Romteleskopet James Webb har passert nok et viktig hinder: Etter nesten to uker, er teleskopets speil omsider brettet helt ut.

Lørdag foldet den siste vingen til det store speilet seg ut. Dermed kan eventyret starte, selv om det vil gå flere måneder før teleskopet finner sitt kretsløp, instrumentene om bord er ferdig kalibrert og satellitten avkjølt nok.

Nasa-sjef Bill Nelson kaller det en milepæl. Teleskopet ble bygget av amerikanske Nasa, europeiske Esa og den canadiske romorganisasjonen CSA.

Webb-teleskopet skal granske de aller fjerneste objektene det er mulig å observere, og forskerne har tro på at det skal kunne vise menneskene hvordan universet så ut tett opptil begynnelsen for 14 milliarder år siden.

Siden lyset bruker tid på å bevege seg, er det å granske fjerne objekter det samme som å observere fortiden. Det svake lyset fra det tidlige universet har beveget seg i over 13 milliarder år før det fanges opp av romteleskopets sensorer.

Hvor langt tilbake vi kan se, avgjøres av hvor følsomt utstyret er.

Hubble-teleskopet, som i sin tid var banebrytende på feltet, er sensitivt nok til å se hendelser i verdensrommet omkring 500 millioner år etter det store smellet.

Etterfølgeren James Webb kan se enda lenger inn i fortiden. Forskerne håper å kunne observere forholdene 200 millioner år etter universets begynnelse.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.