som inte är beslutsmöten upprättas inte protokoll på GSS. Det förekommer att mötesdeltagare gör egna minnesanteckningar. Enligt etablerad praxis anses Regeringskansliet inte förfoga över denna typ av anteckningar. Det är upp till varje enskild tjänsteman i vilken utsträckning noteringar förs inför, under och efter möten och de används endast till stöd för den enskildes minne, sier sosialminister Lena Hallengren i en skriftlig kommentar til Expressen.
Lena Hallengren er imidlertid ikke formelt ansvarlig for saken. Ansvaret for GSS og beslutningene om hva som skal offentliggjøres, ligger hos justisminister Morgan Johansson.
Regjeringen ønsker å beskytte partiet
Regjeringens holdning møter nå sterk kritikk fra opposisjonen. Moderaternas gruppeleder Tobias Billström mener Socialdemokraterna prøver å beskytte sitt eget parti mot kritikk, og stiller spørsmål ved mangelen på dokumentasjon å ta del i.
– Att en oberoende kommission vädjar i offentligheten om att regeringen ska lämna över material för att den ska kunna göra sitt jobb är unikt. Det har inte förekommit tidigare, sier Tobias Billström til Expressen.
– Jag är djupt misstänksam mot att det inte skulle finnas anteckningar. Den här gruppen sitter inte bara och dricker kaffe. De för överläggning och det är klart att det förs anteckningar. Det vore otroligt märkligt annars.
Opposisjonen appellerer nå til statsminister Magdalena Andersson og mener hun som leder av statsministerkomiteen må oppfordre sine embetsmenn til å utlevere materialet som kommisjonen har bedt om.
Avgjørende
Samtidig mener korona-kommisjonens Joakim Sonnegård at tilgang til møtenotatene kan være avgjørende for å få svar på hvordan regjeringen og myndighetene har tatt sine beslutninger rundt pandemien.
– Vi är störda och pressade av det faktum att Regeringskansliets agerande har gjort att vi har fått än mindre tid för att fullfölja den uppgift som regeringen har gett kommissionen, sier han til Sveriges Radio Ekot.
Ytringsfrihetsekspert Nils Funcke mener kommisjonens granskere har rett til å lese både offentlige dokumenter og andre dokumenter, og varsler at regjeringen gjennom sine handlinger ødelegger betingelsene for sin egen kommisjon.
– Rent generellt så är kommissionen tillsatt för att gå till botten med hur pandemihanteringen gått till. Och då är det ju en förutsättning att man får tillgång till alla handlingar om hur den har skötts, sier han til Dagens Medicin.