Det nærmer seg to år siden Folkehelseinstituttet og daværende regjering tok i bruk drakoniske tiltak for å «flate ut kurven». I forkant av morgendagens pressekonferanse hører vi samme ordlyd.
– Her er det snakk om hvilken risiko man vil ta. Det vi ønsker, er å kupere toppen på bølgen og flate den ut. Men vi har ikke til hensikt å slå den ned. Så det gjelder å finne det riktige tiltaksnivået her, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI til NTB.
Har det noen gang vært en seriøs ambisjon om å «slå ned» smitten? Etter to år med absurde inngripener har vi mer smitte enn noen gang. Vi har lenge visst at dette må vi leve med, noe Vold også sier til NTB.
– Pandemien vil nok ikke være over med dette. Men vi går jo gradvis mot en situasjon der denne sykdommen blir en av de normale sykdommene vi omgir oss med, sier hun.
FHI vil ikke avsløre hva slags råd de har gitt til regjeringen i forkant av torsdagens pressekonferanse, men kommunikasjonen er dobbel.
«Omikronbølgen gir en gyllen mulighet til å bygge immunitet i befolkningen, mener FHI. Men faren er at sykdomsbyrden og belastningen på helsevesenet blir for høy», skriver NTB.
Mer forvirrende blir det når FHIs siste risikorapport slår fast at «deler av begrunnelsen for kontaktreduserende tiltak har falt bort, og at det neppe er fornuftig med strenge tiltak mot epidemien over tid», samtidig som de lener seg på et scenario hvor økt smitte gir økt antall innleggelser, til tross for at de har «regnet seg fram til at omikron gir 69 prosent mindre risiko for alvorlig sykdom». Helsevesenet må nemlig beskyttes.
FHIs dobbeltkommunikasjon legger til rette for at regjeringen kan herje videre med inngripen i både den private sfæren og i næringslivet.