– Personlig er jeg veldig pessimistisk. I verste fall kan det bli rasjonering i Norge til våren, sier analytiker John Brottemsmo: – Vi er i en utsatt posisjon.

Etter et svært spesielt år for strømprisen er analytiker Brottemsmo i Kinect Energy bekymret, skriver E24.

Permanent høye priser

Analytikeren frykter energikrise og en ny runde med høye strømpriser også neste vinter.

– Personlig er jeg veldig pessimistisk. I verste fall kan det bli rasjonering i Norge til våren. Det er ingenting som tilsier at det vil bli lavere priser neste år. Vi er i en utsatt posisjon. Jeg er redd at prisene ikke vil komme ned til gode, gamle nivåer. Jeg håper jeg tar feil, sier han.

Flere analytikere har sagt at de frykter rasjonering av strøm, men myndighetene er fortsatt optimister, og mener forsyningssituasjonen er normal. Statnett sa nylig at de venter at krisen vil gå over og prisene falle over tid.

Fyllingsgraden i norske vannmagasin er nå på 57,9 prosent (utgangen av uke 51), et fall på 2,7 prosentenheter fra forrige uke. Medianverdien for fyllingen på tilsvarende tidspunkt for årene 2001–2020 er 70,7 prosent.

Nord-Norge har høyest magasinfylling med 72,8 prosent, Sørvest-Norge lavest med 50,6 prosent.

Gassprisen til himmels

Et svært anstrengt gassmarked har sendt prisene i taket. Mange husholdninger i Europa bruker gass til oppvarming og matlaging, og bedrifter sliter både med koronakrise og skyhøye priser på gass, kull, CO₂-kvoter og strøm.

Varsler om kaldere vær og problemer ved fire franske kjernekraftreaktorer har ikke gjort utsiktene lysere.

– Europa er på vei inn i en svært, svært dyp krise, sier Brottemsmo til E24.

Det kommer til å bli konkurser i fleng, og den økonomiske veksten vil stoppe opp, sier analytikeren.

Staten håver inn

Til tross for relativt sjenerøse støtteordninger vil dette også ramme norske virksomheter. Derimot opplever den norske staten den rene bonanza på grunn av ekstremt høye gasspriser.

I november tjente Norge 2,4 milliarder kroner per dag på gasseksport, totalt 72,6 milliarder. Til sammenligning skal staten bruke 5–6 milliarder på strømstøtte til husholdningene.

Gassprisen i Europa har i høst mangedoblet seg til et nivå som tilsvarer en oljepris på rundt 350 dollar fatet, ifølge DNB Markets.

– Gassprisene har gått av skaftet og er ikke lenger forklarlige med tekniske eller fundamentale faktorer. I teorien kan prisene gå til et hvilket som helst nivå som den neste kjøperen er villig til å betale, skriver Rystad-analytiker Kaushal Ramesh i et notat.

Dyr gass fører til dyr strøm i Europa. Det smitter i sin tur over på Norge, fordi vi er koblet til det europeiske strømmarkedet via en rekke strømkabler.

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.