Rustam Louis Foss hadde nære venner i Oslos mest hardkokte kriminelle miljø, folk som ifølge politiet er «svært voldelige». Flere av dem gikk tirsdag til angrep på Documents reporter Øyvind Thuestad.

I en rekke artikler i norsk presse har Rustam blitt omtalt som et godt, varmt og empatisk menneske.

Politibetjenten han knivstakk da han ble skutt, ofres knapt et ord. Heller ikke Lehnnon Austria Dominguez, som Rustam stakk kniven i ni ganger for to år siden. Et av stikkene punkterte den ene lungen hans og traff nesten hjertet.

Dette bildet ble opprinnelig publisert 13. august 2017, med teksten «Brødre» og et rødt hjerte, av mannen som sitter foran Rustam (stående). Etter Rustams død ble det lagt ut på ny, med teksten «R.I.P.» under. Mannen helt til venstre døde for et par år siden i Kosovo. (Skjermdump)

I bar overkropp løp Rustam rundt på Grünerløkka i Oslo 4. juni 2019 med kniv og truet flere mens han ropte «Allahu Akbar!».

Akkurat som han gjorde i Thereses gate 9. november.

Rustam «hadde svært mange venner», skriver VG lørdag. Avisen intervjuer blant andre Uliana Makarova, som sier at han var «verdens fineste person» – så lenge han holdt seg unna rus.

Politiet: «Svært voldelige»

Bildet står i en viss kontrast til Rustams vennekrets fra Holmlia: flere medlemmer av albaner-fraksjonen i det som tidligere var Young Bloods.

Nettopp VG omtalte for få år siden Young Bloods i en bredt anlagt reportasjeserie: Gjengen ingen klarte å stoppe.

Politiet mente at Young Bloods var blitt en maktfaktor i Oslos underverden. En «stor og viktig aktør, svært voldelige», ifølge rapportene.

VG hadde brukt et halvt år på å kartlegge

hvordan den territorielle gjengen Young Bloods holder drabantbyen Holmlia i Oslo i sitt jerngrep.

Menneskene som bor der, er redde og sinte etter flere drapsforsøk på åpen gate, kidnappinger og åpenlys narkotikahandel.

VG har altså dyp kunnskap om denne kriminelle gjengen. Man skulle tro avisen visste om Rustams kontakt med den.

Hvorfor går Rustams venner til voldelig angrep på en journalist?

– Lett å overtale hvis han møtte «feil folk»

Makarova sier Rustam hadde et svakt punkt; «traumer fra barndommen som han ikke orket å snakke så mye om».

– Men det var tydelig at han kunne være lett å overtale med tanke på rus hvis han møtte «feil folk», sier Uliana.

Ting tyder på at Rustam ikke bare møtte, men aktivt oppsøkte «feil folk». At de knyttet tette bånd. To dager etter at Rustam ble skutt og drept, ble det lagt ut en video på et sosialt medium, filmet inni kupeen på en bil, hvor flere kjente ansikter fra albaner-fraksjonen figurerer – pluss Rustam Louis Foss. På videoen ligger teksten «RIP Rustam» og et rødt hjerte.

Document har sladdet videoen, bortsett fra de aller siste bildene, som kun viser Rustam. Siden bildet av Rustam varer svært kort har vi i tillegg kjørt det i sakte film.

Se videoen:

Rustam figurerer på flere bilder sammen med medlemmer av den såkalte albaner-fraksjonen.

Søkte mot det tsjetsjenske miljøet

I mange år hadde Rustam hengt mest med norske venner og datet norske damer, men den siste tiden hadde han søkt mer mot det tsjetsjenske miljøet. Bare for noen måneder siden innledet han et forhold til en jente med lik bakgrunn som ham selv, skriver VG.

Kjæresten har, naturlig nok, bare fine ting å si om Rustam. Hun beskriver ham som «en helt sjelden type»:

– Det er det fineste mennesket jeg har kjent. Han var bare god, hadde respekt for alle og var ekstremt hjelpsom og veldig omsorgsfull. Jeg har bare godt å si om ham. Han trengte hjelp og fortjente ikke å miste livet sitt på denne måten, sier kvinnen.

Rustam sammen med to av sine Holmlia-venner. Foto: privat.

Venner av Rustam sier til VG at «han hadde en stor omgangskrets og til tider vanket i velstående miljøer, der han blant annet skal ha datet modeller.»

«Fosterfar» Roar Foss husker ham som forsiktig med alkohol og rus:

– Han røykte ikke engang. Men noe må ha skjedd etter hvert. Han var i systemet og fikk hjelp til noen av problemene sine, men spørsmålet var om han fikk nok hjelp, sier Foss, som presiserer at han ikke klandrer politiet.

Rustam Louis Foss pleiet nær omgang med noen av Oslos verste kriminelle. Etter hva Document erfarer var det flere av disse som angrep og truet Documents reporter Øyvind Thuestad på minnestunden for Rustam tirsdag sist uke.

Document forsøkte mandag å komme i kontakt med innehaveren av restauranten Michaels, hvor minnestunden fant sted. Han har ikke besvart våre henvendelser.

Overfor fagbladet Journalisten mente Michael Skiri fredag at han «hadde en fin dialog med journalisten» etter hendelsen.

Arrangøren av minnestunden, Rustams «fosterfar» Jan Wold, sier til samme avis at han «ikke har kjennskap til saken». Heller ikke han besvarer Documents henvendelser på telefon, sms og e-post.

 

Kjøp Kents bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.