Formannskapet i Tromsø kommune diskuterer nå innføring av koronapass. Det er allerede klart at kommunedirektør Stig Tore Johnsen og kommuneoverlegen fraråder at ordningen innføres nå.
I innstillingen formannskapet skal ta stilling til står det følgende:
«Kommunedirektøren har vurdert innføring av lokalt koronasertifikat, men på grunn av smittevernfaglige og sterke personvernhensyn, kan dette ikke anbefales innført på nåværende tidspunkt.»
Det er særlig hensyn til personvern som har ført til at kommunedirektøren er negativ til koronapass. Vaksinetype, dato for vaksinering, testopplysninger, gjennomgått koronasykdom, i tillegg til navn og fødselsdato kan bli kjent for de som skal sjekke koronapasset.
«Dersom Tromsø kommune velger å vedta en forskrift om bruk av koronasertifikat lokalt, vil kommunen være behandlingsansvarlig etter personvernforordningen», mener kommunedirektøren.
Johnsen anbefaler derfor at dagens smittevernsregler videreføres, i første omgang i en uke til.
– Jeg synes det er ei klok anbefaling å videreføre reglene i ei uke til, sier gruppeleder for Høyre, Vanja Terentieff, som er enig i at koronapass ikke bør innføres nå.
– Jeg synes ikke man skal bidra til å øke konflikten. Vi ser jo også nå at smitten er på vei ned.
Terentieff ønsker bedre tid til en grundigere drøfting av koronapass.
– Det kal ikke være en quick fix å innføre et slikt omfattende tiltak. Hvis vi som eneste by skal ha dette, så bør vi kunne drøfte det grundigere enn vi får mulighet til på tre timer.
Ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) sa søndag at næringslivet i Tromsø har vært positive til innføringen av koronapass.
– Næringslivet i Tromsø har vært veldig positive, konsertarrangører og det øvrige kulturlivet, samt restaurant og servicebransjen. Det er også mye turisme her i Tromsø i november og desember, så den bransjen er også positiv til innføringen.
Ifølge kommunen er det registrert 55 nye smittetilfeller i Tromsø det siste døgnet. Tirsdag var 23 pasienter med koronasmitte innlagt ved Universitetssykehuset i Nord-Norge ( UNN ). 21 av disse ligger i Tromsø, mens de siste to er innlagt i Narvik.
Nordlys (bak mur)