Strømprisene slår nå ut også på gudstjenester og arrangementer i kirkene landet over. 90 prosent av dem fyres på strøm, og regningene har allerede passert 400.000 kroner for enkelte, før vinteren slo til. Med disse prisene må kirkene enten stenge eller senke temperaturen så lavt at man må være godt kledd.
Det pandemien klarte i fjor vinter, ser høye strømpriser ut til å klare i år: stengte kirker.
Politikerne snakker om sårbare grupper, men det er en rekke andre aktiviteter som ikke kan klare å opprettholde driften med dagens prisnivå. Kirkene er en av dem. En jul med iskalde eller stengte kirker er ikke hva folk hadde tenkt seg. De hadde tenkt seg en varm, koselig jul. Nå må de senke temperaturen i huset og kanskje avlyse den tradisjonelle julegudstjenesten.
Dette vil ha en psykologisk innvirkning på befolkningen. Regjeringen vil gå på en smell hvis de ikke griper inn og garanterer at kirkene skal være oppvarmet og åpne.
Kirker over hele landet sier strømbudsjettet allerede er sprengt. De stenger eller holder kirkerommene kalde for å spare penger.
– Virkeligheten er ganske dramatisk. Strømbudsjettet er sprengt for lenge siden, sier assisterende kirkeverge Olav Fraser Lende i Oslo til Dagen.
Kirkelig fellesråd i Oslo vurderer å redusere temperaturen inne i kirkene til 15 grader fra og med romjulen, noe som er langt kaldere enn normalt, skriver avisen.
Oslo-kirkene er langt fra alene. Rjukan kirke stengte i oktober for å kutte i strømregningen, mens NRK, Budstikka og Vårt Land har omtalt kirker i Sør-Norge som har brukt inntil 400.000 kroner mer på strøm enn vanlig om høsten.
Ifølge Dagen varmes om lag 90 prosent av norske kirker opp av elektrisitet, og de har et stort volum å varme opp.
Kirkeverge for kirkene i Sandnes, Andreas Eidsaa jr., opplyser at disse også sliter. Han håper kommunen kan bidra med mer penger, slik at de slipper å permittere eller ta av vedlikeholdsbudsjettet.
– Det skal ikke være nødvendig å stille i traktordressen på julegudstjenesten. Men hvis vi ikke klarer få til en ordning med kommunen, blir vi også tvunget til å ta nye grep, sier han til Dagen. (NTB)