Mosambik er et av Afrikas fattigste land. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB.

Nesten 4.000 mennesker har den siste måneden flyktet fra landsbyer i Niassa i Mosambik, som følge av stadig flere jihadistangrep.

NTB-AFP melder om saken, og baserer seg på kilder i Mosambiks regjering.  Provinsen Niassa grenser til Cabo Delgado som inntil nylig har vært hardest rammet av det ytterliggående islamistopprøret.

Mosambik er i stor grad et kristent land, som mange andre land i Afrika. Ifølge Wikipedia er nær 60 prosent av befolkningen i Mosambik kristne, kun ca. 18 prosent er muslimer.

Likevel er nå militante islamister i ferd med å fortrenge deler av landets befolkning, og okkupere nye områder for islam. Erfaringene fra blant islamisters blodige herjinger i andre afrikanske land, som blant annet Nigeria, skaper frykt i befolkningen.

Siden 2017 har over 820.000 innbyggere blitt fordrevet i Cabo Delgado, men fra slutten av november ser opprørerne ut til å konsentrere seg om Niassa, forteller NTB-AFP.

Over 3.000 soldater fra andre afrikanske land har siden i sommer blitt utplassert i Cabo Delgado for å hjelpe regjeringsstyrkene i Mosambik med å drive ut opprørerne. Dette ser foreløpig ikke ut til å ha lykkes så godt.

Til tross for økonomisk vekst i senere år er Mosambik et av landene som kommer dårligst ut på FNs indekser  for økonomi og levestandard. Over halvparten av befolkningen lever i fattigdom, og Mosambik er avhengig av bistand fra andre land.

Mosambik er en sentral mottaker for norsk bistand. Nettopp Norges bistand til landet er omtalt som direkte skandalepreget i en artikkel i Bistandsaktuelt, under tittelen: Bortkastet bistand, vedvarende fattigdom.

Les også:

«Norad-ekspert»: Tilfeldig at Mosambik-terrorister er muslimer

 

Støtt oss, bli abonnent du også: 

Bestill høstens suksessbok:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bestill også:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.