Isen legger seg i nordlige havområder. Illustrasjonsfoto: Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB .

Ikke siden 2011 har det vært så mye is i Bottenviken såpass tidlig som i år, opplyser svenske statsmeteorologer.

Document har nylig omtalt hvordan uvanlig sprengkulde har preget siste del av høsten og den tidlige vinteren i Nord-Sverige:

Fria Tider melder om hvordan kulda får stadig større konsekvenser, ikke minst for togdriften i nord. Saken ble først omtalt (bak mur) i Norrbottens-Kuriren.

Tåg mellan Luleå och Narvik har ställts in på grund av risk för sträng kyla som kan gå nedåt minus 40 grader under lördagen och söndag, rapporterar Norrbottens-Kuriren.

Denne tendensen har også gitt seg andre oppsiktsvekkende utslag. Nå melder det svenske meteorologiske instituttet SMHI om usedvanlig mye is for årstiden i Bottenviken. Fria Tider beretter:

Inte sedan vintern 2010-2011 har Bottenviken blivit helt istäckt så pass tidigt som nu, redan den 10 januari. Vanligtvis sker det inte förrän i februari, enligt SMHI.

Det skal nå kun være et lite område igjen som er isfritt:

Måndagens läge syns tydligt på iskartan från den 10 januari, där det i Bottenviken bara syns ett mycket litet ännu isfritt område till havs i höjd med Skellefteå.

Annars ligger isen tät ända ner till Örnsköldsvik.

Det er lenge siden sist det ble meldt om slike forhold:

Man får gå elva år tillbaka för att hitta den senaste isvintern då Bottenviken var helt istäckt redan så här dags.

Vintern 2010–2011 var den strängaste på mycket länge, redan till julen 2010 var Bottenviken helt istäckt. Den föregicks av en nästan lika sträng isvinter, säsongen 2009–2010 täcktes Bottenviken helt av is för första gången den 8 januari.

Annars är det bara 2003 under detta århundradet som kunnat uppvisa en helt istäckt Bottenvik till den 10 januari, enligt SMHI.

Men vær og klima er, som mange hele tiden har hevdet, skiftende fenomener som ikke følger noen enkel oppskrift. Mens diverse aktivister maner frem panikk, oppfordrer andre til å bevare fatningen.

Til tross for en rekke skråsikre spådommer fra ulike miljøer og såkalte eksperter ser klimaet ut til å leve sitt eget, uforutsigbare liv. Det kan være kaldt en periode, for så å bli varmt, for så igjen å bli kaldt.

Det meldes nå om at det skal bli et omslag til varmere og fuktigere vær i Nord-Sverige noen uker, noe som kan endre isdannelsen:

Den heltäckande isen på Bottenviken denna januarimånad ser dock inte ut att bli långvarig. SMHI:s prognos för de kommande två veckorna säger friska vindar, dämpad kyla och lågtryck från Atlanten. Längre fram så återstår det ännu att se om Bottenviken åter blir helt istäckt innan våren gör sitt intåg.

De mange som skråsikkert påstår at temperaturene tydelig utvikler seg i den ene eller andre retning, vil typisk bare ha rett ca. halvparten av tiden. Men det kreves åpenbart ikke mer enn som så av presisjon for å innta ekspertrollen på området.

Den som er interessert i isforhold og -mengder over tid, kan finne mye statistikk på det uavhengige norske nettstedet Værstat.

Her kan man, måned for måned, se hvordan målte ismengder i Arktis har utviklet seg de siste tiårene. Kurven er preget av små svingninger opp og ned. Det overordnede bildet vitner om stabilitet, og langt fra de krisetilstander enkelte hyppig tegner et bilde av.

Les mer om emnet: 

Arktis fryser over tidligere enn før

 

Den har vært utsolgt i bokhandelen, bestill den her:

Kjøp Kents bok her!

Bestill også høstens suksessbok:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.