Norske myndigheter kommer ikke til å være til stede på fotball-VM i Qatar neste år, men med vinter-OL i Kina, som åpner 4. februar, stiller det seg annerledes. Der bør Norge delta offisielt, sier kultur- og idrettsminister Anette Trettebergstuen. Hun sier historien med de to NRK-journalistene ikke kommer til å bli glemt. Men hva med tennisstjernen Peng Shuai? Har OL-sjef Thomas Bach deltatt i et cover-up?

– Det er heller ikke aktuelt for personer fra de norske styresmaktene å reise. Jeg vil ikke mene noe om hvilket nivå fotballen selv skal legge seg på, sier hun.

Hun peker blant annet på den siste kontroversen, arrestasjonen av NRKs journalister, og gjør det klart at regjeringen kommer til å involvere seg tungt i den saken.

Hun er også veldig skuffet over måten Fifa har reagert på etter arrestasjonen av de to norske journalistene.

– De hadde en sjanse til å ta et standpunkt, men den sjansen lot de gå fra seg, sier Trettebergstuen.

Hun sier dette i et intervju med Klassekampen. Men den samme statsråden så ikke noe problem med å være representert under OL i Kina, til tross for at dette er storpolitikk.

Trolig norsk representasjon under OL i Kina

Kommunikasjonssjef Marius Bakke i Kulturdepartementet opplyser til NTB at det ikke er bestemt om kulturminister Anette Trettebergstuen selv skal reise som regjeringens representant.

– Nei, det er ikke besluttet ennå, skriver Bakke i en e-post.

Men det høyst sannsynlig at det blir norsk representasjon på høyt nii Kina under vinterlekene.

Trettebergstuen sa i Stortingets spørretime onsdag at en diplomatisk boikott av Beijing-OL ikke er et virkemiddel Norge vil bruke. Hun svarte på et spørsmål fra Venstre-leder Guri Melby, som går inn for at Norge skal markere mot myndighetene i Beijing ved å la være å sende offisielle representanter.

– Vi anser det ikke som aktuelt med boikott som virkemiddel, sa statsråden, og føyde til:

– Det vil være naturlig for en stor vinteridrettsnasjon som Norge å ha tilstedeværelse for å støtte opp om våre toppidrettsutøvere.

Diplomatisk boikott

Flere land, deriblant USA, vurderer å bruke en diplomatisk boikott som virkemiddel for å rette oppmerksomhet mot forholdene for menneskerettighetene i Kina. Dette vil innebære at land lar være å sende høytstående representanter, som for eksempel statsråder.

Ifølge Washington Post er det sannsynlig at USAs president Joe Biden om få dager vil kunngjøre en slik diplomatisk boikott.

Biden har sagt at han vil diskutere dette med allierte land. NTB har etter gjentatte henvendelser til Utenriksdepartementet ikke fått svar på om Norge har vært involvert i slike diskusjoner.

Også Storbritannia og Australia vurderer en diplomatisk boikott.

Ikke avklart

Norges idrettsforbund (NIF) sendte 18. oktober en invitasjon til Trettebergstuen om å være gjest under vinterlekene i Kina. NIF ba da om et raskt svar.

OLilden tennes om 70 dager.

Fra Slottet får NTB opplyst at kongehusets program for 2022 ikke er endelig bestemt, og at det derfor ikke er klart om det blir kongelig tilstedeværelse i Kina.

OLilden tennes i Beijing 4. februar. (NTB)

Saken om den forsvunne tennisstjernen Peng Shuai er politisk mye større enn at to NRK-journalister ble holdt tilbake i halvannet døgn. Hun har vist seg offentlig igjen, men Human Rights Watch stoler ikke på fremstillingen til kinesiske myndigheter. Hvordan foregikk video-samtalen med IOC-sjef Thomas Bach?

Kina: Peng-saken er ondsinnet «hype»

Tennisprofilen Peng Shuai var ikke å se på over to uker, og saken engasjerte en hel verden. Nå er hun angivelig i sikkerhet, og Kina mener saken er hausset opp.

– Jeg mener noen folk bør slutte med bevisst og ondsinnet «hype», ikke minst å politisere saken, svarer talsperson i Kinas utenriksdepartement, Zhao Lijian, på spørsmål om hvorvidt saken har påvirket Kinas omdømme internasjonalt.

Hovedstaden Beijing arrangerer vinter-OL i februar.

Det var 2. november at Peng la ut en melding på det sosiale mediet Weibo, hvor hun anklaget Kinas tidligere visestatsminister Zhang Gaoli for seksuelt overgrep. I innlegget sto det også at de to hadde hatt et forhold som var av og på, som Zhang prøvde å holde hemmelig.

Like etter at hun publiserte meldingen, forsvant den kinesiske tennisstjernen. I helgen dukket hun opp i forbindelse med en tennisturnering i Beijing. Hun ble også avbildet på en restaurant.

Innlegget ble slettet

Søndag ble det kjent at hun hadde vært i en 30 minutter lang samtale med Den internasjonale olympiske komité (IOC). Der gjorde hun det klart at hun er i sikkerhet og har det bra. Det forklarte hun i en videosamtale med IOC-president Thomas Bach og styreleder Emma Terho.

Kinesiske myndigheter svarte ikke direkte på flere spørsmål fra pressen tirsdag, men Zhao legger til:

– Jeg tror at dere alle har sett at hun nylig deltok på noen offentlige arrangementer og hadde en videosamtale med IOC-president Thomas Bach.

Pengs innlegg på Weibo ble raskt slettet. I Kina er temaet blitt blokkert, slik at brukere ikke kan omtale eller lese om saken.

HRW reagerer

Menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) reagerer på Kina og IOCs håndtering av saken og påpeker at IOC ikke informerte om hvordan videosamtalen med Peng ble organisert med tanke på hvor mange som hadde forsøkt å få tak i henne ukene i forveien.

IOC har gått fra taushet om Beijings elendige historie med menneskerettigheter til et aktivt samarbeid med kinesiske myndigheter for å undergrave ytringsfriheten og se bort fra påståtte seksuelle overgrep, sier Kina-forsker Wang Yaqiu i HRW.

Ifølge IOC takket Peng IOC, som hadde vært bekymret for henne. Peng har blant annet vunnet doublekonkurransen i både Wimbledon og Roland-Garros og var verdensener i double så sent som i 2014. (NTB)

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.