Einar Øverenget er professor i filosofi ved Høgskolen i Innlandet. Han vil ikke svare på om han er vaksinert eller ikke. Men han har ingen problemer med å fortelle hvor misfornøyd han er med norske politikere og deres lydige lakeier i pressen.
Øverenget er en av de få som hele tiden har vært kritisk til regjeringenes koronastrategi. Allerede en ukes tid etter første nedstengning skrev han sin første kritiske kronikk om temaet. Nå er det idéen om koronapass han vil ta tak i.
– Først og fremst er dette et uegnet tiltak, de vaksinerte blir også smittet. Å utstyre folk med synlige bevis på om de er innenfor eller utenfor, er en dårlig idé. Ønsker vi oss virkelig et passerseddel-samfunn?
– Nei, for hva blir da det neste? Jeg har absolutt ingen forståelse for at politikere ønsker å innføre dette i Norge, det skaper et «oss» og «dem». Det er det motsatte av fellesskap.
Professoren selv lider ingen nød under nedstengningene, men bekymrer seg for sine studenter.
Personlig bekymrer jeg meg for barna på ungdomsskole og barneskole. Ikke alle har vennene sine i samme klasse, men de har ikke lov til å oppsøke barn fra andre klasser i friminuttene. Jeg får høre historier om unge jenter som sitter inne hvert eneste friminutt fordi de ikke har noen å leke med. Vennene kan de møte på fritiden, men skolehverdagen blir til et mareritt. «Kohortene» skaper deprimerte barn.
Øverenget mener både politikere og presse lider av tunnelsyn og kun fokuserer på én sak.
– Alt handler om at vi skal løse denne ene saken. En grunnleggende innsikt i etikken er at det å løse ett problem vil kunne skapet et annet. Kuren kan være verre enn sykdommen.
Mange av dem som forsvarer tvangstiltak som koronapass, bruker trafikkregler som eksempel. Men argumentet er veldig dårlig, mener filosofen.
– Vi kan ikke kjøre så fort vi vil i dette landet, men likevel ganske fort, helt opp til 110 km/t. Hvert år dør mange mennesker i trafikken. Dette kunne vi ha løst ved å sette fartsgrensen ned til 5 km/t og plombere alle biler. Men det ville gitt samfunnet mange negative konsekvenser. Og hva med terror? Det kunne vi lett løst: portforbud 365 dager i året. Men vil vi det?
– Nytten av tiltak må veies opp mot belastningene det medfører, smitteverntiltak skal baseres på forholdsmessighetsvurderinger med gode medisinske begrunnelser. Alt dette står i loven om smittevern.
Øverenget minner oss på at tidligere Ap-statsråd Gudmund Hernes for lenge siden sa at regjeringen Solberg kanskje burde stilles for riksrett på grunn av sin håndtering av pandemien. Hele veien har våre myndigheter brukt faglige råd som argument når det har passet dem. Men ansvaret hviler på myndighetene. Og de har like gjerne brutt med faglige råd, senest ved innføring av rødt nivå i videregående skoler.
Aftenposten spør Øverenget om det er noen politikere som har imponert under pandemien. Filosofen tar betenkningstid.
– Nei … eller jo, KrFs fylkesleder i Troms og Finnmark (Truls Olufsen-Mehus, red.anm.) har vært en tydelig motstemme, og byrådsleder Raymond Johansen hatt noen gode utspill.
Det er verdt å merke seg at filosofen ikke finner en eneste stortingsrepresentant han vil fremheve. Det sier mye om hvor dårlig stilt det er i norsk politikk.
Les også: Foredrag om transbevegelsen ved UiT møter motstand
Politikere har fått smake på en forbuden frukt, nemlig makt gjennom befaling. De ukentlige pressekonferansene har vært en scene for et voksende anti-demokratisk styre. Grupper settes opp mot hverandre. Nå er det de uvaksinerte som er utpekt som de uønskede av folk som beskriver seg selv som gisler.
Pressen har sviktet kapitalt, mener Øverenget. Hovedstrømsmediene har fungert som «mikrofonstativ for myndighetene», selv om Fredrik Solvang i NRK Debatten har glimtet til.
Flere filosofer burde lese frie medier som Document, tenker jeg. Ikke fordi vi nødvendigvis har rett. Men fordi vi våger å stille de nødvendige spørsmålene.
Evighetsperspektivet
Det virker som om Støre-regjeringen har inntatt et evighetsperspektiv på tiltakene. På direkte spørsmål fra en journalist klarte ikke Støre å avvise problemstillingen.
I går kom helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) med et utspill som får det til å gå kaldt nedover ryggen på meg. Jeg burde ha skrevet om dette i går, men måtte utsette det til i dag.
Det har hele tiden vært klart at ingen aner effekten av de ulike tiltakene, som f.eks. hjemmekontor, skjenkestopp og «kohorter» i skolene. Eller hytteforbud og stengte kommunegrenser. Kirkene og restaurantene var tilnærmet stengt mens kjøpesentrene var overfylte. Tiltakene har hele tiden vært symbolpolitikk.
Dette vil helseministeren gjøre noe med.
- I april kommer regjeringen med en strategi for hvordan vi skal leve med korona blant oss.
- Tiltakspakker skal ligge klare ved utbrudd og nye varianter.
- Regjeringen vil se på dagens lovverk for å bedre forskningen på tiltakenes effekt.
Man skal altså bruke tre måneder på å forske på noe som ser ut til å være sporadiske tiltakspakker og nedstengninger på ubestemt tid. Men restaurantnæringen ønsker seg ikke tiltakspakker. De ønsker en fornuftig politikk som gir dem muligheten til å skape et overskudd i en knalltøff bransje.
Ingen klarer å gå til roten av problemet, slik stadig flere medisinske eksperter nå anbefaler: å slippe omikron løs, slik blant annet Lone Simonsen (Pandemi-Lone) har foreslått i Danmark.
Danmark endrer strategi, vil at alle skal bli smittet av omikron
Britene har enormt høye smittetall, men dødeligheten for omikron er 0,15 prosent for de smittede, 21 ganger lavere enn dødeligheten som følge av Delta-viruset forrige desember. Omikron kan være en gave fra himmelen som endelig gir oss den flokkimmuniteten som vaksinene ikke evner å levere.
Men Kjerkol vil heller ha tiltak som hyllevare. Vaksinepass virker uunngåelig, en stor andel av en hysterisk befolkning skriker etter dette tiltaket, slik at de kan slippe å være «gisler» for de uvaksinerte.
6–7 prosent av befolkningen over 18 år er uvaksinerte. I USA utredes vaksinering av spedbarn. Meldingene om bivirkninger hoper seg opp; særlig kvinner er utsatt.
Samtidig har vi en politikerskapt strømkrise, så næringslivet og befolkningen skvises fra alle kanter. Middelklassen er truet, de får ikke bostøtte, men skyhøye strømregninger samtidig som mange mister jobben.
Den nye føydalismen, The Great Reset, uansett hva det er: Arbeidsfolk får regningen, og selv LO rasler med sablene.
Selv Kjetil Rolness lukter hvor det bærer, og inntar scenen. Tilliten rakner, skriver han. No shit, Sherlock?
Nå er det på tide å gi oss friheten tilbake, la ungene våre leke, la restaurantene åpne, og i samme slengen:
Spreng de j… strømkablene til himmels!
Politikere og presse har sviktet i pandemien, mener filosof Einar Øverenget