Kommuneoverlege i Sunnfjord, Øystein Furnes, mener helsedirektør Bjørn Guldvog snur problemstillingen på hodet når han bruker personellmangel i kommunene som begrunnelse for nye koronatiltak. – Det er tiltakene som faktisk er belastende, sier Furnes til VG.
– Det blir en utfordring når man sier at man trenger videre tiltak for å beskytte kommunehelsetjenesten, når det er tiltakene som faktisk er belastende, sier Furnes til VG.
Hans uttalelser kom som et svar på helsedirektørens uttalelser i forrige uke.
Han er overrasket over at helsedirektøren brukte en undersøkelse om tilgang på helsepersonell i kommunene som argument for å ha «tilstrekkelige nasjonale tiltak» i et beredskapsmøte med FHI, statsforvalterne og de regionale helseforetakene forrige onsdag.
– 172 kommuner rapporterer om utfordrende eller kritisk tilgang på personell og kritisk kompetanse. Dette betyr at cirka 50 prosent av kommunene har betydelige utfordringer med tilgang til helsepersonell, særlig leger og sykepleiere, sa Guldvog.
Fastlegeordningen et problem
I den undersøkelsen opplyste fem kommuner at bemanningssituasjonen var «kritisk». Det er den ikke lenger.
Ingen av de fem kommunene som forrige uke meldte om kritisk bemanningssituasjon i forbindelse med pandemien, har det samme problemet denne uken.
Helseminister Ingvild Kjerkol sa til VG forrige uke at 172 kommuner hadde rapportert til Helsedirektoratet at tilgangen på personell og kritisk kompetanse er utfordrende eller kritisk.
Ifølge VG , som har bedt om innsyn i oversikten, viser det seg at det kun var fem kommuner som hadde varslet om «kritisk» mangel: Moss, Øygarden, Sør-Varanger, Alver og Ullensaker.
Samtlige sier nå at situasjonen har bedret seg. (NTB)
Furnes mener undersøkelsen blander sammen årsakene til at flere kommuner har problemer med bemanningssituasjonen. I likhet med mange andre peker han på at problemer med å skaffe fastleger er en vel så viktig årsak til mangelen på personell.
– Det som er kritisk, er at man ikke setter rapportene inn i en kontekst, sier Furnes.
Sunnfjord kommune, hvor han er kommuneoverlege, rapporterte at situasjonen var god. Likevel peker Furnes på at mange kommuner over lang tid har hatt utfordringer med å skaffe nok folk til helsetjenesten, og at fastlegeordningen er under stort press.
– Men det har ikke noe med pandemien å gjøre, sier Furnes, som mener at undersøkelsen ikke gir grunnlag for å si at det er nødvendig med tiltak:
– Det er ikke der skoen trykker, sier han.
Kommuneoverlege ut mot Guldvog: − Grunnlaget er skjørt (VG)
Les også:
SSB: Flere sykepleiere har vært sykmeldt under pandemien – uten at noen spør hvorfor
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!
Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.