Sveinung Rotevatn (V) og andre representanter i stortingssalen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Stortingets godtgjøringsutvalg foreslår å gi representantene dobbel lønnsøkning i 2021. Dette faller ikke i god jord hos alle på Tinget.

NTB melder om saken, og forteller at i april 2020 vedtok Stortinget å fryse egne lønninger. I år har godtgjøringsutvalget foreslått å gi representantene en lønnsøkning på 2,7 prosent. Men i tillegg vil de ha etterjustert lønnsøkning for 2020.

«Godtgjørelsene som er foreslått for 2021 tar utgangspunkt i at det er gitt en lønnsøkning på 1,7 prosent for 2020», står det i utvalgets innstilling, gjengitt av Nettavisen.

«Å foreta en slik justering av godtgjørelsen harmonerer med prinsippet om å følge den generelle lønnsutviklingen i samfunnet», står det i innstillingen.

Dette får enkelte politikere til å reagere krasst:

– Det er helt høl i hue, sier Rødts partileder Bjørnar Moxnes til Nettavisen.

Leder i Rødt, Bjørnar Moxnes, har klare meninger om lønnsforslaget. Foto: Javad Parsa / NTB

Dersom utvalgets forslag til lønnsøkning får flertall, bikker stortingsrepresentantenes lønn én million kroner. Det mener Moxnes at ikke bør skje. Han vil heller at lønningene settes ned:

– Det er ikke store forskjellen i antall kroner, men for en symboleffekt det har. Det bør ikke skje. Tvert imot bør vi snu og ta ned lønna.

Det er lønnen for 2019 som nå skal være utgangspunkt for de foreslåtte justeringene, og den var på kr 978 515.

Ifølge Nettavisen innebærer dette at stortingsrepresentantene har høyere lønn enn 95 prosent av landets lønnsmottakere, det er kun 5 prosent som tjener mer. I tillegg får representantene ved full opptjening en ytelsesbasert pensjon som tilsvarer 66 prosent av lønnen.

I motsetning til de aller fleste andre her i Norge, er stortingsrepresentantene en gruppe som selv bestemmer hvor mye de skal ha i lønn.

Nettavisen skrev også tidligere i år om representantenes lønnsordning:

I virkeligheten gjør de aller fleste et lønnshopp når de blir valgt inn på Stortinget, og det er lite som tyder på at de er så misfornøyde med lønningene at de frasier seg gjenvalg. Tvert imot viser nominasjonskampene som nå foregår stort sett at alle kjemper med nebb og klør for å beholde vervet.

Politikk har blitt en profesjon, og lønnsnivået oppleves som så attraktivt at politikerne nesten må bæres ut, skrev Nettavisen i januar i år.

Noen vil mene at en høy lønn er nødvendig for at Stortinget skal kunne tiltrekke seg godt kvalifiserte og kompetente personer.

Andre vil hevde at sammensetningen av det nåværende Storting er et nokså dårlig bevis på at det fungerer slik.

Les også: 

De folkevalgte må dele folkets kår

 

Årets julegave til deg selv eller andre:

Kjøp Kents bok her!

Bestill også:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.